FRUKOST MED SKYWAYS IMORSE

En morgonpromenad och sedan en välförtjänt frukost som smakar extra gott efter lite frisk luft och motion. Vädret fortfarande blåsigt och kallt här i Jönköping så det var inte hel fel med en kopp java efter det. I tidningen fann jag dessutom en Fokker till min stora förvåning, rätt häftig reklam får jag säga. Vi kommer närmare säger den visst  och det är väl milt uttryck om man tittar på bilden. Idag är det som sagt sista dagen för mig denna vecka i Jönköping när jag nu lämnar mot Stockholm. Men redan nästa vecka blir det några nätter till här i Jönköping faktiskt. På tal om reklam så har faktiskt Skyways ytterligare en häftig i terminalen på Arlanda, ska försöka komma ihåg och ta en bild på den också och visa upp här så småningom.


Inte fel med en Fokker på uppfarten men det får nog vara en relativt lång och bred gata man bor på då...


AUTOPILOT OFF

Ytterligare ett kvällspass avverkat idag med nästintill fyra nya blocktimmar loggade, uppdelningen idag mellan mig och kapten blev tvärtom jämfört med igår vilket betydde att jag började flyga upp till Arlanda och tillbaka. Hann dock inte knappt upp på FL170 innan det började plinga i cockpit, out of trim varnades det för och då brukar man koppla ur autopiloten och trimma ut krafterna i alla roder och återigen sätta på autopiloten.

Planet var redan uttrimmat så det hela var en aning konstigt, autopiloten på igen i alla fall men återigen plingade till för samma varning. Dessutom fick vi problem med FMS:en som inte kunde ge information varken till autopiloten då givetvis eller flight directorn som man följer om man nu flyger manuellt. Det hela slutade med att jag fick flyga manuellt resten av flygningen på gammalt manéer med kurser som vi fick av flygledarna. Det hade ju varit betydligt lugnare om nu inte autopiloten fungerat ut från Arlanda till en av de mindre flygplatserna men nu var det tvärtom det vill säga in till Arlanda. Under en inflygning till Arlanda händer desto mer och det ska svängas hit och dit, sjunka stegvis och hålla en viss hastighet. Allt detta hände givetvis idag men allt gick väldigt bra och det var kul att få handjaga riktigt ordentligt nästintill en hel flight. Efter landning var det i vilket fall byte av maskin men den vi flög upp fick nog teknikerna ta sig en titt på. Nu blir det sista natten i Jönköping för denna veckan i alla fall, imorgon blir det bara en enkel upp till Stockholm och några dagar ledigt där.Jönköping vid Vätterns södra strand efter start bana 01.

HÖSTRUSK!

Mörkt, blåsigt och kallt är nog orden som man kan sammanfatta de senaste dagarnas flygningar med och framförallt igår. Utsikterna ser väl inte direkt annorlunda inför dagens fyra leggar från Jönköping utan det är en rätt kraftig nordlig vind som gäller även idag. Igår var det så pass klart att det blev visuella inflygningar till bana 01 här i Jönköping men här måste man hålla 2500 fot framtill man är etablerad på finalen till banan. Detta gör att man inte fullt ut kan ta fördel av den visuella inflygningen vad gäller förkorta distansen man behöver för att vara etablerad på finalen som annars ska vara minst 500 fot. I och med att det är så pass mycket som 2500 fot behöver man ha ett par nautiska mil på sig för att bli av med höjden och får därför ta en rejäl sväng söderut ändå i det närmaste det man hade behövt göra om det varit så pass dåligt väder att det varit en instrumentinflygning.

Kvällspass är inte helt fel planeringsmässigt annars, incheck vid 14.55 på eftermiddagen och en flygning upp till Arlanda där det blir en paus med kvällsmat direkt. Sen flyger man tre snabba leggar efter det innan man checkar ut vid cirka 21.30. Man har då tillfälle att göra lite annat under dagen som ni märker....blogga, plugga eller träna brukar stå högt på listan.


Underbar månuppgång eller vad man kallar det igår, jag och kapten satt bara och njöt av utsikten. Väldigt svårt att beskriva hur det såg ut och bilden gör sig inte rättvisa, månen. Månen var som en alldeles orange apelsin när den steg upp över jordskivan och i takt med att vi steg såg vi än mer utav den. Ett tag befann den sig halvt ovanför ett disskikt och halvt under vilket skapade ett effektfullt glödande klot.


