CIRRUS IGEN!

Dagarna går snabbt när man har ledigt och redan har det gått flera dagar sedan senaste inlägget, men flygning har det blivit i alla fall! I måndags flög jag in mig på Cirrusen igen vilken jag för övrigt har fått hela min grundutbildning på vid TFHS. Det var helt klart en annorlunda känsla att vara tillbaka bakom spakarna på en liten kärra igen men man kom rätt snabbt in i det igen trots att man numera är betydligt mer van vid den något större Fokkern. En liten tur har det faktiskt blivit idag också tillsammans med en kompis som var väldigt sugen på att komma i luften. Han var inte missnöjd direkt! Mycket mer privatflygning lär det dock inte bli på ett tag för på måndag är mitt sommarlov slut och då är det linjetrafiken som gäller igen, två vitt skilda saker får man nog säga!
Helsingborg var ju ganska självklart att det skulle bli, både jag och min kompis bor i det här området.
Cirrus!


En sväng över föräldrarnas hus i Ramlösa blev det också.

COOLA MÅLNINGAR

När man ändå alla redan är inne på temat målningar kan jag tipsa om en hemsida som kan vara värt ett besök lite då och då. Istället för att publicera fotografier kan man här lägga upp illustrationer på bolagsmålningar, här finns allt från redan existerande målningar till rena önskedrömmar. Det är många som är riktigt snygga får man säga!

http://www.cardatabase.net/modifiedairlinerphotos

En typ som kanske blir aktuell för SAS långdistansflotta i framtiden kan vara Dreamliner och så här ser den ut med vikingaskeppet!

http://www.cardatabase.net/modifiedairlinerphotos/search/photo_search.php?id=00012475

TEMA: RETRO

Dags för ett tema retro igen och idag blir det ingen mindre än SAS och deras snygga Airbus A319 med vikingaskeppsmålningen från 50-talet. Christian Valdemar Viking som planet döptes till var bolagets första A319 och levererades 2006 för att fira SAS 60-årsdag! Jag har inget emot SAS nuvarande målning men om man kunnat få inslag av vikingaskeppet vid nästa designbyte hade det kunnat bli succé. Grymt snygg säger jag och retrokänslan är bara förnamnet!


Christian Valdemar Viking

EN LITEN UPPDATERING

Redan avverkat en ledig vecka av totalt tre och inte mycket flygrelaterat har gjorts under denna vecka direkt. Det närmaste är väl att man tittar upp mot himlen när det mullrar till och igår var det ett rejält sådant när Mustangen passerade över Helsingborg. Kustbevakningens nya Dashar ser man nästintill dagligen också för den delen när de flyger över Öresund på det närmaste samma klockslag.En av Dasharna när den besökte Ljungbyhed!

En liten uppdatering har det blivit vad gäller flygtiderna och jag passerade som sagt 300 h totaltid för ett tag sedan men även 200 h i Fokkern nu senast på Murmanskflygningen. Det blev bråttom hem förra lördag så någon uppdatering på min karta har det inte blivit ännu men det får jag bjuda på senare. Murmansk finns med på kartan men jag har ett visst problem om det nu skulle bli så att jag även kommer få flyga någon Tysklands-charter från Jönköping. Berlin, Frankfurt och Hamburg kan bli aktuellt men tyvärr så går gränsen på kartan betydligt längre norrut men det kan jag leva med...hur grymt hade det inte varit att vara på final till Frankfurt med mängder av 747:or runt omkring och kanske till och med en A380!

TEMA: NORWEGIAN

Ett kort och koncist inlägg idag där Greta Garbo får stå för underhållningen för dagens tema Norwegian. Bilden är tagen en fin kväll för några veckor sedan efter start från bana 19R på Arlanda.

 

Boeing 737-800 (LN-NOM) med Greta Garbo på fenan.


MOTORHAVERI

Igår var tydligen en Fokker 50 tillhörande Skyways (Avia Express) involverat i ett motorhaveri efter start från Vsby enligt Aftonbladet. Planet fick vända tillbaka och göra en odramatisk landning på Visby igen, vet tyvärr inga fler detaljer om händelsen. Skönt att veta att besättningen utan problem klarar av en sådan här situation och att man är tränad för att klara nödsituationer som uppstår när man minst anar.

http://www.aftonbladet.se/senastenytt/ttnyheter/inrikes/article7463026.ab

METER ISTÄLLET FÖR FOT!

