LOOP & ROLL MED EN FOKKER 50!!

Ja ni läste rätt, igår fick jag och Johannes både loopa och rolla i simulatorn. Verkligen häftigt! Förhoppningsvis kommer man inte hamna i dessa "unusual attitudes" när man senare flyger på linjen, hade ju inte varit särskilt roligt för passagerarna kanske...

Nu vet vi i alla fall hur man tar sig ur dessa lägen så det är positivt i alla fall. Passet i övrigt var mestadels repetition från det senaste bortsett från att det var betydligt mer manuellt handhavande på inflygningarna samt att vi även fick öva rejected takeoff. Rejected takeoff är när man avbryter starten under takeoff roll innan man kommit upp i den hastighet som man roterar vid, här gäller det bromsa kraftigt och hålla kursen så att man hinner stanna i tid eller så att man inte åker ut över bankanten.

Då får dagens inlägg anses som avklarat och det nya passet måste läsas på vilket blir det engine failure!

FRE-SÖN: 3xSIMPASS

När andra tar helg då är det simulatorpass som gäller för mig, närmare bestämt tre stycken. Denna gång är det dock kvällspassen som gäller, incheck 17.30 och sen själva passet mellan 19 och 23 alla helgens dagar. Jag är som ni förstår återigen på plats i villan i Upplands Väsby efter lite ledighet. Flög upp tidigare idag med en SAS 737-800 från Sturup denna gång då inte tiderna var de bästa från Ängelholm. Nu är det dags att bege sig mot Arlanda och Oxford...rapport kommer senare!

NÅGRA DAGARS LEDIGHET

Tidigt simulatorpass igår morse som ni förstod och det gick faktiskt riktigt bra. Det byggs på fler och fler moment nu som vi i och för sig gjort tidigare både med Cirrus och FNPT II simulatorn i Ljungbyhed men handhavandet i Fokkern blir en aning annorlunda och därför gör vi detta igen. Det blev bland annat holding över en VOR-fyr en bit ifrån Arlanda, närmare bestämt TEBBY. Efter det blev det en ILS-inflygning till 19R på Arlanda i sidvind med autopilot och go around på minimumhöjd. Just go around börjar sitta riktigt bra nu med ett bra arbetsflöde mellan mig och Johannes. Andra inflygningen blev helt manuell på rådata som det kallas, det vill säga att man har ingen guidning hur man ska styra/sjunka för att ligga rätt in mot banan. Här gäller det med andra ord att scanna av alla instrument själv och korrigera därefter, första inflygningen gick sisådär pga att jag kom på efterkälke redan från början och då är det svårt att jobba ikapp när man har för mycket att korrigera. Jag bestämde mig för att göra en go around och börja om från början, denna gång gick det betydligt bättre hela vägen ner. Sidvindssättningen på banan blev också över förväntan så det kändes som en riktig bra avslutning på denna intensiva helg och början på veckan.

Nu har jag några dagars ledighet som jag spenderar i hemma i Helsingborg, verkligen skönt att få ett litet break och komma ifrån ett tag. Det blev SAS och en Boeing 737-600 hem till Ängelholm/Helsingborg, en aning modernare i cockpit jämfört med Fokkern om man säger så med flertalet glasskärmar och inte nog med det även Head Up Display som används vid väldigt dåliga väderförhållanden.Vid starkt ljus kan man sätta upp mörka plastglas för att inte bli alltför bländad, skapar en häftigt effekt vid fotografering också för den delen!Visual approach till bana 32 på Ängelholm.

DAGENS BÄSTA KÖP!

Helledig idag och detta utnyttjades med en liten tripp till city som tro det eller ej var den första gången som man varit inne i Stockholm sedan man flyttade hit, det vill säga cirka en månad sen. Målet med utflykten var en ringpärm med plastfickor där man kan förvara sin landningskort, som används frekvent exempelvis Arlanda, för att så smidigt som möjligt få fram dessa under flygning istället för att slå i sina betydligt tjockare pärmar. Detta kan bli en aning komplicerat inne i cockpiten speciellt om man skulle tappa ut halva pärmen vilket inte verkar vara allt för sällan förekommande. Från och med morgondagens simpass kommer man nu med andra ord ha lite mer kontroll på de landningskort man verkligen behöver och kan lämna övriga i den tjocka pärmen.

