AIR CHINA x 3

Igår var det mest teoretiska studier på schemat hemma i lägenheten i Märsta men vid lunch blev det en tur in till Arlanda för att lämna några papper på Skyways kontor. Johannes hängde med eller rättare sagt jag hängde med honom var det nog för han skulle flyga Vilnius tur och retur. Bussen som vi åker passerar förbi plattan för fraktmaskinerna men här stod idag även en Air China Boeing 777-200 som på bilden från förra inlägget, det visade sig att det var den maskin som skulle ha flugit till Beijing i söndags men av någon anledning kom den inte iväg. Motorkåporna stod öppna på höger motor så jag förmodar att det var något tekniskt problem med den. Utöver den maskinen så skymtade man ytterligare en Air China-fena på andra sidan flygplatsen och det var inte mindre än en jumbo visade det sig. Ni kanske har sett på nyheterna att Kinas president varit på besök här i Stockholm och diskuterat ett och annat, allt som oftast använder presidenten en av Air China's 747-400:or när han är på turné. Passade på att åka dit senare på eftermiddagen och ta någon bild, fullt med kinesiska och svenska flaggor framför planet. Precis innan solnedgång lyfte presidenten med kurs mot Beijing igen, någon timme tidigare hade även den reguljära flygningen med 777-200 landat och under några timmar fanns det alltså tre stycken Air China widebody-plan på Arlanda. Inte varje dag det händer direkt!



Air China Boeing 747-400 med presidenten ombord.



Ljuset är A och O som ni kan se, på den första fanns knappt något solljus alls på planet vilket även gör att himlen inte får den fina färgen som den ska ha. På bild två som är tagen bara någon sekund senare fanns det helt plötsligt lite mer solljus och resultatet blev helt annat som ni ser.

LJUSARE TIDER VAR DET JA!

Sommartid sedan i söndags vilket betyder en aning mörkare morgnar så här i början på våren men däremot betydligt ljusare kvällar. Förhopningsvis är det mer än årstiderna som går mot ljusare tider, hade ett inlägg för någon månad sedan om att två bolag som flyger här på Arlanda skulle göra en rejäl uppgradering vad gäller storlek på maskiner och antalet avgångar. Dessa två bolag Air China och Qatar Airways har nu båda börjat flyga med de större modellerna. Det kan nog bli fler uppgraderingar och nya bolag på Stockholm/Arlanda framöver i takt med att bolagen inför sin sommartidtabell. Nog snackat om det, här kommer två bilder på de nya kärrorna.




Air China numera med Boeing 777-200



Qatar Airways numera med Airbus A330-200, inte den klarblåaste himmel som bakgrund direkt men matcher ju färgen på kroppen rätt bra...fotograferad från balkongen! :)

EXAMENSARBETE

Måndag morgon och ny vecka precis påbörjad, några dagars ledighet för min del vad gäller flygningen efter den relativt intensiva veckan det slutligen blev för mig med flygning varje dag måndag till fredag. Detta betyder att man nu har tid att starta upp examensarbetet samt läsa den litteratur till en kurs i Human Factors som vi även ska läsa parallellt. Men om vi fokuserar på examensarbete så har nu deadlinen för val ämne passerat och även en inlämning av arbetsplan där man har fått beskriva hur man ska gå till väga med arbetet samt vad man har för tidsplanering.

För mig föll valet av ämne på flygfraktens utvecklingsmöjligheter sett ur ett svenskt perspektiv, tanken är att arbetet ska utgöra en form av kartläggning av hur fraktflyget är uppbyggt i dagens läge samt titta närmare på vad det finns för utvecklingsmöjligheter för flygfrakten i Sverige i konkurrensen med de stora naven ute i Europa. Flyget som sådant är ju en väldigt konjunkturskänslig bransch och det samma gäller givetvis fraktflyget där man tidigt kan se ned- respektive uppgång. När tiderna är dåliga väljer företag snabbt bort flyget som transportlösning till sina varor för att istället spara in denna relativt höga kostnad samtidigt som man accepterar längre transporttider. För några år sedan investerades det kraftig i nya fraktterminaler på flera håll i landet men på grund av den nedgång som vi nu befinner oss i har trafiken avstannat. Förhoppningsvis kommer denna nedgång förr eller senare vända och förhoppningsvis kommer den svenska marknaden för flygfrakt då vara redo för att hänga med i utvecklingen.



Korean Air Cargo Boeing 747-400F blir lastad via bakre lastdörren på Kastrup, notera stöttan som gör att inte planet "lyfter" under lastningen då tyngdspunktsläget kan variera.



En del av 747-fraktarna kan öppna nospartiet för att effektivisera lastningen, ser rätt mäktigt ut!



Exklusivt material här på bloggen idag, här bjuder jag på en modell yngre och blondare Alex sittandes bakom spakarna på jumbon på bilderna ovan. Är tagen från ett studiebesök på Kastrup från min förra utbildning, kul att man nu kan utnyttja det man lärt sig då även till detta arbete.

TAKEOFF ALTERNATE

Igår var det som sagt dimma och dålig sikt på Kristianstad när vi startade vilket gjorde att kapten tog starten. Siktvärdena var på 350 m RVR och detta betyder att om något skulle hända efter det vi hade lyft som exempelvis ett motorbortfall hade sikten varit för dålig för att landa på Kristianstad igen. Det krävs nämnligen 550 m RVR för att man ska för göra en ILS-inflygning och det gäller bara till bana 19 där ILS:en finns. Därför var vi igår tvungna att även bestämma oss för ett startalternativ (takeoff alternate) det vill säga en flygplats där vi kan landa och som håller för de väderbegränsningar i fall vi skulle fått ett motorbortfall. Denna flygplats ska ligga inom en timmes flygtid med en fungerande motors cruisehastighet i lugna väderförhållanden (still air conditions). Vädret på denna flygplats ska uppfylla de krav som även gäller när man bestämmer sina destinationsalternativ i vanliga fall samt att vädret uppfyller dessa krav både en timme före som efter planerad ankomst dit. Svårigheten igår var att hitta en flygplats norrut som höll vädermässigt, det var det inte många som gjorde nämligen och slutligen blev Visby både vårt destinations- som startalternativ. Mycket att planera och tänka på som ni märker men det mesta har smält in och blivit en naturlig del i planeringen, det kändes verkligen inte så när man började med väderplaneringen när man fortfarande var nere på skolan i Ljungbyhed.

PAX, FERRY OCH PASSIV!