Den största skillnaden mellan att flyga i Sverige och Ryssland var att höjdangivelsen ges i meter istället för fot av flygledarna. Detta betyder att vi fick sitta och konvertera den höjd som flygledarna gav oss i meter till fot genom att titta i en tabell för att kunna flyga på motsvarande höjd i meter men ändå ha fot på altitude selectorn. Ibland fick man avrunda och då gjordes detta uppåt för säkerhets skull. Ett moment till att hålla reda på utöver allt annat man ska göra under en inflygning.

En annan sak är att flygledarna pratar väldigt dålig engelska och sändning/mottagning är inte av bästa kvalité. Jag och kapten satt som frågetecken emellanåt men vid minsta osäkerhet är det "say again" som gäller och det blev det ett par gånger. Det var helt enkelt tvunget!


Fin frukost på denna charterflight!Haparanda vid mynningen av Torne älv som är den som är översta älven i bild.Håller ställningarna på flight deck medan kapten är på toaletten, var också och besökte den under den långa flighten och då lämnar man över kontrollerna till den andra genom att säga "Your controls"!Kapten tillbaka igen som var Suna för dagen som jag även tidigare har flugit en del med.Jag går igenom Murmansk inflygnignen där man även kan se en liten tabell m vs fot till vänster.Första gången på rysk mark för min del och vem hade kunnat tro att det skulle bli Murmansk av alla ställen.Stämpel i passet fick man också!Jag kan inte garantera att mina blogginlägg kommer vara så regelbundna nu under mina treveckors sommarlov men jag ska göra mitt bästa för att det ska dyka upp något nytt då och då.

MURMANSK CHARTER

Igår bar det alltså iväg på första chartern för min del till Murmansk och det var verkligen en upplevelse på alla sätt och vis. Resmålet kan kännas udda och det gör det för mig fortfarande men det är fiske som gäller för de passagerare som har betalat för vad jag har hört väldigt dyra resa. Har inte riktigt blivit klok på vad för fisk de fångar men tydligen ska det vara bra att fiska just i området men fisken slängs tillbaka i vattnet efter fångst konstigt nog. Tur är väl kanske det så man slapp fisklukt i kabinen! Helikoptrar stod och väntade på de inkommande passagerarna för vidare transport medan det var tvärtom för de avgående passagerarna.

Tyvärr var inte vädret det bästa och ett molntäcke var ständigt under eller omkring oss under nästintill hela flygningen. Man fick inte se alltför mycket av det ryska landskapet eller omgivningarna kring Murmansk men jag hann i alla fall se att det bestod av skog, skog och åter skog. Murmansk stad låg en bit ifrån flygplatsen och denna fick man överblick av efter start men inte alltför lång tid för upp i molnen kom vi relativt snabbt. Det blev inte alltför många bilder tyvärr men de får komma tillsammans med vad som hände på flygningen i övrigt i ett senare inlägg i veckan som kommer.

 

Medvind på vägen dit och flygtid på 2 h 45 min medan det på hemvägen blev 3 h 15 min, det är en bit som ni ser!300 H TOTALT

Några dagar på utebasen Jönköping är nu avverkade vilket slutade med ett par timmar till i bagaget samt som alltid mer erfarenhet även om det inte direkt hänt något utöver det vanliga på dessa flygningar. Ett par fina sommardagar har det varit med både förmiddagarna samt kvällarna ledigt i Jönköping så nu kan man den staden betydligt bättre än tidigare. Jag har även passerat 300 timmar totalt i flygtid vilket är lite av en milstolpe känns det som, dock en väldigt liten en i jämförelse med många andra men i vart fall en milstolpe för mig. Sista natten i Märsta på bra länge blir det också innan man går på sommarlov imorgon eftermiddag, men först kommer en av höjdpunkterna hitintills vad gäller flygningarna för Skyways. Imorgon är det nämligen dags för Murmansk!Hela Arlanda syns i en av gluggarna på inflygningen men som vanligt såg det mycket häftigare ut i verkligheten än på bild.Inte varje dag ett wingshot från vänster sida men kapten var sugen på att ta några bilder också med min kamera på medvinden till bana 19L, häftig ljuseffekt från molnen i motljuset!WIP - WORK IN PROGRESS