Hade lite planer på att köpa ett och annat i stan men det blev inte mycket utöver den där ringpärmen, det blev i alla fall en god kebab till lunch! Nu ikväll har det blivit förberedelser inför morgondagens simpass i papertigern och för tillfället känns det som vi har koll på läget men det visar väl sig imorgonbitti om vi verkligen har det.Pendlartåget in till city, en otroligt glad resenär som ni ser!Dagens bästa köp - ringpärmen!Papertiger session

FULL MOTION

Dagen snart till ända och det har varit en lång dag med ett riktigt roligt och givande simulatorpass. Det är svårt att förklara men för varje enstaka tillfälle man sitter i simulatorn lär man sig så otroligt mycket, de så kallade "aha-upplevelserna" avlöser varandra. Idag var även första passet med full motion, vet inte riktigt anledning till varför vi inte körde med detta tidigare och det verkar inte våra instruktörer från Skyways heller veta, men jag antar att skolan ville att vi skulle få en mjukstart först.

I och med att instruktörerna kan flytta en hur som helst, frysa positionen horistontellt medan man fortfarande flyger i det vertikala planet gör att man hinner göra väldigt mycket på ett pass. Bland annat blev det några branta svängar, ta sig ur onormala lägen, go arounds men störst fokus låg på VOR/DME inflygningar. Vid denna inflygning har pilot not flying minst lika mycket att göra om inte mer än den som är pilot flying. Här gäller det nämligen att serva pilot flying med höjder och distanser som man har kvar till banan för att kunna avgöra hur man ligger till på den tänkta glidbanan ner mot bantröskeln, samtidigt som man ska utföra en massa andra moment såsom checklistan. Detta har vi övat en del på tidigare så det fungerade riktigt bra, det var till och med så att instruktören blev en aning imponerad och det är ju alltid kul.

För er som inte riktigt vet vad en full motion simulator är för något så ser den ut som på filmklippet nedan om man står och tittar utifrån, inifrån är den så gott som identisk som den cockpit som återfinns i den riktiga flygmaskinen. Observera att det inte är en Fokker 50 simulator på bilden för några filmklipp på den hittade jag tyvärr inte, men principen är densamma i alla fall.DAGENS SIMPASS

Dagens simpass var återigen inriktat på att bli familjär i den nya cockpitmiljön, jag och Johannes har dock övat rätt mycket "paper tiger" under veckan så man känner sig redan hemma. Hur man utför olika procedurer har vi också relativt god insikt på hur vi ska göra i och med vi implementerade dessa procedurer redan under Ljungbyheds tiden.

Idag blev det relativt mycket manuellt handhavande med bland annat manuella ILS-inflygningar till bana 01L här på Arlanda. Gång på gång blev det go around nere på minimum höjden och här gäller det att hålla tungan rätt för här ska ett flertal moment snabbt utföras samtidigt som man ska hålla koll på sin navigering och höjdhållning.

Celebert besök hade vi också i simulatorn idag i form av vår klasspappa som är uppe i Stockholm och tittar till oss. Även han fick ha lite roligt i slutet av vårat pass då det blev en flygning runt Arlanda med en visual approach till bana 01R, som extra krydda på moset blev det dessutom fullmotion för hans del. Än så länge har vi kört utan full motion men imorgon blir det premiär med det, 04.00 uppstigning igen med andra ord.

Har man flugit A330/340, 747 och MD11 var det inga större svårigheter för vår klasspappa att även sätta ner Fokkern mjukt och säkert.

TEMA: FOKKER-FOTO!

Dags för en Fokker bild igen för just ikväll har jag varken tid eller ork att skriva något längre. Snart läggdags för min del, 04.00 är klockan ställd på imorgonbitti! Godnatt!

Bilden är tagen med Canon EOS 50D med 100-400L mm USM med följande inställningar: ISO 100, f/10, 1/250.