Tre flighter idag och alla tre av helt olika slag, inte varje dag man varit med om det och det lär ju inte hända så många gånger heller för den delen. Började i alla fall med morgonflygningen från Kristianstad med start 06.20, dimman låg relativt tät på flygplatsen såhär tidigt på morgonen. När sikten är nedsatt och är under 400 m längs med banan (RVR - Runway Visual Range) är det alltid kapten som manövrerar vid starten. Lägsta siktvärde för att kunna starta överhuvudtaget är 150 m för Fokkern. Det var i vårt fall 350 m RVR och det blev då kaptenen som flög den första sträckan idag. För att göra det hela komplett simulerade vi desstuom en CAT II-inflygning på Arlanda vilket även fyllde upp den sista luckan på mitt protokoll som krävs för linechecken senare. När vi närmade oss Arlanda tog jag över med andra ord och gjorde själva inflygningen och ner till 100 fots höjd där kaptenen tog över och landade. Vädret var i och för sig rätt dåligt på Arlanda så det passade bra i vilket fall som helst att öva detta just idag men givetvis inte fullt så dåligt så att man inte fick bankontakt förrän på 100 fot. Detta fick vi på ungefär 400 fot (133 m) eller rättare sagt kontakt med inflygningsljusen.

Efter parkering vid terminal 3 var det dags att göra en ferry-flight det vill säga en tomflygning ner till Halmstad där flygplanet skulle in på en större service. Snabba bud att få ut alla passagerare och samtidigt lasta in 350 kg med barlast (sandsäckar) för att få rätt på tyngdpunkten. Utan dessa hade vi varit alldeles för framtunga för att ligga inom de marginaler man ska göra. Markströmmen krånglade dessutom också så det slutade med att vi fick göra en batteristart istället vilket gjorde det svårt att hinna iväg på de 15 minuter som först var utsatt som turnaround-tid. Strax innan oss hade den vanliga Halmstad-kärran precis lyft som vi senare skulle med upp igen som passiva. Två Fokker 50 på rad till Halmstad med andra ord och dessutom hade vi Bromma-fligthen som flygs med Jetstream precis bakom oss också. Rätt häftigt att nästintill sitta helt ensam i en Fokker 50 över Sverige! Passade även på att flyga ILS:en till bana 19 helt manuellt denna gång vilket var ända sedan simulatortiden man gjort det sist. Men just sådana här flighter kan man ju passa på.

Efter parkering utanför hangaren i Halmstad var det bara att sätta kurs över plattan och ta en plats ombord som passiv. Just den här flighten var det linecheck för Johannes och efter att man klarat den betyder det att man nu uppfyller de krav som ställs från bolagets sida att flyga i linjetrafiken även med övriga kaptener som inte har den extra utbildning som just ruttinstruktörer har. Jag är också uppe i mina 60 sträckor som krävs för det nu så man får väl se när man själv blir inplanerad för detta så småningom. Händelserik dag med andra ord och hela veckan också som sådan med flygning från måndag till fredag, kändes nästan som en vanlig arbetsvecka. Nu är det helg i alla fall och några dagars ledighet.



Två bilder från igår.....den första här ovan är tagen på morgonflygningen upp till Stockholm, solen försöker bryta igenom molnen och skapar en rätt häftig effekt.



Ett försök att vara lite kreativ efter sista flygningen igår när Kristianstad bjöd på klarblå himmel och en fin halvmåne.


THE BEAST

Fyra sträckor mellan Stockholm och Kristianstad idag och totalt 5,2 nya flygtimmar loggade. De tre första är väldigt intensiva med bara korta stopp både på Arlanda och Kristianstad, däremot blir det ett längre lunchstopp från 11.10 till 14.20 på Arlanda innan eftermiddagsturen till Kristianstad går söderut igen. Har väl egentligen inget speciellt att rapportera om från dagens flygningar bortsett från att det var full aktivitet på Arlanda både vad gäller in- och utflygningar. När vi var på inflygning till bana 19L och fortfarande ovanför moln dök det upp en Boeing 737 tusen fot under oss som precis hade startat. Det ser så häftigt ut att se andra flygplan passera förbi!

På marken fanns det en annan häftigt maskin, en riktig bjässe till och med som vi taxade förbi efter första landningen imorse. Planet är en Antonov 124 och används för verkligt tungt eller skrymmande gods som man inte får plats med i exempelvis en Boeing 747. Vet inte vad den fraktade hit eller härifrån men det var en trevlig överraskning så här på morgonkvisten. Kolla landningsstället, snacka om många hjul!

Imorgon blir det en tur mellan Kristianstad-Stockholm och därefter blir det faktiskt en ferry-flight till Halmstad, en tomflygning med andra ord. Mer om detta imorgon...

Antonov Design Bureau - Antonov 124



I KRISTIANSTAD IGEN

Nu är man återigen på hotellrummet på Christian IV mitt i Kristianstad. Det blev bara en sträcka ner hit idag för min del och tanken är att jag ska flyga morgonpassen resten av veckan och då får man inte flyga kvällsflygningarna på grund av vilotiderna som krävs. Just vilotiderna är väldigt reglerade och rätt komplicerat system att kunna utantill, tur att planeringen har bra koll på sånt. Detta gjorde att jag bytade av med Veronica från klassen som fick ta kvällsflygningarna. Blir nog samma scenario imorgon som idag för oss båda med andra ord.

Flygningen idag började lugnt och fint med bra väder på Stockholm/Arlanda när vi steg ut från den långa banan som heter 19R. En aning mer moln och disig sikt blev det när vi närmade oss Skåne men tillräckligt bra för att få en visual approach, en inflygning där man får lite mer fria händer än vid vanliga procedurer. Man brukar dock ta hjälp av inflygningshjälpmedlen som finns i vilket fall som helst. Här blev det i vart fall en aning mer händelserikt, jag kom in för snabbt vilket resulterade i att jag inte kunde ta ner klaffar och landningsställ där man egentligen ville göra detta. Finns hastighetsgränser för när man får ta ut klaffar och ställ, för att få ner hastigheten planade jag ut en aning men då kom man dessutom in för högt. Det hela slutade med att jag fick göra en form av go around det vill säga gå runt för nytt landningsförsök. Blev ett högervarv runt flygplatsen helt manuellt istället med samma upplägg som när man gjorde sina touch and go's. Denna gång kom man in betydligt bättre vad gäller hastighet och sjunk så då var det inga problem att landa direkt även om det var en del sidvind. Summa av kardemumman är att man är en erfarenhet rikare och kan ta lärdom av detta. Man blir aldrig fullärd i det här yrket och det är väl en av alla tjusningar med det hela!

Inga bilder idag från flygningen men jag kan ju visa upp mitt lilla "travelkit" som jag brukar ta med när man inte vill dra med sig hela necessären. Plastnecessären är på en liter och fungerar fint istället för de där plastpåsarna man annars måste dra på, köpte den från SAS webshop för ett tag sedan. Dessutom kan man åka till ICA Maxi och köpa småförpackningar av bland annat tandkrän, deo, schampoo med mera. Grymt bra när man är iväg så här, rekommenderas helt klart!


HIMMEL & HELVETE

Tiden gick snabbt igårkväll och prioriteringen föll på att vara utvilad inför morgondagen än sitta uppe och skriva på ett blogginlägg. Det är givetvis så det måste vara också och det gäller att man är utvilad och fit for fight när man har ansvar för så pass många människor när man sitter där framme. Nu kommer i alla fall ett inlägg från gårdagens och dagens flygningar.