Nu under sommartid är trafiken relativt låg framförallt på de mindre regionala flygplatserna och det beror givetvis på att det är semester för många av de affärsresenärerna som annars utgör huvuddelen av de som flyger från de mindre orterna. Turerna är betydligt färre för flygbolagen vilket ger utrymme för flygplatserna att utföra markarbeten som det annars inte finns utrymme till. I Jönköping är man upptagen med att asfaltera om dels plattan framför terminalen men även delar av banan som redan nu delvis är räfflad. Det gällde att hålla sig på rätt sida av banan så att man inte hamnade i de uppfrästa partierna. Det var emellertid svårt att undvika allt speciellt vid intaxningen till plattan där det fanns både helt nylagd asfalt samtidigt som det inte verkade vara helt rent på de områden som var bortfrästa. Detta resulterade att däcken på Fokkern fick en något annorlunda beläggningen.


En liten kvadrat intakt att parkera Fokkern på framför terminalen.

Vad gäller banarbeten är det även ny asfaltering i farten på Stockholm/Arlanda där bana 08/26 är stängd nästintill hela sommaren, ska försöka få till en bild hur den ser ut framöver också. Den är så gott som helt uppfräst på hela dess längd av 2500 m i alla fall samt markerad med stora vita metallkryss. Dessa kryss markerar att banan är avstängd vilket man tydligt ser från luften. Detta får man även vetskap om när man studerar de så kallade NOTAM (Notice to AirMen) under briefingen där det står vad som gäller för banorna och vad för arbete som är ingång (WIP - Work In Progress) vilket för både Arlanda och Jönköping var resurfaceing.


De varma däcken efter touchdown drog åt sig en del partiklar från den uppfrästa asfalten.

 


ARN-JKG

Riktig sommarvärme och nästintil molnfri himmel på vägen ner till Jönköping, inte oväntat blev det en visuell inflygning till bana 19. Jag agerade PNF idag och satt verkligen och njöt av utsikten, Jönköping ligger fint vid Vätterns södra strand och Visingsö likaså i mitten av den smala sjön. Flygningen till Jönköping tar inte så lång tid direkt, inte mycket längre än till Visby inte idag i vart fall. Blocktid på exakt 50 minuter och efter det var dagens flygpass slut.

Jag och kapten åkte dock direkt till Folkets Park här i Jönköping och tittade på en bilutställning av alla de sorter men de gamla amerikanarna dominerade och där fanns många fina att titta på. Imorgon blir det till att utforska Jönköping lite närmare för incheck är inte förrän på eftermiddagen och det blir bara en tur och retur. Kan ju hända att man springer över stan relativt fort men då har man alltid examensarbetet att ta till, lite av en räddare i nöden om man inte har något att göra eller vad man nu ska kalla det!

 

Visuell inflygning med Jönköping och Visingsö i sikte.GOTLAND I BYTE MOT SMÅLAND

Samma upplägg flygmässigt igår som i måndags med fyra flighter mellan Stockholm/Arlanda och Visby. Fulla maskiner på vägen dit som tidigare medan en aning glesare på vägen tillbaka, detta lär ju bli tvärtom senare i veckan då alla ska hemåt igen efter Almedalsveckan. Många kändisar och politiker ombord givetvis, utan att behöva nämna de vid namn så var där bland annat en partiledare med tillhörande livvakter. Livvakter är en av få som får bära vapen ombord men detta ska meddelas kapten innan ombordstigning. Annars vad gäller transport av vapen ombord gäller att de ska vara delade och placerade i varsitt cargoutrymme. Dessa går nämligen inte att öppna under flygning.

Vädret var lite sämre igår både på fastlandet och på Gotland på grund av en front som passerade men det var tillräckligt bra för en visuell inflygning till bana 03 på Visby. Tyvärr blev det ett högervarv över fältet, om det istället blivit ett vänstervarv hade vi passerat rakt över hamnen och ringmuren. Men man såg stan rätt bra ändå och vi var inte speciellt högt när vi svängde in på finalen. Inga bilder av förståeliga skäl!