UPPLANDS VÄSBY ZOO

Idag var det äntligen dags igen, rätt som det var nu under eftermiddagen smög Robert fram och gjorde sina behov på gräsmattan precis utanför fönstret. Både jag och Johannes kunde dock utan tvekan konstatera att Robert egentligen är hona så vi får väl försöka komma på ett mer feminint klingande namn till nästa gång hon kommer på besök. Plommonen hänger kvar här i trädet så det var väl en av anledningarna till att hon vågade sig tillbaka. Bara några minuter senare dök även en hare upp och den var verkligen av modell större. Jag trodde först det var "Robert" som lagt sig till rätta men det var som sagt helt fel. Utöver att sitta och titta på djur igenom fönstret har jag även jobbat på med en CBT som ska göras nu under denna vecka och nästa.

CBT:n innehåller följande ämnen Dangerous Goods, Security, Winter Operation och Subpart Q som är bestämmelser som styr hur mycket/länge man får vara i tjänst samt hur mycket man måste vila mellan arbetspass. Denna CBT är internetbaserad så allt görs här hemifrån huset och alla ämnen avslutas med ett test som man måste ha 75% rätt på för att bli godkänd. Dangerous Goods och Security blev klart idag så fortsättning följer imorgon.
FÖRSTA SIMULATORPASSET

Igår var det fullspäckat schemat, det gick i ett i alla fall från lunch till midnatt. Skyways bolagsprov på eftermiddagen mellan 14-17 och därefter incheckning till simulatorpasset 17.30. Det blev bara att slänga ner matlådan när vi stod och väntade på bussen som tar oss mellan STC och OAA (Oxford Aviation Academy).

Efter en och halv timmes briefing var det äntligen dags för att första gången få flyga Fokkern. Jag började som kapten och Johannes som flygande styrman. I Fokkern är det kapten som taxar med en liten ratt som sitter bredvid den stora ratten som styr rodren och det fick med andra ord jag göra till och börja med. Detta första pass är mest tänkt som en familiarization av Fokkern och detta gjordes väldigt grundligt vad gäller alla knappar, reglage samt hur man ställer in sätet på rätt sätt. Att sitta rätt och att ha de bästa möjliga synreferenserna både vad gäller instrumenten och vad som händer utanför är av väldigt stor vikt. Tanken var bara att styrman (läs: Johannes) skulle flyga detta pass men som tur var hann även jag få flyga lite på slutet och få en första känsla på hur man flyger Fokkern. Det var stora skillnader om man jämför med Beech 200 simulatorn som vi tidigare flög i Ljungbyhed om man säger så. På lördag är det dags igen, redan vid 05.30 är det incheckning då...vad gör man inte för att få flyga? : )

Fokker 50 simulatorn på OAA.Två riktigt nöjda studenter efter första simulatorpasset.Dagens rampkille, Katten Gustav.....vem har sagt att flyginstruktörerna inte har humor?

FÖRSTA SIMPASSET IKVÄLL

Ikväll är det äntligen dags för första simulatorpasset på Oxford Aviation Academy, det ska bli hur kul som helst! Ska bli intressant och se hur mycket man har tappat från flygningen från Ljungbyhed, det är nu rätt många veckor sedan man flög sist och just nu känner man sig lite ringrostig. Man får dock hoppas att papertiger passen har bevarat en del av flygtrimmen. Det får komma en längre rapport imorgon för ikväll lär jag inte orka skriva något mer, simpasset slutar nämligen inte förrän 23.00 och debriefing på det gör nog att man inte är hemma innnan midnatt i alla fall.

ARN-VBY-ARN MED SKYWAYS

Tillbaks igen efter kort visit på ön ute i Östersjön, Visby ligger cirka 40 minuter bort från Arlanda med Fokker 50. Det blev en flight som passagerare i kabinen och en flight på jump seatet! Måste säga att Fokkern var betydligt tystare än vad jag förväntat mig och var riktigt skön att flyga med. Ännu tystare är den i cockpit som man la märke till idag. Timingen med jump seatet kunde inte komma lägligare då jag har mitt första simulatorpass nu på tisdag. Nu vet man helt enkelt vad man har att sikta på samt vad man sedan ska kunna när man själv är ute på linjenätet och flyger. Här kommer lite bilder som sig bör, enjoy!

