QUICK REFERENCE HANDBOOK
För att hamna i detta läge lyfter man upp ytterligare en säkerhetsanordning på gasreglaget samtidigt som man för dessa neråt efter sättning för att bromsa med just propellrarna vilket man givetvis vill att de ska göra när man är på marken. I luften vill man dock inte att detta ska hända och det är därför detta automatiska stopp finns, annars finns det risk för att propellrarna bromsar så mycket att man har svårt att hålla sig flygande. Detta har förorsakat olyckor tidigare med Fokkern. Följderna för felet idag var dock att det skulle vara risk för att man inte skulle komma ner i "Ground Idle" efter sättning och därför har svårighet att få stopp på planet. Banan på Arlanda är lång så det skulle inte bli något problem i vilket fall och det blev det inte heller för när jag landade på bana 26 var det inga problem alls att komma ner i "Ground Idle". Det blev dock ett flygplansbyte för man får inte lyfta om problemet redan finns på marken.
Efter detta blev det två sträckor för kapten och sedan så avslutade jag med sista sträckan till Växjö igen. En underbar solnedgång under start från Arlanda och en väldigt lugn visuell inflygning i mörkret till Växjö, otroligt vackert!
SLOT-TID
Idag var vi helt klara en bra stund tidigare än den aktuella CTOT:en vi fått och frågade därför om tornet kunde skicka ett så kallat "ready message" för att se om man kan få en förbättring. Det fick vi inte och det var bara snällt vänta tills det var dags. En väldigt långsam uttaxning blev det också för det känns ju alltid bättre för passagerarna att vara på väg än att stå helt stilla på banan...mycket psykologi i det hela! Skulle man inte bli startklar tills dess att CTOT:en gått ut får man begära en ny helt enkelt!
En Delta Air Lines Boeing 757 var tvungen att återvända efter start och landa efter oss faktiskt på grund av att man inte hade någon temperaturindikering på bromsarna.
Inte nog med att man redan var försenad med avgångstiden från 11.05 till 17.35 fick man alltså återvända efter start, tror inte passagerarna var helt nöjda. En fin bild för en annan blev det i alla fall i solnedgången.
Kaptenen deklarerade inget nödläge men ville ha brandbilar på plats för att övervaka bromsarna och eventuell brandrisk.
TRE DAGAR VÄXJÖ-STOCKHOLM/ARLANDA
SAS 50 ÅR PÅ ÄNGELHOLM!
Daisy fotograferad vid ett tidigare tillfälle i Ljungbyhed av alla ställen, otroligt snygg!
SÖKA PILOTUTBILDNING VIA UiT!
Över till en annan sak, det är många som frågat mig mycket om TFHS och pilotutbildningen där men tyvärr så är det ju så att för tillfället sker ingen intagning till TFHS. I värsta fall är omgång 2010 de sista som kommer utbildas vid TFHS i Ljungbyhed. Men det finns kanske en annan möjlighet! Det går tydligen att söka till UiT, Universitet i Tromsö, även om man inte är norsk medborgare liksom de som inte är svenska medborgare som sökt TFHS. En del av utbildningen är bland annat förlagd till Ljungbyhed, just nu finns det två klasser från UiT i Ljungbyhed som jag kanske nämnt tidigare. Utbildningen kommer inte ge ert ett MPL-certifikat utan är uppbyggd enligt det gamla utbildningskonceptet där man istället erhåller ett CPL-certifikat. Tyvärr är det en snabb aktion som gäller för det är snart deadline för att skicka in en ansökan, jag hade helt enkelt ingen aning om detta förrän idag. Hoppas jag har hunnit hjälpa någon som vill söka i alla fall.
Det är 1:e september som gäller som sista ansökningsdag för kursstart till våren 2011!
http://www2.uit.no/ikbViewer/page/studiesokere/studietilbud/studieprogram?studieprogram=71801&ar=2010&p_d_i=-47400&p_d_c=&p_d_v=162142&semester=H&p_document_id=162142
Lycka till!
LJUNGBYHED IGEN
PASSIV MED DAT
DAT ATR 72 under inflygningen till Halmstad bana 19, hyfsat ljus!
SPITFIRE I FLYGOLYCKA
Mer om själva olyckan kan ni läsa om på Helsingborgs Dagblad, där finns det även ett klipp från ett tv-inslag om Bertil Gerhardt: http://hd.se/skane/2010/08/22/ljungbyhedsflygare-omkom-i/
FLYGET 100 ÅR I SVERIGE
Det är bra långt att flyga till Murmansk i alla fall och Sverige är långt kan man lugnt säga, efter närmare två timmar i luften var vi bara i höjd med Luleå! Men rätt som det var där i det nordligaste Sverige och där det för övrigt är väldigt tyst på radion sa någon "Hej Alex" vid ett frekvensbyte. Tog några sekunder innan jag förstod att det var polaren på Norwegian och som var på väg till Luleå. Rätt kul faktiskt, två skåningar på radion och väldigt långt hemifrån i det nordligaste Norrland! : )
Antonovs motsvarighet till Fokkern taxar ut för start, ett av Aeroflots dotterbolag Nordavia Regional Airlines.
