LOW VISIBILITY OPERATION

Low Visibility Operation (LVO) på schemat idag och vad innefattar då detta begrepp? Ska försöka förklara ett och annat inom detta område samtidigt som jag ska försöka hålla mig någorlunda kortfattad. LVO innebär att vädret eller rättare sagt sikten är så pass dålig som 750 m för landande flygplan eller 400 m för startande flygplan. En exaktare benämning på siktvärdet är RVR - Runway Visual Range som är siktvärdet man kan erhålla längs med banan från en pilots synvinkel det vill säga en bit upp från marken. RVR är i regel en aning bättre än de vanliga siktvärdena på grund av hjälpmedel längs med banan i form av högintensiva ljus gör att man ser längre än man annars skulle göra.

Det kanske är svårt att bilda sig en uppfattning hur dåligt man egentligen ser framåt när man som passagerare sitter där bak men vid så här dåliga siktvärden som de jag nämnde ovan eller rent av ännu sämre är sikten framåt nästintill obefintlig. Speciella procedurer har utvecklats för att kunna bedriva säkra inflygningar även vid sådana här dåliga siktvärden, samtidigt så ställs det betydligt högre krav både på flygplatsens och flygplanens utrustning. Vissa plan kan landa på automatik men alltifrån alla, man kommer dock aldrig ifrån att det trots allt behöver sitta en pilot och övervaka systemen så att det inte sker några devieringar från procedurerna. Beslutshöjderna för om man ska landa eller inte är betydligt lägre än vid vanliga operationer vilket medför att det inte finns några större marginaler. Det gäller med andra ord att instrumenten fungerar men i regel på de flesta flygplanstyper har man antingen dubbla instrument eller backup system.

Med de orden sagt så har ni fått lite inblick på vad Low Visibility Operation innebär och säger nu godnatt med två bilder tagna från Malmö Sturup för några år sedan då det garanterat var LVO som gällde!Saudi Arabian Cargo MD11 i tjock dimma på Malmö Sturup som för övrigt är en av få flygplatser i Sverige som har utrustning för att flygplanen ska kunna bedriva LVO.Kommentarer
Postat av: Mini

hehe jag är rädd för det :P

2009-10-15 @ 00:57:45
URL: http://www.carolinelundh.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0