Insväng över gotländska västkusten för landning söderifrån.Touchdown på bana 03.Vännerna från Helsingborg fick åka Saab 340 till Ängelholm istället!Uppe på FL110 över Östersjön.Tillbaks på Arlanda igen!

EMERGENCY

Lördag morgon och jag har precis gått upp för att göra mig i ordning för dagens aktiviteter, jag ska nämligen till Visby på bröllop och givetvis blir det flyg dit med Skyways. Det blir med andra ord min allra första flygning med Fokker 50, ska bli riktigt kul!

Innan det är dags för avfärd mot Arlanda tänkte jag bara berätta lite vad som hände igår då vi hade emergency training. En del av emergency trainingen fick vi för några månader sedan nere på Köpenhamn så denna gång blev det delvis repetition från detta samtidigt som vi mer typspecifikt för Fokkern gick igenom den nödutrustning som finns ombord. Detta gjordes först i klassrum för att sedan avslutas ute på plattan inuti en Fokker för att på så vis verkligen få prova att öppna och stänga nödutgångar, lokalisera brandsläckarna och syrgasen med mera.Vid lunchtid brukar det stå ett par Fokkrar vid Terminal 3 som vilar upp sig inför eftermiddagens flygningar.Den kommande arbetsplatsen, kommer nog trivas bra där i högersätet.MotorinstrumentJag och Mattias var inte sena på att provsitta återigen...gäller att passa på!Power!

TEMA: FOKKER-FOTO!

Allt blir så mycket roligare när man har anknytning till något, tidigare har man inte alls lagt någon större vikt åt att fotografera de mindre maskinerna. Det har alltid varit så stort som möjligt som kommit i första hand, det var likandant innan jag började på TFHS.....då tog jag knappt en bild på varken små sportflygplan eller militära flygplan. Men det ändrades ganska snabbt som ni vet när man väl började med utbildningen, har ju numer åtskilliga foton på Cirrus, Diamond, Bulldog, Spitfire och Mustang.

Fokkern har jag fotograferat även tidigare men inte alls i samma utsträckning som nu. Det är ju nu helt plötsligt betydligt roligare att få till den perfekta bilden just på Fokkern...undra varför? ; ) Från och med idag och med jämna mellanrum när jag antagligen inte har något annat vettigt att skriva kommer jag därför lägga upp Fokkern avbildad från alla möjliga vinklar. Så det är bara att njuta av de vackra linjerna som Fokkern har att erbjuda helt enkelt!Bilden är tagen med Canon EOS 50D med 100-400L mm USM med följande inställningar: ISO 100, f/7.1, 1/250.


LOW VISIBILITY OPERATION

Low Visibility Operation (LVO) på schemat idag och vad innefattar då detta begrepp? Ska försöka förklara ett och annat inom detta område samtidigt som jag ska försöka hålla mig någorlunda kortfattad. LVO innebär att vädret eller rättare sagt sikten är så pass dålig som 750 m för landande flygplan eller 400 m för startande flygplan. En exaktare benämning på siktvärdet är RVR - Runway Visual Range som är siktvärdet man kan erhålla längs med banan från en pilots synvinkel det vill säga en bit upp från marken. RVR är i regel en aning bättre än de vanliga siktvärdena på grund av hjälpmedel längs med banan i form av högintensiva ljus gör att man ser längre än man annars skulle göra.

Det kanske är svårt att bilda sig en uppfattning hur dåligt man egentligen ser framåt när man som passagerare sitter där bak men vid så här dåliga siktvärden som de jag nämnde ovan eller rent av ännu sämre är sikten framåt nästintill obefintlig. Speciella procedurer har utvecklats för att kunna bedriva säkra inflygningar även vid sådana här dåliga siktvärden, samtidigt så ställs det betydligt högre krav både på flygplatsens och flygplanens utrustning. Vissa plan kan landa på automatik men alltifrån alla, man kommer dock aldrig ifrån att det trots allt behöver sitta en pilot och övervaka systemen så att det inte sker några devieringar från procedurerna. Beslutshöjderna för om man ska landa eller inte är betydligt lägre än vid vanliga operationer vilket medför att det inte finns några större marginaler. Det gäller med andra ord att instrumenten fungerar men i regel på de flesta flygplanstyper har man antingen dubbla instrument eller backup system.