NON PRECISION DAY

Nordliga vindar och låg molnbas över så gott som hela södra Sverige under vår sex-leggars slinga idag som för övrigt bestått av Jönköping-Arlanda-Visby-Arlanda-Växjö-Arlanda-Jönköping. Det enda stället det inte var låg molnbas på var Arlanda men där finns ju ILS från alla håll och kanter höll jag på att säga till skillnad från ute i landet där det verkligen är en bristvara på de banor med riktning norrut, mer specifikt Visbys bana 03, Växjös bana 01 och Jönköpings bana 01.

Tillräckligt starka vindar för att inte landa i medvind (max 10 knop) på ILS:erna norrifrån och inte heller tillräckligt hög molnbas för visuella inflygningar till banorna söderifrån. Då är det icke precisions-inflygningar som gäller och det var inte igår man gjorde detta! I Visby blev det VOR/DME inflygning till bana 03 med mig som PNF och i Växjö blev det LLZ/DME till bana 01 som PF. Vad är skillnaden mot ILS då? Jo, jag har sagt det många gånger förut men vid icke precisions-inflygningar har man horisontell guidning med hjälp av VOR:en och LLZ:en men den vertikala guidning finns inte utan detta får göras på "känsla" av piloten som manövrerar. Till sin mycket goda hjälp har man här copiloten som sitter och läser upp höjder kontra distanser som finns skrivet på inflygningskortet. DME:n avger distansen och kan avläsas på ett instrument i cockpit. På så vis får man en liten föraning om hur man ligger till på den artificella glidbanan eller vad man ska kalla den. Molnbasen var framförallt väldigt låg i Växjö och nästintill på minimumhöjd vad gäller denna inflygningstyp, men vi fick kontakt med landningsljusen i mörkret och kunde därmed fortsätta.

I Jönköping på sista leggen hade vinden avtagit en aning och var inom gränserna, det vill säga 10 knop så här blev det en medvindslandning på ILS:en bana 19. Under inflygningen och på lite högre höjd var medvinden betydligt starkare än 10 knop och inflygningen gick verkligen snabbt. Det märks framförallt när man har bankontakt och den närmar sig betydligt fortare än vad man är van vid, på marken var det dock mindre än 10 knop som rapporterat av tornet tidigare och att landa då var inga problem direkt. Ännu en lång flygdag till ända och många erfarenheter rikare och det gäller nog inte bara mig, i pilotyrket blir man aldrig fullärd. Tyvärr inga bilder att bjuda på idag och med det sagt får uppsatsen vara klar.

NÖDLANDNING PÅ ARLANDA!

Ingen har väl kunnat undgå dagens stora nyhet som har spelats upp om och om igen på nyheterna. En Boeing 777 tillhörande PIA Pakistan International Airlines var tvungen att nödlanda på Arlanda imorse på grund av ett bombhot. Planet var på väg från Toronto, Kanada till Karachi, Pakistan och fortfarande högt uppe på cruiselevel när piloterna fick besked om det akutella hotet. För att förlora höjd fick planet först flyga norrut en bra bit över Bottenhavet innan det kunde vända tillbaka och landa. Vad man kan se från sändningarna var det dimma på Arlanda så planet verkar ha landat på 01R/19L och sedan stannat där med säkerhetsavstånd från övriga delar av flygplatsen. Övrig trafik har gått som planerat idag även om det skapade stort pådrag och varit en världsnyhet idag. Allt verkar dock har varit falskt alarm och planet har nu lämnat Arlanda.

Pakistan International Airlines har faktiskt varit ett bolag som flugit till Skandinavien under många år men flygningarna har varit koncentrerade till Köpenhamn och Oslo till skillnad från Stockholm där de inte har varit direkt frekventa. Tyvärr blev det inga bilder från dagens händelse i och med att jag är i Jönköping men det har blivit en och annan bild på bolagets plan genom årens lopp från Kastrup. Det bästa av allt är att det har varit med väldigt varierande typer. Airbus A300/310, Boeing 747-200/300 och nu på senare tid även Boeing 777-200. Bolaget har dessutom svårt för att bestämma sig för en enda design så även där har det varit varierat.


En Airbus A310 och en Boeing 747-200 i en målning som bolaget hade i många år, inte alltför vanligt med grönt men rätt okej!Retrokänsla får man nog säga...