Start från Arlanda igår i strålande solsken blev det och därefter en liten omväg till Bromma via Halmstad. Alltid lika roligt att komma till Bromma, dels för att den ligger mitt i city och dels för de något annorlunda procedurerna man måste göra vid in- och utflygning pga bullernivåerna. Jag flög de två första sträckorna medan kapten Leif fick agera PNF, det blev landning bana 30 på Bromma vilket betyder att man gör inflygningen österifrån och passerar nästan rakt över Globen! Under linetraniningen är det nästintill upp till en själv hur mycket man vill flyga men jag lät i varje fall Leif få flyga den sista sträckan ner till Halmstad innan nattstoppet där. Jag tycker faktiskt det är minst lika roligt att vara PNF och man sitter verkligen inte sysslolös som många kanske tror annars. Dagens besättning bestod även av flygvärdinnan Sara och i och med att ingen av oss har Halmstad-bas blev det gemensam middag på kvällen. Efter dagens himlafärd blev det istället en tur ner i helvetet eller rättare sagt Lilla Helfvetet som var namnet på restaurangen. Mycket gott var det i alla fall och väldigt trevligt också för den delen!


Malmö Aviation har liksom Skyways också ett "albino-plan" vilket man för övrigt flög idag.



Cabin report som vi får från flygvärdinnan så vi vet var passagerarna sitter någonstans med tanke på tyngdpunktsläget. Tio vuxna blev det till slut och jag vet inte hur flygvärdinnan hann med att avbilda alla passagerarna på den korta tiden på marken men det gjorde hon tydligen, ett riktigt konstverk!

Dagens flygningar blev i omvänd ordning från gårdagens och började då med Bromma och även denna flög jag. Vinden hade nu vänt och det blev landning bana 12 i relativt dålig sikt och snöfall. Idag var det bra ös på Bromma med många Malmö Aviation Avros samt alla andra inrikesbolag som trafikerar flygplatsen med BAe Jetstream 31/41, Saab 340/2000, Atr 72 men även en Dornier 328 från ett danskt bolag. Hela atmosfären på Bromma är att det känns vädligt trångt och att det är rent ut sagt jäkla ös med maskiner hit och dit, speciellt såhär tidigt på morgonen. Efter en liten försening på grund av det var en del last som skulle säkras i det bakre lastutrymmet kom vi sedan iväg. Jag var fortfarande PF och fick därmed göra den branta utflygningen från Bromma som inte direkt kan vara så komfortabel för passagerarna vad gäller ljudnivån, vibrationer och lutningen på flygmaskinen. Hade varit intressant att veta om det verkligen blir tystare i närområdet runt Bromma än om man gjort en vanlig utflygning med lägre effekt på motorerna. I vart fall så slutade flygningen med en sidvindslandning i Halmstad där det nu hade blåst upp ganska rejält, aldrig fel att få öva lite mer på dem. Har faktiskt inte varit så mycket sidvind annars på de flygningar jag har gjort tycker jag.


Imorse stod det tre Skyways-plan på plattan i Halmstad, två Fokkers och en liten "söt" Jetstream.Tro det eller ej men denna lilla maskin tar faktiskt 19 passagerare!

Nu är jag tillbaka på Arlanda igen dock och skulle egentligen varit ledig imorgon och på torsdag men ett trevligt samtal nu precis resulterade i ännu fler flygningar och det redan imorgon. Inte lönt att packa upp väskan med andra ord - Kristianstad nästa!


Bästa tänkbara service med kaffe, fralla och kexchoklad på FL180.



Hyfsad parkering på märket och som dessutom var utan guidning, lagom nöjd kapten! :)



ARLANDA OCH BROMMA

Dags för flygning igen och i eftermiddag bär det av mot Halmstad, totalt sex leggar kommer det bli under måndag och tisdag med övernattning på Scandic Hallandia. Det bästa med Halmstadflygningarna är man flyger till både Arlanda och Bromma därifrån. Bromma är aldrig fel som sagt, både häftig inflygning såsom utflygning! Det är bara från Visby och Halmstad som man har möjligheten att få flyga till Bromma annars är det Arlanda som gäller från alla övriga orter. Får väl se om jag hinner skriva ett inlägg ikväll annars får ni hålla er till tåls tills imorgonkväll.

VINTERN HÅLLER I SIG!

Vädret på Arlanda och i hela Stockholm också för den delen har idag varit så långt ifrån vår man kan komma tror jag. Har snöat konstant hela dagen och nu är där återigen ett vitt snötäcke på marken efter att det under de senaste dagarna töat bort ganska rejält annars. Sikten är inte heller bra, brukar ha kontrolltornet lite som riktmärke på hur bra sikten kan vara och nu för tillfället ser jag inte det alls från rummet. Skulle tippa på att det är cirka 5 km till tornet härifrån, får kanske mäta mer exakt någon annan dag. Men sikten är visst betydligt sämre än så vilket det aktuella vädret på flygplatsen visar på följande METAR. Dessa rader beskriver vädret vid tidpunkten på Arlanda (ESSA) då den utfärdades vilket kan utläsas på de första siffrorna till den 21:e klockan 1650 UTC.

ESSA 211650Z 34016KT 0800 R01L/P1500N R19R/1000VP1500N R01R/P1500N R19L/P1500N -SN BR FEW003 BKN007 M03/M03 Q1001


Vad betyder då alla övriga siffror?

34016KT = Medelvinden under de senaste 10 min kommer från 340 grader och har en styrka på 16 knop

0800 = Den generella sikten i området är lika med 800 m

R01L/P1500N = Sikten längs med bana 01L är mer än (P) 1500 och ingen tendens till förändring (N=no change)

R19R/1000V1500N = Sikten längs med bana 19R varierar (V) som lägst 1000 m och som mest mer än 1500 m under de senaste 10 min, ingen tendens till förändring.

R19L/P1500N = Sikten längs med bana 19L är mer än 1500 m och ingen tendens till förändring

-SN = Lätt snöfall

BR = Fuktdis

FEW003 = Få moln på 300 fot

BKN007 = Brutet molntäcke på 700 fot

M03/M03 = Första M03 anger temperaturen som är lika med -3°C och den andra M03 är daggpunkten vilken också är -3°C vilket betyder dimma när dessa sammanfaller.

Q1001 = Lufttrycket 1001 hPa

Inget direkt lysande flygväder med andra ord men prognosen eller TAF:en som den också kallas säger att det ska bli bättre senare ikväll/natt. Får väl ha en liten genomgång av TAF:en också framöver men framtill dess får man hoppas på en förbättring så att man kan njuta av utsikten under morgondagens flygningar.

TEMA: FOKKER-FOTO!