Med de orden sagt så har ni fått lite inblick på vad Low Visibility Operation innebär och säger nu godnatt med två bilder tagna från Malmö Sturup för några år sedan då det garanterat var LVO som gällde!Saudi Arabian Cargo MD11 i tjock dimma på Malmö Sturup som för övrigt är en av få flygplatser i Sverige som har utrustning för att flygplanen ska kunna bedriva LVO.SE DET SNÖAR!

Morgonen började med att Mattias skrek att det snöade och man var ju inte sämre än att föreviga detta på bild. Första snön redan den 13 oktober med andra ord, snön blev dock inte så långvarig och var ganska fort borta i och för sig. Undervisningen på STC började inte förrän efter lunch idag och undervisningen stod vi så gott som för själva. Igår fick vi nämligen i uppgift att hålla en redovisning "besättningsvis" om varsitt område inom flight planning och allt vad det nu innehåller. Jag och Johannes höll en presentation om vad som gäller vid bränsleberäkningar och hur mycket som egentligen ska med på varje flygning.

Idag hade vi även finbesök i form av vår rektor och Chief Flight Instructor från TFHS som var uppe på Skyways för att styra upp det sista inför simulatorpasset som börjar till helgen. För simulatorpassen kommer vi nu i dagarna få en så kallad PSG (Pilot Study Guide) där vi kan läsa på inför varje pass för att vara så förbereda som möjligt. Imorgon blir det dock en heldag med Low Visibility Operation, men mer om det kommer imorgon...


Avslutar med en bild från morgonens snöfall, bilden tagen från grottan blickandes ut mot trädgården.

MASS AND BALANCE

Flera av ämnena vi nu får undervisning i på STC kommer igen från ATPL-teorin och ni känner säkert igen begreppen sedan tidigare inlägg här på bloggen. Mass and Balance var det på schemat idag både generellt sett samt vinklingen mot Fokker 50 och dess begränsningar vad gäller vikt och balans. Det är som sagt väldigt viktigt att både tyngdpunkten och lasten ligger inom de gränser som tillverkaren har satt upp som gränsvärden annars kan inte de aerodynamiska egenskaperna garanteras.

Skyways använder sig av ett ganska smidigt sätt att beräkna detta, nämligen genom ett mobiltelefonbaserat program. Här för man in antal passagerare, antal väskor och bränsle för att på så sätt se om man ligger inom de gränsvärden som gäller för tyngdpunkten samt att man inte överstiger exempelvis max startvikt eller landningsvikt för den delen. Skulle tyngdpunkten ligga utanför gränsvärdena kan det bli aktuellt att flytta antingen last från det ena lastutrymmet till det andra eller helt enkelt flytta en eller flera passagerare i kabinen för att på så sätt erhålla en bättre tyngdpunkt. Det är inte ovanligt att man just måste flytta passagerare, kan ju verka som det inte gör så stor skillnad om man sitter långt fram i jämförelse med långt bak men skillnaden kan vara betydande!"Pax-loading" på Kristianstads flygplats.

PRE FLIGHT INSPECTION

Igår var det äntligen dags att titta närmare på Fokker 50:n efter att denna höjdpunkt blivit uppskjuten från föregående vecka. Fokker 50:n lär förvisso se ganska liten ut när man ser den på avstånd och i jämförelse med exempelvis den vanligt förekommande Boeing 737 och McDonnell Douglad MD80, men när man nu var så pass nära den som man var kändes den faktiskt riktigt stor.