 


Airbus A310 i en betydligt modernare målning men inte den senaste faktiskt.


300 H FOKKER!

Det blev som jag hoppades det skulle bli, 300 h på Fokkern passerades redan på första leggen ner till Jönköping idag. Noterade även att jag har varit dålig på att uppdatera min logg i kanten på bloggen men det har jag gjort nu, det hade tickat på rätt bra sedan sist faktiskt. Ska försöka bli lite mer kontinuerlig med uppdateringen under den tid som återstår nu av utbildningen, åtminstone en gång i veckan får man sikta på.

Tre sträckor idag blev det som sagt och två som PF för min del, den sista var jag PNF och denna blev nog den händelserikaste. Relativt tidigt efter start från Arlanda såg vi en och annan blixt långt borta i fjärran, det visade sig att vi relativt snart var väldigt nära åskmolnen och det lystes upp ett flertal gånger omkring oss av blixtarna. Det blev till att kryssa sig fram mellan de värsta molnen som inte var de lättaste att lokalisera på radarn idag heller för den delen. Ett flygplan ska ju klara blixtnedslag men det är ju ändå inget man vill utsätta sig för i onödan. Nu är det läggdags här i Jönköping och imorgon väntar en dag där man för tillfället inte har någonting planerat men det ska vi nog ordna till så småningom.

EN HELG I JÖNKÖPING

Förra helgen spenderades i Karlstad, denna gång blir det Jönköping! Kul med lite variation nu när man har en ledig lördag även där. Ska snart checka in för kvällen och flyga tre sträckor mellan städerna, man har nästan lite abstinens nu när man varit ledig två dagar! Kommer antagligen passera 300 h Fokker 50 idag vilket är ytterligare en milstolpe i karriären enligt mig själv i alla fall. Jag blir nog inte mer långrandig än så här i vart fall inte nu, får se om det blir ett inlägg från hotellet ikväll i Jönköping annars får det bli imorgon helt enkelt!

GENOMSKINLIGA FLYGPLAN!

Airbus ingenjörer har tydligen fått leka lite, framtidens plan kommer vara genomskinligt tydligen efter ett knapptryck! Såg artikeln på Aftonbladet igår och det kan hända att den är gammal men passar ändå på att publicera en länk till den här på bloggen idag om någon missat den. Riktigt snygg framtida design på planet får man säga, känns väldigt långt fram i och för sig men snart är vi säkert alla redan där!

http://www.aftonbladet.se/resa/flyg/article7824601.ab

GULD ELLER SILVER POMMES FRITES???

En dag ledigt i "crash paden" i Märsta vilket delvis har gått till att städa och tvätta, inte det lättaste att time:a in en tvätt-tid när man verkligen är här så att säga. Men idag var det möjligt och pilotskjortorna fick sig en välbehövlig tvätt. För tillfället är man själv här även om en polare snabbt tittade förbi tidigare idag innan incheck, för några dagar sedan var vi desto fler närmare bestämt tre.

Då hängde uniformerna ute i hallen på rad och miljöskadad som man är såg jag ett fototillfälle som kunde bli riktigt bra. Komiskt är att alla tre har gått/går på TFHS tidigare men av varierande årgång vilket naturligtvis resulterat i olika grad. Tre olika bolag är det också för den delen även om min och kaptensuniformen ser väldigt lika ut från sidan så tillhör den Golden Air medan den med silvriga streck tillhör Norwegian. Vad tycker ni förresten, snyggast med guld eller silver streck? Silver känns kanske för tillfället en aning mer modernt men guld är nog mer traditionellt och klassiskt får man säga...jag har svårt att välja i alla fall!


Guld eller silver?


STORFLYGPLATSER, I LIKE!

Kvällspass igår från Karlstad med båda storflygplatserna på slingan, I like som man brukar säga! Det är verkligen en extra kick att få flyga in till de stora och speciellt Kastrup! Riktigt höstrusk igår med mycket regn och blåst även kallat styrmansväder, det vill säga det är styrmannen som får gå ut i regnet och göra walk arounden runt planet. Skämt för det mesta men jag tyckte gott att jag kunde gå ett varv åtminstone en gång, annars brukar det bli kapten som gör detta för det mesta i och med som styrman har man en massa annat att förbereda i cockpit. Tidsmässigt var det dock lugnt igår på slingan med över 30 minuter på marken vid varje stopp, känns som en evighet när man är van vid när det är betydligt tightare på sisädår 15-20 minuter. Nu blir det nog inte Kastrup igen för min del på ett tag för jag kan inte se några fler Karlstad-vistelser på rostern, får hoppas det blir en gång till innan november i alla fall. Fullmåne var det igår och det gäller att ta tillfället när det ges, hyfsad handhållen bild om jag får säga det själv under stoppet på Arlanda.