Kort inlägg innan kvällens aktiviteter som består av en tur till Uppsala för att fira klasskamraten Josef, han blir nämligen 30 år! Ytterligare en till den skaran i klassen med andra ord, själv har man ju några år kvar som tur är! : )

Dagen började med tunga moln över Stockholm och ska jag vara helt ärlig har man nog inte fått gjort mycket nytta idag direkt. Blivit en hel del fixande framför datorn. Molnen sprack dock upp till en klarblå himmel framåt lunch och då var det inte fel att ta lite frisk luft ute vid inflygningen till bana 26. Fick äntligen en bra bild på Air Baltic's Fokker 50 som var på besök från Riga, rätt färgstark stjärtfena får man säga!

Denna typ av bild är väl egentligen inte det svåraste att ta men det finns i alla fall två saker att tänka på...dels att få den mitt i bild det vill säga varken förskjuten vänster/höger eller upp/ner samt att man inte ska använda sig av för snabb slutartid för då fryser man propellrarna helt och det ser inte bra ut! En slutartid på 1/250 - 1/320 är rätt lagom men det gäller att hålla stadigt i kameran så att det inte blir skakningsoskärpa. Det var dagens lilla fotoskola, hoppas ni får en trevlig lördagkväll!


Bilden är tagen med Canon EOS 50D med 100-400L mm USM med följande inställningar: ISO 100, f/13, 1/320.


TRIPP, TRAPP, TRULL!

Kastade ett snabbt öga på flygradarn för ett tag sedan och såg då tre plan som flög riktigt nära varandra, såg nästan ut som de satt ihop innan man zoomade in en aning. Det går ju även att klicka på respektive flygplan, även om det var svårt denna gång, för att få fram lite mer detaljerad information om varje. Det visade sig i alla fall att de tre planen tillhörde Air France. Kan inte direkt hända varje dag att tre plan från samma bolag leker följa John över Östersjön även om Asien-trafiken duggar tätt där över nu på eftermiddagarna. De flög naturligtvis inte på samma höjd som tur var utan fördelning var följande, FL380, FL340 och FL320. Måste varit en sjysst utsikt för de piloterna som satt i den sista kärran!

För er som missat adressen till flygradarn har ni den här:
http://www.flygradar.nu/flygradar.php


BARBER POLE

Utöver den nål som visar den indikerade hastigheten som man flyger med finns det även en röd/vit-randig nål på hastighetsmätaren. Denna polkagris kallas barber pole och markerar den hastighet vilken man inte får överstiga, förkortas Vmo och står för max operating speed. Överstiger man denna kommer en varning för overspeed och detta hörs genom ett klickande ljud i cockpit, denna varning kallas även klacker och går inte att undgå.

Barber polen ändrar faktiskt läge beroende på vilken höjd man befinner sig på, vilket betyder att man har olika max hastighet på olika höjder. Vmo på Fokkern är 224 kt upptill 21 000 fot och avtar sedan till 206 kt uppe på 25 000 fot. Gasreglagen har man så gott som alltid längst fram i Fokkern från och med att man drar på för start tills det är dags att börja sjunka. Detta förutsätter dock att man stiger konstant upp till cruisehöjd vilket man oftast gör om man startar från någon av utebaserna. Startar man däremot på Arlanda kan man istället stegvis få klareringar att stiga till olika höjder vilket gör att man kanske kommer upp på en höjd där man måste avstanna ett tag innan man kan stiga vidare. Här får man då vara beredd att dra av lite på gasen för att inte hastigheten ska gå över barberpolen och klackern börjar låta.

Trycket gör att luftens densitet är högre på de lägre höjderna än när man är uppe på de högre. Hastigheten är beroende av antalet luftpartiklar och om trycket är högt eller om det är riktigt kallt befinner sig molekylerna tätare ihop vilket bidrar till en högre indikerad hastighet. Vid FL140-150 behöver man inte oroa sig så mycket för att man ska få overspeed för här är luften så pass tunn och luftpartiklarna färre till antalet vilket sänker den indikerade hastigheten.

Trots mitt lilla resonemang ovan så var nålarna bra nära varandra på FL180 på turen hem från Vilnius i måndags. Det var med andra ord ovanligt kallt just den dagen och på den höjden. Jag hoppas jag har kunnat förklara på någorlunda begripligt sätt hur barber polen fungerar, det här med hastigheter inom flyget är verkligen invecklat och det finns flertalet olika hastigheter med olika innebörd. Men jag tror jag nöjer mig med det idag och visar bilden på polkagrisen istället...kan ju i och för sig tillägga att det inte kom någon varning, inte denna gång i alla fall men det händer emellanåt annars, speciellt när man sjunker! :) 



De två nålarna överlappar till och med varandra uppe på FL180!


TORQUE

Den kraft som motorerna utvinner anges utöver hästkrafter även i vridmoment. Det vridmoment som motorerna kan utvinna beror dels på vilken höjd man befinner sig och dels på temperaturen. Flygplatsens höjd tillsammans med det aktuella trycket för dagen har därför stor betydelse vad motorerna kan utvinna i kraft. Inför varje start räknar man ut det aktuella vridmomentet som motorerna ska kunna producera, riktvärdet för detta är mest precist vid just 60 knop i hastighet och det är även då som styrman ropar ut "60 kts, power checked". Power checked betyder alltså att vridmomentet som visas på instrumenteringen ligger inom ett visst gränsintervall från det värde man räknat ut tidigare. Gör det inte det måste man upplysa kapten om detta snabbt eller rent av skrika "Stop" för att avbryta starten!

En liten beskrivning på hur det går till när man räknar ut vridmomentet eller torque som det heter på engelska följer här. Först lyssnar man av ATIS:en från flygplatsen och antecknar det aktuella vädret och temperaturen. Därefter ställer man in standard inställning på höjdmätaren dvs 1013 hPa och läser av den tryckhöjd som detta motsvarar just idag med rådande tryck i jämförelse. Man får då en tryckhöjd på exempelvis 400 fot (Arlanda har egentligen en höjd på 140 fot). När jag fått fram tryckhöjden för dagen går jag in på baksidan av checklistan och läser av ett värde på torquen som motsvaras av den aktuella tryckhöjden och temperaturen. Om vi har en temperatur på -4°C blir då torquen 83,9% som ska avläsas vid 60 knop.



Tabellen över vridmomentsvärdena beroende på tryckhöjd och temperatur.



Det är på de här digitala displayerna som man kontrollerar om vridmomentet stämmer vid 60 knop. Bilden är inte tagen under starten av förklarliga skäl utan uppe på höjd där motorerna har satts till cruiseläge och därmed ett lägre effektuttag. Siffrorna kan ha en ganska rejäl split ibland men här var det jämnt och fint.


VILNIUS TVÅ GÅNGER PÅ TVÅ DAGAR!

Det blev Vilnius tur och retur idag också som sagt men istället för vindbyar på flygplatsen som det var igår skulle där idag vara betydligt mer stilla vad gäller vinden men däremot skulle det vara dimma! Alternativflygplatserna i närheten fanns det inte heller mycket bättre prognoser för så det slutade med att det blev Stockholm/Arlanda och Visby som valdes som alternativ. När vi närmade oss Lettland och därefter Litauen var vädret inte alls så dåligt som det var sagt, detta är visst vanligt förekommande av någon konstig anledning att meteorologerna här skriver en prognos som är betydligt sämre än vad det i själva verket kommer att bli.