Skyways har en egen hangar här på Arlanda i ena banänden och där stod två Fokker 50 för underhåll igår som gjorde att vi i lugn och ro kunde gå igenom hela flygplanet både på utsidan och insidan. Dessutom var det varmt och skönt i hangaren i jämförelse om man skulle gått ut på plattan i blåsten. Pre Flight Inspection innebär att man ser över planets exteriöra delar så att allt ser bra ut och denna inspektion innefattar vissa delar som man ska titta närmare på. Bland annat ska man titta på landningsställ, vingar, propellrar och så vidare när man går det här varvet runt flygplanet som även kallas "walk around". Detta gjorde vi först som sagt, därefter blev det genomgång av checklistan framtill motoruppstart två och två framme i cockpit. Under tiden man väntade på det kunde man utforska kabinen lite närmare för att lokalisera alla skrymslen och vrår men framförallt ha vetskap om var all nödutrustning är placerad.

Det var verkligen intressant att man äntligen fick en verklig bild av allt man nu lärt sig genom CBT och det man pluggat på inför det tekniska provet. Det förenklar ju helt enkelt förståelsen av flygplanets uppbyggnad och funktioner.

I crew-bilen ut till hangaren med vår captain och head of training i höger framsäte.Fokker 50Pratt & Whitney 125B med en diameter på 3,66 m och 2500 hästkrafter!Pre Flight Inspection av motorgondolen som rymmer hela landningsstället, två imponerade studenter ser det ut som......och ännu en här som blickar upp stjärtfenan som är 8,32 m hög!Galleyn längst bak i flygplanet där cabin crew brukar sitta vid start/landning.Ser ganska nöjd ut, svårt att inte vara det i och för sig.2+2 i kabin och totalt 50 platser.Jag och Johannes går igenom Pre Start checklist.

PERFORMANCE

Jag är mycket medveten om att jag inte håller samma takt som tidigare vad gäller uppdateringarna av bloggen. Det är helt enkelt mycket att läsa in och dagarna hade ju gärna fått vara några timmar till varje dygn. Att somna på kvällarna är inget problem om man säger så och tur är väl det för det blir relativt tidiga morgonar också.

En vanlig dag börjar med uppstigning och dusch klockan 05.55 nere i grottan (källaren) som vi (Mattias, Johannes och jag) kallar vårt våningsplan. Därefter är det TFHS uniformen som gäller och en rejäl frukost. Senast 07.10 beger vi oss sedan iväg i två bilar mot Arlanda, där måste vi hoppa på en buss som tar oss den sista biten från parkeringen till Skyways Training Center mellan terminal 3 och 4. Klockan 07.45 anländer vi till terminalen och alla verkar vara lika intresserade som jag vilka flygplan som står inne vid gaterna som man har en fin utsikt över på vägen till STC. Josef som kommer från Uppsala har vid det här laget anlänt till STC och sitter redan med en kaffe i soffan när vi kommer.

Klockan 08.00 drar sedan undervisningen vanligtvis igång och ämnena som behandlats har varit rätt många nu. De senaste två dagarna har dock fokus legat på performance, både generellt och den som gäller för Fokker 50. Mycket av detta känner vi igen sedan tidigare från ATPL-teorin men det är aldrig fel med lite uppfräschning. Imorgon kommer vi dock få lämna skolbänken för då är det nämligen PFI som gäller. För er som glömt, Pre Flight Inspection, det vill säga exteriör kontroll av flygplanet.....imorgon blir det med andra lite mer närkontakt med Fokkern. Ska bli väldigt kul och intressant!

FLIGHT PROCEDURES

Flight procedures på schemat idag med en grundlig genomgång av de flesta procedurer och checklistor som Skyways använder sig av på Fokker 50. Vi är rätt bekanta med dessa procedurer redan nu då vi tidigare använde oss av just dessa procedurer i så hög grad som var möjligt i simulatorn som vi har i Ljungbyhed. Utöver checklistor och procedurer finns det även olika profiler för take off och olika typer av inflygningar vid landning. Dessa profiler förklarar vad var och en av oss på flight deck har i uppgift att utföra.

Kändes riktigt bra att vi gjorde detta grundligt även om vi i det stora hela hade rätt bra koll på procedurerna sedan tidigare. Men övning ger färdighet brukar det ju heta och lite repetition är ju aldrig fel. Blir ju naturligtvis betydligt naturligare och enklare att förstå dessa procedurer när man väl sitter i simulatorn där allt är dynamiskt till skillnad från den pappersversion vi gick igenom procedurerna på idag. Simulatorn ja, idag är det faktiskt exakt två veckor tills jag kliver in i full motion simulatorn för första gången. Känns som det verkligen börjar bli verklighet då och att det inte är långt kvar till dess att det är jag som sitter där framme i cockpit ute på linjen och flyger passagerare.