DIRECT ROUTES

Många men korta leggar igår som sagt, söndagstrafiken över Sverige var dock inte så intensiv vilket medförde att det blev många direct routes. Detta innebär att man avviker från sin färdplan och de punkter som är inlagda på förhand i FMS:en, flygplanets GPS så att säga. Det gör man först efter att flygtrafikledningen ger tillåtelse att göra detta och det beror på att man vill förkorta flygtiden och snabbt avveckla trafiken från exempelvis Arlanda där trafiken är intensivare.

Detta hände nog på alla sträckorna igår, istället för att följa en hel STAR dvs en arrival-route till Arlanda eller Bromma blir man radarvektorerad på ett betydligt tidigare stadie och slipper passera ett flertal punkter som ligger betydligt längre ifrån flygplatsen. Detta sparar mycket tid och samtidigt är det ju positivt ur ett miljömässigt perspektiv i fall vi nu ska göra en sådan djup analys, det sämsta är dock att ens blocktid minskar radikalt men det är smällar man får ta! Visby-leggarna igår blev därför bara omkring 30 minuter, ön ligger bra nära när man får direct route kan man ju säga! Avslutar med några kvällsbilder från flight deck, bättre utsikt från kontoret kan man knappast ha...Hann inte riktigt att få upp kameran så snabbt som tillfället krävde men lite av den fina regnbågen kan ni se i nederkant under utflygningen från Stockholm/Bromma.

 

 

Solnedgång på vägen till Visby.

 


Snart fullmåne...

 


Stockholm city i mörker medan det fortfarande finns en del ljus kvar uppe på vår höjd.

 


Upptornat moln borta i fjärran med tydligt städ.

 


Stockholm igen som får avsluta bildspelet för denna gång.


KORTA LEGGAR

Den lediga lördagen i Karlstad passerade snabbt förbi och det snart dags för en söndageftermiddag med en massa flygningar, totalt sex leggar. Alla är dock bland de kortare på linjenätet men det kommer ändå bli landningar på rätt många flygplatser. Slingan går Karlstad-Arlanda-Visby-Bromma-Visby-Arlanda-Karlstad, snittet är omkring 0,7 blocktimme så det är inga längre flygningar direkt.


EN HELG I KARLSTAD

Sitter i skrivande stund på ett hotell i Karlstad och har en ledig dag, lugnt och skönt med andra ord speciellt nu när både examensarbetet är inskickat samt Aviation Management-tentan är avklarad med godkänt resultat. Desto intensivare var det igårkväll med fem leggar totalt. Stopp i Stockholm, Jönköping, Köpenhamn innan det blev avstigning i Karlstad. Köpenhamnslinjen från Jönköping var faktiskt den allra sista från Jönköping åtminstone med Fokkern då den nu ska bli nerlagd. Beläggningen har tyvärr inte varit den bästa men förhoppningsvis fortsätter den i alla fall från Karlstad och redan på måndag ska jag dit igen. Köpenhamn är mäktigt och givetvis min favorit, inte oväntat kanske. Startade för första gången på rwy 22L igårkväll precis efter Fokkern som gick tillbaka till Jönköping. Efter oss startade inget mindre än Scandinavian 973 Heavy, det vill säga en Airbus A340-300 till Bangkok!

De flesta sträckorna igår flögs i mörker och mörkret kommer verkligen snabbt på kvällarna numera, stor skillnad från vecka till vecka. Sträckan mellan Köpenhamn och Karlstad går över Västgötaslätten och när det är klart är det en helt underbar utsikt. Det ser verkligen ut som en stjärnhimmel trots det är mot marken man tittar, små enstaka ljus överallt i ett annars svart hav. Måste vara tätt mellan gårdarna och samtidigt som det är väldigt ont om tätorter. Vackert är det i alla fall men tyvärr går det inte att avbilda lika bra på bild även om här är ett dåligt bevis på hur det verkligen såg ut.