Murmansk-nålen äntligen på plats, ni ser avståndet kontra Skellefteå som annars är den nordligaste nålen på kartan.
Köpenhamn är även på plats nu, hade varit kul att få landa/starta Sturup också någon gång men då ska det nog en diversion till i så fall.
STEP CLIMB
Denna gång var det dock fler än ett fåtal och vi hann dessutom upp på varje klarerad höjd för att plana ut innan vi fick nästa klarering. Detta kallas även step climb som rubriken antyder vilket blir utseendet på profilen om man sett ett tvärsnitt av stigningen. Det blir rejält med knapptryckningar och skruvande på altitude selectorn för att återigen få Fokkern att stiga efter att den har planat ut, dessutom ska allt bekräftas med callouts hela tiden vilket denna gång blev rejält tjatigt. Fokkern har en tendens till att inte fånga den höjd man har ställt in emellanåt och därför måste man övervaka den noga samt bekräfta att det verkligen är rätt höjd man ställt in på altitude selectorn samt att man har rätt referenstryck, det vill säga 1013 när man flyger på flight level. Varje höjdklareringen man får av flygledarna ska även skrivas ner på färdplanen, rutan där det ska stå blev snabbt fylld kan jag säga.
Step climben blev enligt följande:
3000 feet
4000 feet
FL 60
FL 80
FL 100
FL 110
FL 140
FL 160 och slutligen...
FL 180 som final cruiselevel.
INLÄMNINGSUPPGIFT I AVIATION MANAGEMENT
Det gick väl inte riktigt som planerat med inlämningsuppgiften för den är ännu inte klar vilket var mitt mål igår men man kan inte tacka nej till två extra leggar. Idag är jag ledig och sittandes i Märsta och det är inte direkt något fotoväder idag ändå så uppgiften lär bli slutförd nu inom det närmaste. Uppgiften gick ut på att mer ingående beskriva ett flygbolag hur det är uppbyggt rent organisatoriskt och hur den flygverksamheten är utformad med tanke på ruttnät och andra kännetecken för just det bolaget i fråga. Svårt att välja var det givetvis men för att få ett bolag som det finns något speciellt att skriva om och som kanske skiljer sig en del från många övriga av storbolagen fann jag ett bra alternativ. Valet föll på Icelandair som tack vare sitt geografiska läge mitt i Atlanten och liten befolkningsmängd fått fokusera på ett utpräglat navsystem i en riktning åt gången mellan Europa och Nordamerika från basen på Keflavik. Bolaget har även varit tvunget att göra snabba förändringar i sin strategi med tanke på de senare årens alla händelser i världen men även den inhemska ekonomiska krisen samt vulkanutbrottet. Bolaget står fortfarande på fötter men det är tack vare att man varit snabba på att göra de förändringar som marknaden har krävt. Nu får det räcka för idag här på bloggen, nu ska inlämningsuppgiften slutföras helt enkelt!
CB-AKTIVITET, TURBULENS OCH BLIXTNEDSLAG!
Än värre var det för en Thomas Cook Airbus A330 som måste ha startat ett kort tag efter oss, planet fick nämligen pushback när vi taxade förbi till start men stod åter på marken när vi ankom från Jönköping igen två timmar senare. Jag reagerade faktiskt på detta men svaret fick jag när jag läste på nätet nu inatt. Planet hade nämligen blivit träffat av blixten inte bara en gång utan två innan det återvände för landning. Kapten fick deklarera ett nödläge och då måste även räddningstjänsten stått redo längs med banan vid landning. Allt slutade väl som tur var men naturens krafter är enorma och det ska man verkligen ha respekt för!
Länk från Helsingborgs Dagblad om händelsen:
http://hd.se/inrikes/2010/08/17/varningslarm-pa-arlanda-slutade/
Thomas Cook Airbus A330 med plats för över 400 passagerare!
MAGIC MOMENT
Väl på marken började det svåra nämligen att taxa till rätt uppställningsplats, betydligt svårare när det dessutom är mörkt ute. Men detta hade vi som tur var redan förberett oss på lite extra så det gick väldigt bra trots att man får en riktig uppsats att skriva upp på hur man ska taxa. Efter några minuter på marken kom ytterligare en Fokker från Karlstad med Johan som PNF och parkerade bredvid, sedan fortsatte vi mot Karlstad och de andra mot Jönköping där vi kommit ifrån. Jag var PF upp till Karlstad och det blev start 22R med en högersväng ganska direkt efter start med kurs rakt över Köpenhamn.