Idag blir det bara en sträcka för min del då jag byter Visby mot Jönköping och två dagar på hotell där. En visuell inflygning över Vättern är inte helt fel heller och med tanke på vädret idag kan det mycket väl bli så lite senare i eftermiddag.

2 x ARN-VBY

Fyra leggar idag mellan Arlanda och Visby vilket borde betyda en kort flygdag men det har det inte riktigt blivit, checkin 08.00 och utcheck igen först vid 17.45. En riktig lång dag med andra ord trots bara dryga 2,8 timmar i luften. Anledningen är att denna sommarslinga tyvärr är lagd på det viset att man dels har rast på Arlanda efter första tur/returen och sedan en lång rast i Visby på fyra timmar innan första kvällsflygningen tillbaka till fastlandet igen. Det är smällar man får ta och man kan ju passa på att fördriva tiden på bästa sätt. En lunch på Visby flygplats blev det dock och efter det en del läsande sen var det på det igen.

Fulla hus är det som sagt de här dagarna framförallt till Visby och idag var det riktigt trångt på en sträcka, 50 passagerare i kabinen, två värdinnor, en passagerare på jumpseat och sen jag och kapten givetvis. Absolut max vad gäller passagerare och en startvikt på dryga 20 ton men just på startvikten finns lite mer att ta av...20 820 kg gäller där!


Visby var det ja...

VISBY SHUTTLE

Idag har man flugit fram och tillbaka till ön ett flertal gånger, närmare bestämt tre gånger och sex leggar totalt. En lång dag blev det till slut även om flighterna är relativt korta, dryga 40 minuter. En aning snabbare till Bromma som det även blev på en legg på eftermiddagen. Egentligen kan det inte bli så mycket bättre än så här, tre starter och landningar var för styrman och kapten en dag som denna! Det är i så fall den loggade flygtiden som brister en aning speciellt för mig i alla fall. Perfekt väder annars med riktig högsommarvärme, som tur är kan man i Fokkern till skillnad från andra maskiner skapa ett visst tvärdrag i cockpit i och med att fönstren är öppningsbara och det är tur det!

Dessutom var det så gott som fulla hus på varje flight till Gotland och det kanske inte var så konstigt i och med Almedalsveckan började idag. Var en och annan politiker ombord med eller utan livvakt samt en del andra kändisar man tycktes se under ombordstigningen. Något man måste vara observant på när det är så här mycket folk ombord är att man inte överstiger landningsvikten på Visby. Man bränner bara 400-500 kg bränsle på vägen dit vilket gör att man inte heller kan starta med maximal startvikt. Det kändes som om takeoff rollen som vi gjorde på Bromma idag var en av de längre man gjort i och med att banans slut började komma allt närmare innan rotering!

Imorgon är det pendeltrafik till ön igen som gäller och med det sagt är det nu läggdags!


Full aktivitet på Destination Gotland-färjorna också idag, två stycken har precis svängt ut från Nynäshamn men de kommer inte riktigt upp i samma antal "leggar" som vi under en dag.

 


ATR 72 ISTÄLLET FÖR FOKKER 50!

Ni har säkert alla redan läst eller hört om det och i och med att det redan framkommit i media på flertalet ställen känns det som det är fritt fram att skriva några rader om vad som hänt i veckan vad gäller Skyways-trafiken. Från och med den 15 augusti kommer DAT - Danish Air Transport att flyga ett antal linjer med ATR 72 istället för Avia Express Fokker 50. Linjerna som detta gäller är en del avgångar speciellt under morgon och kväll till Halmstad, Kristianstad och Visby. Kapaciteten ökas till 68 stolar istället för Fokkerns 50, några avgångar kommer dock fortfarande flygas med Fokkern. Faktum kvarstår dock att det känns som en negativ trend för tillfället vad gäller trafiken för Avia Express. Vilnius är redan nedlagd medan Skellefteå läggs ned imorgon.

För mer information kan ni läsa på Skyways hemsida:

http://www.skyways.se/aktuellt/skyways-och-dat-inleder-samarbete/

Vad detta kommer innebära för egen del och mina klasskamrater vad gäller flygning hos Skyways och Avia Express är svårt att säga. Men linjerna blir färre och färre och det känns inte som 10 stycken Fokkrar behövs längre om nu inte Avia Express får något annat avtal. Vad gäller konflikten i övrigt så är den fortfarande inte löst och från och med den 17 juli finns det ingen pilot som är anställd i Avia Express, snacka om oviss framtid både vad gäller de anställda och för oss. Datumet närmar sig väldigt fort...
DAT - Danish Air Transport ATR 72 istället för......Avia Express Fokker 50 alltså!