Här får ni en aning om hur det såg ut även om det på denna bild även finns några tätorter i sikte.

 
CRASH PAD

Kanske inte är ett begrepp som ni hört innan och det hade väl inte jag heller innan man på allvar kom in i flygbranschen. Jag har dock varit medveten hela tiden om att piloter ofta behöver dubbla boende med någon form av övernattningsmöjlighet om man nu inte har en bas väldigt nära hemmet. Stockholm/Arlanda har varit min bas nu det senaste året och efter villan i Upplands Väsby som vi i klassen hade tidigare blev det flytt till en lägenhet i Märsta. Denna delar jag med fyra piloter till, utöver Johannes från klassen är det för övrigt tre TFHS:are till av varierande årgång komiskt nog. Denna lägenheten kan knappast kallas crash pad i min mening för den är rena drömboendet i jämförelse vad vi i klassen såg för några veckor sedan på Aviation Management-kursen.

Ett filmteam hade nämligen dokumenterat ett par regionalpiloters vardag i USA och även varit med hemma i deras crash pad. I en två:a var det så många som 14 sovplatser om inte mer! Snacka om trångt, våningssängarna stod snarare tre än två i höjd och det var inte mycket golvyta utöver det att röra sig på. På en tavla kunde man skriva upp vilken tid man skulle upp och när man bokade duschen. Ganska intressant inslag och samtidigt skrämmande, kan vara värt en titt!

http://www.youtube.com/watch?v=cL3QV5XK4g8


A380 SKAPADE KAOS PÅ ARLANDA!

Trodde inte det fanns så många flygintresserade svenskar, oftast lyser de med sin frånvaro när man är ute runt banan och fotograferar men idag hade de tydligen gått man ur huse och kommit till Arlanda. Fullt med bilar och folk överallt trots att det var mer än en timme till ankomst, många måste helt enkelt tagit ledigt idag eller en lång lunch!

Mitt stora problem var vad jag skulle stå och fotografera men det slutade med airside utanför Skywaysterminalen (3:an) under landningen och banänden 19R under starten. Blev några bilder från den nya banan också där den stod parkerad under stoppet. Tyvärr var inte vädret på vår sida idag jämfört med danskarna som hade klarblå himmel men man får vara nöjd ändå, inte varje dag man har en A380 på besök!


Overfly på låg höjd!Trodde nästan jag skulle vara ensam vid Terminal 3 men inte, tjejerna från Skywayskontoret var också ute och skulle föreviga A380:n.Låga moln under överflygningen men här syntes den i alla fall.

 

 

Kort final bana 19R.Landning bana 19R, kolla wingflexen!Slowing down...Nere och vänt i banänden på 19R och taxar nu Yankee norrut igen.Svenska flaggor var visst med ombord!Inget dåligt tvärsnitt på flygplanskroppen!

 

 

Parkerad framför Brandstation öst på taxibana Whiskey, en del folk som ni kan se.

 

 

Lining up rwy 19R.

 

 

No comments...

 

 

Rolling...

 

 

Knappt mäktigt...

 


Inte det bästa vädret som sagt, mörka moln som en extra effekt i alla fall!

 

 

Helsingfors nästa.

 

 

Tack för besöket!

 

 

Kaos!

LUFTHANSA A380 TILL ARLANDA IMORGON!

Sitter i skrivande stund i Jönköping efter ett flygpass som inte slutade förrän efter midnatt, Stockholm-Karlstad-Stockholm-Karlstad-Köpenhamn-Jönköping var slingan som gällde igår. Idag blir det bara en enkel tur upp till Stockholm med några timmars vila innan det blir en snabb tur/retur Visby. Jag kommer med andra ord tillbaka till Arlanda ikväll och tur är väl det för imorgon kommer Lufthansas Airbus A380 på besök! Ska bli riktigt häftigt, tyvärr ser väl inte väderleksprognosen alltför bra ut men bilder kommer det bli imorgon oavsett vad!På Arlanda.se kan man läsa lite mer om vad som kommer hända imorgon och var man kan stå för att se det hela! Ett stort tack till Swedavia och Arlanda flygplats som bjuder på denna information!

http://www.arlanda.se/sv/Information--tjanster-till/Resenar/Varldens-storsta-passagerarplan/

 

 


HÖRSELSKYDD

Helgen har passerat snabbt och tyvärr hade jag inte tid över till några inlägg men nu kommer i alla fall ett innan jag ska ta mig uppåt Stockholm igen för nya flygningar. Blev en helg hemma i Helsingborg som ni förstår men nu är det Märsta alternativt hotell någonstans i Sverige som kommer gälla en tid framöver känns det som, tyvärr har jag inte fått mitt nya roster ännu så jag har ingen en aning om hur mina veckor kommer se ut efter denna som precis ha påbörjats. Förhoppningsvis kommer ett nytt under dagen!