Jag började som PF idag till skillnad från igår, vilket betydde att jag även skulle få utföra landningen i Vilnius. Liksom igår var det bana 20 i användning och när vi började närma oss fältet fick vi klart "ILS approach runway 20", det vill säga precisionsinflygningen som ger en guidning både i horisontell som vertikal led ner till banan. Men där fanns varken en localizer eller glidslope att följa på våra instrument och efter vi ropat upp tornet visade det sig att utrustningen inte var påslagen!!! Hade inte vädret varit så bra som det var hade det helt klart blvit en go around vid detta tillfälle. Det hela slutade med att att jag fick följa localizern och initiera sjunket själv tills det att de i tornet fått igång utrustningen. Jag sa det redan igår att den ena flygningen är inte den andre lik och det stämmer verkligen, man kommer i nya situationer hela tiden. Vissa mer oväntade än andra såsom denna händelse idag men man lär sig väldigt mycket och får dessutom mycket erfarenhet på köpet.

Flygningen hem tog kapten Leif hand om framtill det att vi hade klart sjunka ner till 5000 fot på inflygningen till Arlanda. Då tog jag över spakarna och vi simulerade en CAT II-inflygning som jag har berättat om tidigare här på bloggen. Denna inflygning görs när sikten är under 550 m och vi har då en speciell procedur som säger att styrman flyger ner tills kapten får bankontakt och tar över för själva sättningen. Det krävs att man gör tre simulerade CAT II-inflygningar plus att man har 100 h på typen innan man får göra dem skarpt i verkligheten. Man får tillgodoräkna sig även de timmar man har suttit i simulatorn och det betyder att jag redan har 100 h på typen men har då några simulerade till att göra nu under line trainingen innan man får göra dem skarpt.




Vilnius har blivit ett litet tillhåll för bolag som flugit Boeing 737 och som av någon anledning såsom konkurs, utlöpta leasing-avtal eller liknande gjort att de blivit kvar här. Räknade till nio stycken som stod till hälften inplastade och vissa även utan motorer.



Inte så himla ofta jag själv är med på bild på bloggen men här kommer i alla fall en.



Personligt rekord idag, FL240 dvs 24 000 fot! Fokker har en maxgräns på FL250 (25 000 fot) men den nivån kan man bara flyga österut. Detta var på väg till Stockholm det vill säga västlig kurs.



Ute över Östersjön är det betydligt större chans att få se lite fler flygplan än vad man gör på inrikeslinjerna och speciellt om man ligger på FL240. Ser ni vilket bolag och typ det är?



Sist men inte minst en update av nålkartan som har fått ett par nya sedan jag visade upp den sist.


ARN-VNO-ARN

Den ena flygningen är inte den andre lik kan man lugnt konstatera och det är väl det som gör det hela än mer fascinerande. Man lär sig massvis med saker och får mer erfarenhet för varje flygning man gör. Idag var inget undantag när man för första gången flög till Vilnius.

Började som PNF idag och efter start bana 01L på Arlanda satte vi kurs ut över Östersjön, medvinden gjorde att vi ganska så snart fick land i sikte och flög in över den lettiska kusten. Baltikum ligger betydligt närmare än vad man kan tro men till Vilnius som ligger i sydöstra hörnet av Litauen var det en bra bit till från det att vi gick in över land. Många har sagt att det är platt och åter platt vad gäller landskapet där borta och man kan inte göra annat än att hålla med - Baltikum är verkligen platt! Efter en stund var vi dock på final till bana 20 med en fin vy över hela Vilnius stad på vår högra sida. Bana 02/20 som blir den fullständiga benämningen på banan och som inte får användas i Sverige på grund av att det är lätt att få 02 till 20 och vice versa när man ser banmarkeringen uppifrån, tydligen var det okej här i alla fall! 

Några timmars dagstopp spenderades i loungen inne i terminalen som vi har tillgång till, men efter ett par koppar kaffe och lunch var tiden rätt snabbt borta. Lunchen blev en en bolognese som för övrigt kostade 33 kr med dricka! Jag blev PF på hemvägen och nu blåste det rejäl sidvind vid starten som ville få en att driva av den färdlinje man ska hålla, men då får man helt enkelt hålla upp lite mer mot vinden så att maskinen ändå går åt det håll som man vill. När vi kommit upp på säker höjd blev det en höger sväng och kurs mot Stockholm. Hela vägen hade vi dock problem med stora upptornade CB-moln som kan ge upphov till rejäl turbulens och isbildning. Dessa ska man inte passera igenom utan vi fick försöka flyga runt. Men vi hamnade i något som liknade en korridor med CB-moln och hade svårt att hitta igenom i någon lucka. Till slut gick det dock och ute mot kusten blev det så gott som helklart. Inflygningen in mot Arlanda blev väldigt vacker med en fin solnedgång och massvis med is att titta på ute i skärgården. Det är inte lite is som det har bildats och det sträcker sig även långt ut i Östersjön! Nu är det snart läggdags för en ny flight till Vilnius imorgon, godnatt!



Effektbild igenom "solglasögonen" på alla små cumulusmoln som håller på att växa sig stora.



Standardinställning på 1013 hPa vilket betyder FL210 (21 000 fot)



En liten intressant businessjet med en röd örn över hela sidan.



Flygplatsbyggnad med flygledartorn.



Meningen var att vi skulle ha en kurs som gick i rakt igenom de här CB-molnen men i sökandet efter en lucka fick vi snällt flyga längs med denna korridor.



Trots att vi flög på FL180 hade vi CB-moln som sträckte sig en bra bit över oss.



Inflygning mot Stockholm/Arlanda med mycket is ute till havs, även lite is på Fokkerns nos som ni kan se.


VILNIUS, LITHUANIA!

Imorgon sätter man kurs mot Vilnius, Litauen, vilket faktiskt blir mitt första besök i Baltikum överhuvudtaget. Vilnius är sidan om Köpenhamn de enda utrikesdestinationerna som Skyways flyger och just Vilnius-flighten är den längsta i ruttnätet med en flygtid på ungefär 1 timme 40 min. Vilnius kan kanske tänkas som en udda destination speciellt om man nu så gott som enbart flyger till denna utrikes. Förklaringen till det hela har nog att göra med att Litauen inte längre har ett eget nationellt bolag. För ett antal år sedan hade landet sitt huvudbolag i Lithuanian Airlines men den tuffa konkurrensen från bolagen i grannländerna gjorde att bolaget fick lägga ner. Det var antagligen anledningen till att Skyways passade på att lägga till Vilnius på ruttkartan. Det ska som sagt bli intressant att komma dit, flygningen går från Stockholm på morgonen och först hem på sena eftermiddagen vilket betyder att man har lite tid till förfogande på flygplatsen. Man får väl se vad man hittar på, kan tänka mig att där lär stå ett antal intressanta flygplan från tiden då landet tillhörde Sovjetunionen. Det kanske blir bloggning direkt från Vilnius, vem vet!?