TEMA: CHARTER

Nästan ett år sedan sist jag hade tema charter här på bloggen men tänkte att det kunde vara dags nu igen! Har ett par bolag kvar att skriva om som flyger från Skandinavien men en av anledningarna till att det dröjt ett tag var jag inte hade rätt bildmaterial att visa upp. Det har jag delvis ändrat på nu som tur är och dagens bolag blir Thomas Cook Scandinavia!

Kärt barn har många namn heter det ju och det har verkligen detta charterbolag haft likaså antalet olika målningar på flygplanen. Bolaget härstammar från SAS egna charterbolag Scanair som tillsammans med det danska Conair bildade Premiair 1993. Efter ihopslagning bestod flottan av Scanairs DC10:or och Conairs Airbus A300 och A320, tyvärr var detta något år innan min fotografiska karriär började så inga egna bilder att visa upp men målningen var så gott som helvit med några färgdetaljer på fenan.


Premiair Airbus A300
i AirtoursfärgernaPremiair DC10 i Airtoursfärgerna

Några år senare närmare bestämt 1996 köptes Premiair upp av den engelska Airtourskoncernen men förblev en egen skandinavisk enhet. Det blev med detta ägarbyte även en ommålning av flygplanen för att knyta det närmare till Airtours. Flottan bestod fortfarande av A320, A300 och DC10 men under 2000 levererades tre stycken splitternya Airbus A330-300. Tack vare det nära samarbetet med huvudbolaget i England använde man även en A330-200 under vintersäsongens långflygningar.MyTravel Airways Airbus A320MyTravel Airways Airbus A330-300 (OY-VKH) flyger fortfarande runt i dessa färger, bilden är inte många dagar gammal. Den får gärna ha denna målning ett tag till, grymt snygg!

Nästa namnbyte kom 2001 till MyTravel Airways och med det en ny snygg orange målning. Nya plan av typen Airbus A321 levererades och flottan bestod nu enbart av Airbusar. I MyTravel ingår bland annat researrangörerna Ving, Always, Spies och Tjäreborg och var framtill 2007 en av världens största researrangör då den blev än större vid övergången till Thomas Cook-koncernen år 2008. Liksom tidigare är det fortfarande den egna skandinaviska enheten som utför flygningarna i Skandinavien och bolaget är Skandinaviens största charterbolag. Bolaget har bas i Köpenhamn, Stockholm och Oslo men flyger från flertalet andra städer också. Ett linjenät på 38 olika destinationer och flottan består av upptill 12 plan beroende på säsong i form av A320/321/330-200/330-300.Thomas Cook Scandinavia Airbus A330-200 under vintersäsong.Thomas Cook Scandinavia Airbus A321

Själv har jag flugit nästintill alla typerna som bolaget har haft genom åren...Premiair A300/330-300 och DC10, MyTravel A320/321 och saknar med andra ord bara långdistansaren A330-200. Hade ju inte varit helt fel med en charter nu när man snart har sommarlov, känns som det var längesedan man var iväg på en sådan. Det blir nog inget med det i och för sig för jag stannar i Helsingborg och testar playan där istället, inte helt fel det heller!

 


TENTA HUMAN FACTORS

Idag har det avslutande momentet i Human Factors-kursen gjorts i form av en tentamen under fyra timmar. Skrivplats var valfritt mellan Göteborg/Landvetter och Stockholm/Arlanda så för min del och åtta till blev det här på Arlanda i Skyways lokaler. Tentamen bestod av tio frågor där det var till att förklara en del begrepp som ämnet innehållit samt en del utvecklande frågor där man fick ha en aning längre utläggningar. Det blev en del printande med andra ord!

Nu har jag två dagar ledigt därefter väntar en intensiv flygvecka med många leggar fram och tillbaka mellan Stockholm-Visby, Stockholm-Jönköping och sist men inte minst en charter till Murmansk! Ska bli riktigt häftigt och dessutom en riktigt bra avslutning innan man får tre veckor sommarlov.

RSS 2.0