Förra veckan blev det ett par timmar i SE-LEA, en maskin som jag inte har något emot annars men just denna vecka var det problem med tätningen för fönstret på styrmans sida. Otroligt irriterande vinande ljud under hela flygningarna, detta resulterade dock i att jag idag på morgonen varit och provat ut hörselskydd som nu ska gjutas för att passa mitt öra perfekt. Har haft tankegångar på att fixa det tidigare men det har helt enkelt inte blivit av men förra vecka blev droppen. Man måste ju vara rädd om sin hörsel och det känns som en relativt billig försäkring för att få ha den kvar.ER-hörselskydd kallas de visst och innehåller ett filter som kan bytas för att anpassa det ljud man vill dämpa men fortfarande kunna kommunicera i vanligt tal.


GOTLAND GÅR MOT SITT SLUT

Har nu under eftermiddagen gjort min sista flight för veckan mellan Stockholm och Visby. Gotlandsvistelsen går mot sitt slut för denna gång men hoppas man hinner få uppleva några besök till innan november. Det har varit en relativt händelserik vecka med femton leggar totalt, en tenta och en del finslipande på examensarbetet som nästan är helt klart nu. Det har blivit en del fina bilder under en och annan promenad i Visby under kvällarna, vädret har varit perfekt ute på ön med väldigt fina solnedgångar över Östersjön. Ikväll blir det nog inte lika fint för en front som vi redan har stött på idag på turen ner till Kristianstad är på väg norrut och når nog Visby inom kort, tur kanske att man lämnar ön för denna gång.


Solen går ner över Visby samtidigt som en segelbåt passerar, tagen genom ett hål i muren.


NY OMGÅNG TRAFIKFLYGARPROGRAM: TFHS 2011

Tro det eller ej men i dagarna togs beslutet att det trots allt kommer bli en ny omgång trafikflygarprogram vid Lunds Universitet, det vill säga TFHS 11! Information om ansökningen kommer inom kort på TFHS:s hemsida och tester för detta kommer komma igång kort därefter. Det kommer bli snabba bud då starten sker redan till våren 2011.

Nu har alla som vill bli trafikpilot en ypperlig möjlighet att få gå en av de absolut bästa universitetsutbildningar man klan tänka sig, om inte den allra bästa! Lycka till!

http://www.tfhs.lu.se/

AVIATION MANAGEMENT TENTA

Aktivt med Fokkern till tentan imorse och liksom igår var dimman tät på låg höjd över flygplatsen och andra delar av Stockholm. Ett plan gjorde go around på grund av att man inte fick kontakt på ILS-minima, efterföljande plan var inte sena på att begära CAT II-inflygning och det gällde även oss. Vid CAT II-inflygningar är det radiohöjdmätaren som gäller som primär höjdmätning och den sattes på 100 fots beslutshöjd vilket bara är omkring 33 m! Översta delen av tornet stack upp ur dimman men annars kunde man inte skymta något av som fanns under. Styrman sköter inflygningen enligt proceduren och kapten tar över vid eventuell bankontakt och utför sättningen. Har beskrivit detta innan så ber om ursäkt om det blir tjatigt för vissa läsare. Kontakt med inflygningsljusen fick vi ungefär på ILS-minimat och kapten tog kort efter över kontrollerna. Detta var faktiskt min allra första skarpa CAT II-inflygning!

Efter intaxningen i dimman vilket inte är det lättaste även om man vet var man ska så var det dags att bege sig till kontoret för tentamen. Det var fler i klassen som flugit in med morgonkärrorna från diverse orter, ingen dålig skolskjuts direkt om man kan säga så. Tentan tog dryga tre timmar och nu är den förhoppningsvis avklarad, det kändes bra i alla fall! Trodde inte jag skulle hinna med lunchavgången vid 12.25 till Visby igen men det gjorde jag och nu ska jag springa en sväng längs med stranden, har blivit mycket stillasittande även idag!