Första besöket på Kastrup var tvunget att förevigas, kapten Christer Lundholm ser rätt nöjd ut också där han tittar ut från cockpit.
Albino-Fokkern som körde slingan som vi gjorde men i omvänd ordning.
Dagens schema blir den fullständiga slingan med totalt sex leggar, jag missade en igår med tanke på att jag hoppade på först på Arlanda. Idag är det alltså följande som gäller: Karlstad-Stockholm-Jönköping-Stockholm-Jönköping-Köpenhamn-Karlstad. Landar först 23.55 i Karlstad så det blir en lång dag!
Triangelflygning kan man nog sammanfatta det.
DEBUT PÅ KÖPENHAMN/KASTRUP!
Slingan som jag flyger idag består av fem leggar med start på Arlanda och därefter blir det stopp på så mycket som Jönköping, Köpenhamn och slutligen Karlstad där det även blir övernattning. Kul med variation och flertal olika flygplatser på en och samma dag men givetvis slår ju Kastrup högst! Klart väder och landning bana 22L med en fin inflygning över Helsingborg och Öresund hade inte varit fel!
08/26 IGÅNG IGEN!
Givetvis blev det en bild från plats 6F idag med ett fint upplyst Arlanda efter högerbanken från bana 08.
YTTERLIGARE VISBY-LEGGAR
På Arlanda är det inte tillåtet med några visuella inflygninar som ni numera vet, ILS-inflygning som vanligt till bana 19L med andra ord. Bana 08/26 är fortfarande under renovering eller vad man ska kalla det och från den nya banan blir taxningsavstånden betydligt längre. Speciellt på en en kort flygning som Visby blir det därför en väldigt stor andel som man taxar till uppställningsplats av den totala blocktiden. Denna minskades dock på sista leggen idag då det blev en fullklaffslandning med en betydligt kortare stoppsträcka och en tidigare avfart från banan, vilken egentligen inte används när man landar från det hållet vid gjorde. Det hade nog blivit innan tidtabell i vilket fall som helst liksom alla övriga leggar idag och trots det var fredag den 13:e hände inget annat oförutsett. Imorgon blir det hemfärd till Ängelholm/Helsingborg igen för en helg hemma men redan på måndag är det dags för nya flygningar ifrån Stockholm så det blir en del pendlande i helgen.
Kapten Bjerne på väg hemåt till Gotland.
Dagens Gotlandsbild får vi väl också ha nu när jag spenderade hela dagen där utan att få en enda riddare till häst på bild tyvärr...men muren är i alla fall ett säkert kort här med Östersjön i bakgrunden.
VISBY-LEGGAR
Länge sedan jag flög så här sena kvällsflygningar dessutom och det märks verkligen att hösten tyvärr är på ingång för sista landning i Visby nu ikväll var helt i mörker. Det blev alltså lite mörkertid loggat och nu när man använder Logten för att logga flygtiden räknar den själv ut hur stor del som var i mörker av den totala flygtiden. Den sista flygningen blev bara 0,6 h men utav dessa kom det automatiskt upp att 0,5 h varit i mörker. Grymt program får man säga!
Den här giganten landade tidigare ikväll på Arlanda och stod fortfarande kvar efter första turen till Visby, en Antonov 124 för de som inte vet.
AVIATION MANAGEMENT
En av Primera Air's Boeing 737-800
INGEN SOL I KARLSTAD
Utöver flygningen till Karlstad igår var jag även och vände på Gotland en sväng, Karlstad-flighten är dock bara marginellt längre än Visby så det har inte blivit så mycket tid loggat dessvärre. Vädret har inte heller varit det bästa som sagt, inte någonstans direkt vilket även kursarna i TFHS 09 har fått erfara. En av Cirrusarna stod fastförankrad på Visby nämligen och vad jag har hört från övriga var de också fast på diverse ställen i landet på deras väg upp till Vilhelmina för Norrlandsflygning. Det är visuella flygregler som gäller för dem och de får därför inte flyga i moln helt enkelt.
För egen del är det Aviation Management som gäller med mina klasskamrater i Ljungbyhed imorgon, ska bli kul att återförenas igen även om det inte var alltför länge sedan sist. Ska även bli kul att bli en aning nostalgisk i Ljungbyhed!
Häftigt ljusfenomen precis innan planén till Karlstad igårkväll.
KORTBESÖK I STOCKHOLM
BESÖK I TORNET
Arlandatornet är 83 m högt och är det högsta kontrolltornet jag har varit uppe i, har även varit uppe i Ljungbyhed och Malmö som givetvis är av mindre skala. Men den gemensamma nämnaren är dock att det är väldigt trevlig arbetsmiljö att sitta så högt och blicka utöver alla flygplansrörelser och landskapet i övrigt givetvis. Skulle man inte varit pilot hade man lätt kunnat tänka sig att sitta där uppe! Nu får det vara slutskrivet för idag och över till bilderna.