Lithuanian Airlines flög bland annat Saab 2000 och olika versioner av Boeing 737, rätt sjysst målning om jag får säga mitt.


TEMA: RETRO

Av någon anledning har det blivit en stor fluga bland många av världens bolag eller i alla fall de bolag som varit med ett tag att måla om ett av sina plan i flottan till en målning man hade för många år sedan. Retromålning är benämningen på detta från flygbolagens sida och det har verkligen blivit ett populärt inslag från alla håll tydligen, speciellt för fotografer!

I Europa har bland annat SAS, Finnair, Austrian, Lufthansa, KLM, Iberia med flera hängt med i trenden och i USA är det också vanligt förekommande bland de stora bolagen där. Senast igår såg jag att även att Thai Airways har målat om en av sina 747:or i en retromålning, förhoppningsvis kan man få se den förr eller senare även här på Arlanda. Först ut i mitt "Tema Retro" blir dock Finnair som målat om en av sina Airbus A319 lagom till sitt 85-års jubileum. Målningen användes av bolaget på 1950-talet och planet kallas numera Silver Bird!




Finnish Airlines som de hette på den tiden Airbus A319 a.k.a. Silver Bird.


I TOPP PÅ AIRLINERS.NET!

Idag hände något som inte händer varje dag, man fick nämligen vara på framsidan på airliners.net! Vad är då airliners.net kanske många undrar och märkligt nog har jag inte direkt skrivit något om denna flygsajt i mina inlägg här på bloggen.

Airliners.net är i alla fall den största och mest besökta webplatsen med flygrelaterat innehåll på hela internet, 80 miljoner sidvisningar varje månad! Här finns information om flygplanstyper, diskussionsforum men framförallt en enorm bildbank på över 1,5 miljoner foton av flygplan! Nya foton läggs till dagligen efter ha gått igenom en tuff screening process, det är bara de bästa bilderna som blir accepterade helt enkelt.

Det var faktiskt en svensk som startade upp det hela för rätt många år sedan nu och jag fann sidan av en slump relativt tidigt. Detta var en av anledningar till att mitt intresse för fotografi och för flygplansfotografi i synnerhet tog fart. Jag har varit trogen uppladdare av bilder i över tio år nu faktiskt, vissa perioder mer och vissa mindre. Jag har i vart fall över 3000 bilder där nu och fler lär det väl bli antar jag. Här är en länk till alla mina bilder:

http://www.airliners.net/search/photo.search?photographersearch=Aviantex+-+Alexander+Jonsson&page=1&page_limit=15&sort_order=views&thumbnails

Det finns ett par roliga funktioner på sidan dels där andra fotografer på sidan kan ranka ens bilder och dels ett räkneverk knuten till varje bild som visar antalet gånger som bilden har blivit klickad på till stor version. Idag efter det att en av mina bilder blivit accepterade blev den faktiskt en av de populäraste både vad gäller antalet visningar under de senaste 24 timmarna samt rankad som "photographers choice". Har faktiskt bara hamnat på framsidan en gång tidigare så det är inte varje dag man gör det precis. Roligt var det i alla fall!

Vill ni se snygga flygplansfotografier är det www.airliners.net som ni ska besöka!


Dagens framsida på airliners.net, nedan har ni länken till min bild om ni vill se den i större version. 

http://www.airliners.net/photo/Boeing-747-200F/1663868/L/


DRY & WET LEASE

Nu när både Air Greenlands och Flugfélag Islands flygplan figurerat på bloggen den senaste tiden kanske det är dags att förklara begreppen då man hyr in flygplan och besättning. Finns två benämningar på detta, dry and wet lease.

Dry lease är när man hyr en flygmaskin från ett annat bolag men opererar med sin egna besättning som har utbildning på typen. Brukar i regel vara en maskin som bolaget själv har i flottan då med andra ord. Detta är vad Thomas Cook bör ha gjort då de flög skidchartern med den grönländska Airbusen samt här på Skyways (Avia Express) då vi flyger med den isländska Fokkern. 

Wet lease däremot är när man hyr in både flygmaskin och besättning för en viss typ av flygningar. En wet lease brukar vara under en längre tidsperiod då man startar upp en ny linje eller under tiden man väntar på leveranser av beställda flygplan eller liknande. Service, underhåll och försäkringar brukar ingå i ett sådant här avtal, däremot betalar det bolag som hyr in planet för flygplatsavgifter, bränsle, skatt med mera. Flightnumret som man flyger under tillhör det bolag som hyr in tjänsten.




Astraeus Airlines är ett bolag som specialiserat på dry and wet lease operationer världen över.


DAGENS FLYGNINGAR

Tidig morgonavgång från Kristianstad 06.20 imorse med kurs mot Stockholm vilket är mitt i morgonrusningen. Inte helt oväntat resulterade detta i ett holding för andra dagen i rad över Trosa, holding är för de som har glömt det ett väntläge i luften där man flyger runt som på en löparbana i formen. Det var fler som låg i detta holding både över och under oss. Ser rätt häftigt ut när man tittar upp och ser en SAS 737:a snurrandes på samma sätt som vi runt denna fyr. Vädret var lika klart och fint idag över Stockholm så utsikten gick verkligen inte att klaga på. Landning på nya banan blev det idag också men från helt motsatt håll från igår.




Captain njuter av utsikten från "kontoret"!



Kapten Tommy Mårtensson ville flyga lite idag så han tog över spakarna på vägen ner till Kristianstad igen. Man kanske inte kan tro det men för varje sekund snabbare man är ut från terminalen kan göra fler minuters skillnad på tiden man kommer i luften. Vi förutsåg att det var många som skulle iväg ungefär samtidigt som oss och snabbade därför på med checklistan och fick snabbt klart taxa till banan. Efter oss kommer sen en lång rad med flygplan som vi nu tack vare en snabb uppstart kunde starta före. Ett av planen som vi startade före kom dock ikapp och förbi oss så småningom men det tog faktiskt ett bra tag. Där ser man vad det kan göra. Planet i fråga var en Novair Airbus A321 som flyger betydligt snabbare än oss och hade förmodligen siktet inställt på någon Kanariefågelö. 


Har en viss förkärlek att fotografera motorn, men det ser så häftigt ut när man vänder lite på huvudet och ser denna bjässe. En kondensstrimma från ett annat plan ovanför vingen också, även kallat contrail!

 

Nu är jag dock tillbaka i Märsta igen efter en lugn och fin flygning upp igen och ska snart gå till gymmet tror jag. Om man nu inte blir inringd under sin standbytid under kommande dagarna behöver jag i och för sig inte vänta så länge för nästa flygning, det blir på måndag till Vilnius vilket blir mitt första besök där!