Antagligen den sista gången hela klassen var samlad på Stockholm/Arlanda och äntligen fick vi till ett klassfoto! Kapten Bengt Gelotte som jag flyger med hela veckan från Visby fick agera fotograf.


SPINDELNÄTSLIK DIMMA

Underbar morgon i Visby med en klarblå himmel hela vägen till Stockholm, på marken var det dock inte lika klart. Nu när hösten närmar sig kyls ofta luftlagren närmast marken ner under nätterna vilket resulterar i dimma på låg höjd. Väldig tunna sådana också för den delen som idag vilket gör att banan helt göms i dimman. Ser nästan ut som ett jättelikt spindelnät som ligger över marken, riktigt häftigt! Inte läge för bilder idag på sådana låga höjder som ni förstår men får hoppas mina ord kan beskriva synen någorlunda. Ofta sjunker man ner i dimman precis på den höjden som man egentligen ska besluta sig för att gå runt eller inte, det gäller alltså att man ser landningsljusen genom dimman. Vi hade ett par plan framför oss idag och när dessa sjönk igenom dimman blir det som en tunnel och man kan då skymta banan och ljusen under en kort stund. Ser väldigt häftigt ut det också!

Vind och ökande temperatur hjälper till att lösa upp dimman men idag var det temperaturen som fick stå för hjälpen då det var nästintill vindstilla på Arlanda. Vindstilla var det däremot inte nere i Kristianstad, där stod vindstruten rakt från sidan med en styrka uppemot 22 knop. Det var bra att man fick öva en sidvindslandning igen, den första på ett bra tag tycker jag men det fungerade riktigt fint och sättningen blev till och med mjuk. Fokkern är väldigt känslig för sidvind och relativt svårmanövrerad, anledning är det stora seglet den har där bak i form av en gigantisk stjärtfena. På vägen upp till Arlanda igen hade temperaturen stigit och på så vis lyft dimman till små moln istället, fanns rätt många snygga skapelser som jag har dokumenterat. Enjoy!Små bomullstussar över hela himlen, Öland kan skymtas i bakgrunden.
Ett svävande isflak?
Black and white, nästan svårt att se vad det föreställer men det är moln och några öar längs med östkusten.

LJUNGBYHED FLYGSHOW - NOT CHECKED!

Måndag och ny vecka är det visst, man blir en aning disorienterad vilken dag det är speciellt när man flugit ett antal dagar i sträck över en helg. Denna vecka bjuder på lite gott och blandat, idag har det varit en enkeltur aktivt till Visby. Anledningen till att det bara blev en sträcka var antagligen att jag var i tjänst så länge under gårdagen i Kristianstad även om det bara var två sträckor som flögs då.

I alla fall så är det morgonpassen från Visby som gäller nu tisdag till torsdag men däremellan på onsdag det vill säga kommer det bli tentamen i Aviation Management. Det blir Fokkern man tar till provsalen på morgonen, det är kontoret på Arlanda som gäller för tentan som många gånger förr. Därefter blir det passivt tillbaka till ön på eftermiddagen för att flyga några sträckor på torsdag igen. Långweekend hemma i Skåne står på schemat sen, klart varierad vecka får man säga.

Tyvärr blev det inget besök på Ljungbyhed Flygshow för min del igår även om jag var skånsk mark så fanns inget utrymme för det direkt. Det som stör mig mest är nog att man missade uppvisningen som våra flyginstruktörer på TFHS bjöd på i form av Bulldog, Cirrus och Navajo i formation. Får bjuda på en länk till en artikel från Helsingborgs Dagblad istället, ett par fina bilder att titta på också för den delen.

http://hd.se/klippan/2010/09/05/flygshowen-i-ljungbyhed/

CHARTER TILL KRISTIANSTAD

Charter till Kristianstad idag av alla ställen men å andra sidan har man inte varit där på ett tag nu. Allt som allt var det tre stycken Skyways Fokkrar som var chartrade för att flyga in cancersjuka barn med familjer till Kristianstad. Flygningarna gick från Stockholm vilken då jag var med och flög men även Gdansk, Polen och Vilnius, Lituaen. Det var riktigt fullt på plattan med andra ord med tre Fokkrar och senare två ATR:er från Danish Air Transport, detta händer inte varje dag direkt. Barnen skulle till ett evenemang med tillhörande festligheter som anordnades på en närliggande gård, totalt var det 900 personer! Vi i besättningen vilade upp oss på ett dagrum på hotellet i Kristianstad innan det var dags att flyga hem alla barn igen.