Avslutar med en bild under take off, i detta läge har man konstaterat att man är positive det vill säga att man stiger. Då begär man som pilot flying gear up och det görs då av pilot not flying. Dessa callouts är en liten del av vad som ingår i take off profilen och ska givetvis kunnas utantill. Att man verkligen har tagit upp landningsstället konfirmerar man genom att läsa checklistan men det görs först senare på säker höjd.
AEROMEDICAL

Efter en väldigt stormig helg nere i Skåne var det imorse dags för att flyga upp till Arlanda igen. Det tar cirka en timme att ta sig ner till Sturup från Helsingborg så det blev att gå upp tidigare än tuppen då flyget gick redan 7.05. Vinden hade som tur var avstannat helt och när vi taxade ut för start fanns där inte ett moln på himmeln samtidigt som den röda morgonsolen långsamt reste sig över det dimmiga landskapet. Kan verkligen inte bli så mycket bättre än så...utsikten måste varit än bättre framifrån cockpit.

Morgonrushen var i full gång på Sturup och det var tro det eller ej kö för att få starta! I och med att det inte blåste så mycket användes både 17 och 35 för start, vi var sist i kön och kom iväg en aning sent. Det gjorde dock inte så mycket då vi fick en direktrutt mot Arlanda och kunde landa på tidtabell trots den lilla förseningen. En god frukost serverades också på flyget vilket gjorde att man var fit for fight för dagens aero medical övningar på STC.

Kabinpersonalens chef på Skyways stod för undervisningen och den innehöll det mesta som man kan tänkas få uppleva då man flyger passagerare. I regel är det ju kabinpersonalen som i första hand får hjälpa de passagerare som blir akut sjuka eller skadade, men som sagt tidigare är det av största vikt att samarbetet och informationsflödet mellan kabinpersonal och flightdeck fungerar. Det kan ju bli aktuellt att snabbt behöva göra en nödlandning för att få en passagerare med hjärtproblem, astma, allergichock eller liknade till sjukhus! Utöver den teoretiska utbildningen blev det också hjärt och lungräddning på en docka samt test av den alltmer förekommande pratande defibrillatorn.


Dockan verkar vara en norsk uppfinning så det passade ju bra att norrbaggen i klassen får pryda denna bild, den pratande defibrillatorn kan ni se också.


SKÅNE TUR/RETUR

Här kommer några bilder från fredagens flygning hem från Stockholm-Arlanda till Malmö-Sturup. Grymt fin eftermiddag uppe i Stockholm nästintill molnfritt när vi startade, det blev dock molnigare ju längre söderut vi kom och i Malmö hade det till och med regnat. Flygplanstypen var en Boeing 737-800, fullproppad med 189 passagerare som skulle hem och fira helg. Imorgon är det flygning tillbaka till Arlanda, även det fick bli från Sturup då biljetterna som sagt var slut från Ängelholm...blir nog en MD80 imorgon dock. Kul med variation!SAS Boeing 737-600 får pushback framför Arlanda tornet och Sky City, precis samtidigt som vi! Denna var dock snabbare ut för start!Två trötta pluggisar efter några veckors hårda studier.Stockholm mellan de små tussarna!

FOKKER 50 TECHNICAL COURSE - PASSED!

Sitter just nu på Arlanda och väntar på flyget för att spendera en ledig helg hemma i Helsingborg. Det känns som det kan vara välbehövligt då de senaste dagarna har varit bestående av hårt plugg hela dagarna och kvällarna inför det tekniska provet på Fokker 50 som vi har haft idag. Alla i klassen klarade så man kan nu med gott samvete njuta lite extra i helgen! Flyget hem blir faktiskt till Malmö Sturup för avgångarna/biljetterna till Ängelholm passade inte lika bra. Kanske blir en bild från flighten senare ikväll...vi får se!


RSS 2.0