 


TÅG vs FLYG

Tidig förmiddag fortfarande och jag har redan varit uppe och vänt i Stockholm, sitter nu tror det eller ej på ett tåg. Efter den här vintern är det väl inget snack vad valet faller på vanligtvis. I och för sig så flyger jag helst i alla avseende, inte direkt oväntat kanske men det finns inte så mycket att välja på mellan Kristianstad och Helsingborg. Är alltså på väg till Helsingborg för första gången på flera månader och det blir därför bloggning direkt från tåget. Det blir bara ett kort besök i Helsingborg för att hämta upp lite saker som man märkt att man saknar i Stockholm.

 

Över till flygningarna då, det blev som planerat att man fick flyga den inhyrda islänningen idag och under stiget upp till FL190 fick man se på en väldigt fin soluppgång. En del moln under oss på vägen upp men när vi närmade oss Stockholm öppnade det upp sig rejält. Blev en fin sightseeing tur både för oss i cockpit och passagerarna skulle jag tro, speciellt i och med att vi fick göra en och annan 360 gradare mitt över Stockholm city i väntan på vår landning. Väldigt fint får man säga! Efter det blev det landning på den nya banan på Arlanda 01R vilket var första gången för mig.

 

Bara en kort paus på marken på grund av att turen upp till Stockholm var i motvind tog flygningen tog lite längre tid än den brukar. Denna vind kunde vi nu på nervägen istället utnyttja som medvind och landade därför en bra bit innan tidtabell. Kom inte riktigt upp i mitt rekord men väl 319 knop i förhållande till marken vilket är ungefär 590 km/h. Starten från Arlanda var också ganska häftig, efter start från 01L norrut blev det nästan att man vände på en femöring och styrde söderut redan innan banan var slut under oss. Kan ju tillägga att vi dessutom startade från en intersection, det vill säga inte från banänden! Det är bra power i Fokkern med andra ord!

 

Pratt Whitney 125B motorn kan producera 2500 hästkrafter som bäst.



Groundspeed på 319 knop kan man se att man har om man tittar i övre högra hörnet.

 


NY VECKA OCH NYA FLYGNINGAR

Ny vecka som sagt och äntligen dags för några flygningar igen efter en veckas standby. Blev en smygstart med en passiv flygning ner till Kristianstad först för att sedan utgå därifrån imorgonbitti. Den isländska Fokkern stod för flygningen ner till Kristianstad och det verkar vara den maskinen som gäller för min flygning imorgon också. Nu har man i alla fall stationerat sig på hotellet C4 som vanligt och det är nu snart även dags för att lägga sig. Blir tidig uppstigning imorgon runt 04.00 och förhoppningsvis blir det en fin soluppgång på turen upp mot Stockholm/Arlanda.





Man ser ju lite mer vad som händer när man flyger med ett högvingat flygplan, landningsstället på väg ner här. "Gear down selected" som man säger när man som PNF utför det handgripligen i cockpit.



Låst läge vilket den röda linjen på överliggaren är ett bevis på, i cockpit konfirmeras detta med gröna lampor samt callout från PNF och PF.



Touchdown

SKIDCHARTER

Det blev tyvärr inget besök av City Airline och min klasskompis igår här på Arlanda. Tanken var annars att han skulle flyga en hockeycharter hit från Skellefteå, men det var egentligen till Södertälje de skulle så då var Skavsta ett bättre alternativ. 

Det fina vintervädret som vi hade här igår lockade ju givetvis ut mig i vilket fall som helst och man var verkligen på fotohumör igår. Hade några grymma timmar med perfekt ljus och dagens höjdpunkt kom i bästa tid precis innan solnedgång. Sportlov här i Stockholm dessutom nu så en och annan skidcharter avgick och ankom, däribland en kärra som Thomas Cook hade hyrt in från inte mindre än Air Greenland. Har visat upp den tidigare här på bloggen men för de som inte kommer ihåg så är den helt röd bortsett från några vita prickar på stjärtfenan. Vanligtvis flyger denna maskin enbart mellan Köpenhamn och Kangerlussuaq (hoppas jag stavade rätt) alla veckans vardagar medan den står stilla på Kastrup under helgerna. Passar ju bra att för ett bolag som Thomas Cook att hyra in den då man har egna A330 i flottan, lät på radion som det var deras egen besättning som flög dessutom. Destinationen var franska alperna och då flyger man till Grenoble. Får nog erkänna att den vägde lite tyngre än hockeychartern i dubbel bemärkelse!



Air Greenland Airbus A330-200 på final i solnedgången!


Rött, blått och gult!


Det är bara under några få minuter man har chans att få den där fina orangea färgen på himlen!


TEMPERATURINVERSION

Så här års när temperaturen kan bli väldigt låg är det väldigt vanligt med temperaturinversioner. Imorse var det nämligen -20°C på marken här på Arlanda men bara några tusen fot upp kan temperaturen var betydligt varmare med flera graders skillnad. Detta kallas inversion, det vill säga när ett luftlager högre upp i atmosfären är varmare än det som är under. I regel ska ju temperaturen avta med höjden, 2°C per 1000 fot, ända upp till tropopausen där temperaturen stabiliserar sig på cirka -56,5°C.

Vad händer när man kommer in i en temperaturinversion när man stiger med flygplanet då? Jo, i och med att du kommer från ett kallt luftlager där du har bra stighastighet kommer man plötsligt in i ett luftlager som är betydligt varmare och i varmare luft har man sämre stigförmåga. Stighastigheten minskar drastiskt och dessutom kan vinden ha en helt annan riktning. Detta kan ge upphov till turbulens vilket är vanligt förekommande när man passerar igenom dessa skikt i luften.

Jag hörde bland annat att flygplanen som startade idag från Arlanda rapporterade om just detta till tornet, det tillhör "good airmanship" som det kallas att informera om ovanligheter som kan vara bra att känna till för nästkommande flygplan.


FOTOUPPDRAG

Strålande fint vinterväder när man vaknade till liv imorse, en snabb frukost på det sen var det dags för fotouppdrag. Fick vissa antydningar på att min kompis Anton som för tillfället också ruttränar men på Boeing 737-300 skulle vilja ha några bilder när han landade här idag. Jag var inte sen att anta "utmaningen" och mot en klarblå himmel kom DY804 från Oslo med Anton som PF.

Rätt kul det här med att fånga kompisarna på bild, ska försöka få till några bilder på mina klasskompisar på Skyways också framöver men redan imorgon är det faktiskt chans på Erik från City Airline-klassen då ha kommer med Embraer 145 och gästar Arlanda. Får väl se om det är lika bra väder då...




On final to runway 01L



Kunde ju vinkat kan man ju tycka...men det var väl lika bra att han höll i ratten då det var han som flög! :)



Norwegians -300 versioner av 737:an saknar i regel den berömde norskan eller norrmannen på stjärtfenan som blivit bolagets signum.