Gdansk-planet taxar in efter landning med de sista anländande barnen medan de andra står och väntar i bakgrunden.Fullt på plattan i Kristianstad.

 

 

Dags för hemfärd igen, bussarna körde ända fram till planen...smidig och snabb incheck/boarding!

 


MURMANSK FÖR SISTA GÅNGEN

Idag har det varit Murmansk för tredje och antagligen sista gången i alla fall för mig. Den sista för säsongen går nästa vecka för att hämta hem de sista storfiskarna som flög upp dit idag. Det slog inte direkt fel idag heller, vädret var lika molnigt som det har varit tidigare gånger. Hösten hade kopplat greppet rejält däruppe med en iskall nordanvind och redan gula färger på de träd som man trots allt såg när man kom ur molnen. Jargongen var sig lik annars, mängder med papper för kapten att skriva på, konstant bevakade av flertalet vakter på plattan, försening på grund av en sent inkommen helikopter osv. 

Vädret längs med den svenska norrlandskusten var inte att klaga på dock, här var det helt klart med riktigt bra sikt. Alla städer längs kusten som ligger som ett pärlband kunde man utan problem se samt tillhörande flygplatser. Vinden var rätt rejäl och nordlig som sagt så flygningen upp till Murmansk tog så mycket som 3,3 h medan hem bara 2,7 h. Imorgon är det söderut och Kristianstad som gäller vilket var ett bra tag sedan i och för sig. Det är tydligen en charter av något slag vilket innebär att det kommer blir dagstopp med många timmar att spendera på flygplatsen. Kanske kan bli läge att ta sig över till Ljungbyhed för att se flyguppvisningen...det hade inte varit helt fel!


En motljusbild under dagens flygning, någon som ser vad det är och var den är tagen?

 BÄTTRE LJUS TROTS MÖRKARE TIDER

Hösten närmar sig med stormsteg känns det som och det märks inte minst på morgonar/kvällar som är betydligt mörkare än bara för några veckor sedan. Det positiva med det stundande mörkret dock är att när väl solen är framme blir ljuset så betydligt mycket bättre än vad det är under sommaren. Ljuset är varmare och färggladare vilket beror på att solen står lägre på himlen jämfört med under högsommaren. Ur fotograferingssynpunkt är detta perfekt, bilderna blir så mycket bättre helt enkelt!


Några minuter tidiga till Arlanda i onsdagskväll gav tillfälle att ta några bilder.Vy från trappan, hyfsat ljus!Finns nog inget vackrare än stunder som denna!


AIR TO AIR

Tredagars vistelsen i Växjö är nu över och man sitter återigen hemma i Helsingborg och filar på de sista detaljer vad gäller examensarbetet. Ett par riktigt fina flygdagar har det varit med bra väder och nästintill vindstilla förhållanden både i Stockholm och Växjö. Det är inte alltför ofta man har möjlighet att se andra flygplan uppifrån luften speciellt inte vi som flyger i ett relativt lugnt flygområde och inte särskilt högt. I dagarna jagade vi dock en Saab 340 som var på väg till Bromma samtidigt som vi var på väg till Arlanda. Saaben flög 2000 fot under oss som ni kan se på TCAS:en på bilden nedan men så långt avstånd framför var det inte. Rätt kul att sitta och titta på även om det är svårt att upptäcka planet till en början mot den färgrika marken. Man får använda TCAS:en till en början för att veta i vilken riktning man ska börja söka med blicken. Även om Saaben var på marschhöjd så såg det ut som den verkligen hade lågflygning över trädtopparna, perspektiven och avståndsbedömningen uppe i luften skiljer sig rejält i jämförelse mot när man är nere marken. Igår hade vi även en korsande ATR 72 under oss på väg till Kalmar, bilden gör sig inte direkt rättvisa med det lilla objektiv som användes men i realiteten känns det verkligen nära.Saaben ligger precis framför oss vilket symboliseras av den vita ofyllda romben medan -20 motsvarar 2000 fot under.En korsande ATR 72 som även den var 2000 fot under oss.

RSS 2.0