Ytterligare ett finger av terminal 5.
Inrikesterminal 4 med en startande Continental Airlines Boeing 757-200 från 19R i bakgrunden.
Den relativt nybyggda F-piren med några heavies i form av Thai Airways Boeing 747-400 och två SAS Airbus A330-300.
Lika bra att ha ett bildbevis att man varit i tornet, terminal 3 och en Fokker 50 i bakgrunden.....knappt synlig dock!
83 meter unik design får man nog säga.
LOCALIZER INTERFERENCE
På medvinden såg vi hur SK946 en SAS A330 från Chicago etablerade sig på ILS:en till bana 19L medan vi var "number two" att svänga in efter den. A330 är en widebody och genererar betydligt mer turbulens bakom sig än mindre typer så här gällde det att hålla avståndet vilket vi även blev varnade för av flygledarna. Det blir man i regel alltid bakom en heavy. I vilket fall som helst ser det riktigt häftigt ut att se andra flygplan uppe i luften, man såg tydligt att det även var den Star Alliance målade A330:n.
Turbulensen kände vi inte alls av men däremot krängde Fokkern till ganska rejält en bit ner på ILS:en och under en kort sekund undrade man vad autopiloten höll på med. Anledningen till krängningen var dock att Airbusen landade långt och taxade först av i banänden vilket medförde att det planet störde signalen från localizern, den horisontella guidningen till ILS:en som sitter i den andra banänden. Nu var vi visuella med tanke på det bra vädret men hade det varit dåligt väder och man fortfarande befunnit sig i moln samt fått en alltför stor deviation på localizern hade man fått göra det säkra före det osäkra här och göra en go around. Vid CAT II-inflygningar som vi gjorde igår krävs det därför längre avstånd mellan planen så att instrumenten inte störs.
Kapten fick agera fotograf och står därför för dagens bild under tiden som jag är PF och sköter inflygningen.
ISBILDNING MITT I SOMMAREN
Inför landningen i Stockholm var det så pass dålig sikt att man kunde få en CAT II-inflygning på begäran, i och med att man inte gör det så ofta var det lika bra att begära det. Men sikten var inte alls så dålig även om regnet öste ner, precis när vi hade begärt det fick vi nämligen syn på banan mellan molngluggarna men vi fortsatte att simulera den där CAT II:an ändå. Detta medförde dock att kapten tog över spakarna precis innan sättning och en landning mindre för min del med andra ord.
Precis efter stigningen till FL200 och fortfarande med en del is på vingens framkant, spinnern och motorn i övrigt.
DELTA APPROVED
Här står även vilka frekvenser som gäller för olika områden på flygplatsområdet. Området söder om terminal 3 där vi för övrigt stod parkerade idag (rött kryss) har frekvensen 121.975. När man ska taxa ut för start från 19R gäller alltså U (Uniform) och Y (Yankee) till holding point 19R. Här finns dock en liten taxibana som heter D (Delta) som är en rejäl genväg men som ni ser är den för avgående flyg inte tillåten att taxa på i den riktningen som leder till 19R. Oftast får man av flygledarna "Delta approved" vilket betyder att vi får taxa i motsatt riktning ändå. Idag hände just detta men det allra roligaste var att vi ordagrant fick "SkyExpress 423 taxi to holding point 19R via Delta" och när vi svängde runt taxade Delta Air Lines 757:a precis förbi just taxibana D. Jag vet inte om det var meningen eller ej men det var faktiskt lite citatvarning på denna, jag och kapten fick oss ett skratt i alla fall. Flyghumor på hög nivå som ni märker!
BACK IN THE AIR
I och med en passerande varmfront var det låga moln med ihållande regn som gällde nästintill hela vägen upp till Stockholm. Däremot brukar det inte blåsa så mycket när en varmfront drar fram så lugnt i luften var det verkligen och även vid landningen. Det blev bara en aktiv sträcka för mig idag dock för näst på agendan stod ett möte som vi i klassen skulle ha uppe på kontoret på Arlanda.
Efter det blev det en lunch på Arlanda med Daniel, Johannes och Mattias i väntan på hemresan till Halmstad igen, nu som passiv tillsammans med just Johannes och Mattias. Daniel hade äran att få sitta där framme och spaka! Imorgon blir det två aktiva sträckor och förmodligen är jag hemma i Helsingborg lagom till lunch, sjysst upplägg helt klart!
Ett regnigt Arlanda efter start från 01L.
Tre passiva piloter längst bak i kabin i väntan på en kopp kaffe!