OFF BLOCK, ON BLOCK

"Off block" och "On block" tid, vad är då egentligen det!? Jo, off block är den tid från och med att man börjar rulla med egen kraft från gate eller uppställningsplats för start. Det är denna tid som gäller som avgångstid för flygningen och det är alltså ifrån gate man ska vara vid den tidpunkt som passageraren kan läsa på sin biljett. On block är när man efter landning återigen står parkerad vid gate eller uppställningsplats med motorerna avstängda. Tiden anges numera dock alltid i UTC för all dokumentation som vi piloter gör och tiden mellan off block och on block kallas även block-tid. Det är denna tid som vi piloter loggar i våra loggböcker!

Om jag inte missminner mig kommer ju givetvis detta uttryck från engelskans blockera vilket är det man egentligen gör när man parkerar dvs. förhindrar att planet kommer i rullning. Till detta används givetvis bromsklossar och det är ju egentligen vad det handlar om, av/på med bromsklossarna eller chocks som det också kallas.




On block i Kristianstad


LOG TEN

Iphonen måste vara ett av de bästa köpen man någonsin gjort och det säger jag trots att min WiFi-funktion har gått sönder på luren! WiFi:n hade verkligen varit bra nu när man även börjat logga sina flygningar digitalt i ett program som heter Log Ten. Finns både som application till iPhonen samt fullständigt program till Mac:en. Programmet är helt grymt!

Liksom vanliga loggböcker fyller man i de sedvanliga uppgifterna som datum, flygplanstyp, registrering, off block, on block, pilot flying eller pilot not flying, befälhavaren och så vidare. På tal om "off block" och "on block" så är det nog två begrepp som får hamna i listan för flygtermer här bredvid och till och med behöver ett eget inlägg.

I vart fall vi hoppar över det så länge och fördjupar oss i de begreppen imorgon istället. Utöver det man nu har fört in i den digitala loggboken kan programmet själv räkna ut hur stor del av tiden man gjorde i mörker om det nu inte var hela flygningen som gjordes i just mörker. Programmet har tydligen någon form av inbyggd databas vad gäller solens upp- och nedgång på olika platser i världen. Hur lätt hade det varit att fördela denna tid rätt själv egentligen!?

Dessutom finns det en massa andra roliga finesser, dels kan man få hela loggboken utskriven i något snyggt typsnitt, konstant uppdatering av olika sorters flygtid som loggas, se vilken registrering man flugit mest och på vilka rutter med mera! Man kan även lägga in bilder på just de flygplanen man flugit, extra roligt blir det ju om de ser olika ut och de gör de ju verkligen i Skyways-flottan...en är ju i det närmaste helvit, två olika versioner av den fullständiga målningen, en islänning och en med fullständig målning men med vita motorer.

Avslutningsvis kan man dessutom få ut alla flygningar alternativt de flygplatser man flugit till på en karta! Canvasen blev snabbt överflödig nu känner jag! ; )

Avslutningsvis på kvällens inlägg kan jag ju bara säga att det var en himla tur att man inte hade så många flygningar och timmar att föra över från den traditionella boken, det tog faktiskt ett bra tag i vilket fall som helst. Jag tror inte det är någon bra idé för de som har flera tusen timmar att börja överföra för det är ett evighetsarbete! Denna gång var det oerhört positivt med få timmar med andra ord!
 




Huvudfönstret där all information från varje flygning förs in, här kan man själv välja hur mycket detaljer man vill ha med helt enkelt! 




Översikt av de flygtyper man har flugit och respektive totaltid på varje typ.




Min favoritsida givetvis, här kan man lägga in en bild på varje enskild flygplansindivid. I detta fall syns SE-LIO vilken är den maskin jag har flugit mest, bredvid syns även vilka flygningar.




Sist men inte minst så kan man även få ut en karta med nålar och dessutom linjer som visar exakta rutter!


SNOW REMOVAL

Snöade konstant hela gårdagen men idag ser det faktiskt lite bättre ut som tur är! Det är mycket trevligare när man från fönstret här i Märsta kan se planen landa/starta till skillnad från de senaste dagarna då det varit så dålig sikt att man knappt sett till grannhuset. Annars var det töväder här under helgen och man trodde nästan att snön helt var på väg bort men sen slog det bara till igen.

När snön drar in över flygplatsen blir det full aktivitet för de som ansvarar för fältet och det gäller att få bort snön från banan. Arlanda är väl rustat för snöfall men även här kan det ibland bli så mycket att göra på en bana att man enbart kan hålla denna igång och fri från snö. Detta görs av imponerande maskiner, rejäla pjäser får man säga som ni kan se på bilderna nedan. Banorna skrapas, sopas och till och med blåses med varmluft om jag inte minns fel för att på så vis få bort isbeläggningen.

När banan är sopad brukar en bil som kallas friction tester köra längs med banan och mäta upp bromsverkan på underlaget. Dessa bromsvärden som är ett mått på friktionen på banan får sedan tornet som vidarebefordrar information till piloterna direkt eller via ATIS-frekvensen, den förprogrammerade väderinformationen som läses upp av en dataröst om ni kommer ihåg.

Varje flygplanstyp har olika begränsningar vad gäller att landa på en bana där bromsverkan inte är så bra som den borde vara och begränsning kan det framförallt bli om det även blåser sidvind. Det finns sammanställda tabeller vad som gäller för friktionskoefficienterna kontra sidvinden och detta får man kolla upp så att det är inom gränsvärdena innan man landar. Kan annars sluta med en avåkning eller ännu värre och det vill man ju verkligen inte vara med om!





Maskinerna kör i bredd för att kunna täcka så mycket som möjligt av taxibanorna och rullbanorna vid varje körning, på Arlanda är rullbanorna 45 m breda!



Lämmeltåg i bredd på bana 01L, ser rätt fräckt ut!



"Friction testern" i form av en Saab 9-5 kombi väntar på klartecken för att mäta upp bromsverkan på banan. Just denna dag ligger vinden i banans riktning som tur är för det blåser rätt rejält som ni ser.


EN VECKAS STANDBY

Dagarna går snabbt trots att man inte är uppe i luften och tyvärr kommer det antagligen inte bli någon flygning denna vecka för min del. Enda chansen blir om man blir inringd under sin standby tid, så man får väl helt enkelt vänta och se! OS är slut nu också för den delen och det är faktiskt ganska skönt så att man kommer tillbaka till rutinerna, det blev en och annan hockeymatch under nätterna får man väl erkänna och man blir lite sliten dagen efter så är det bara. Synd bara att inte jänkarna kunde snuva kanadensarna på guldet på deras hemmaplan och allt!

Ikväll blir det inte mycket mer än så här på bloggen men nu i dagarna framöver kan jag försöka vara lite mer aktiv så att ni har lite mer att läsa om. Har ju fortfarande en del ämnen kvar på listan som ni tidigare har önskat att jag ska ta upp, annars är det bara fritt fram att önska om det är något speciellt jag ska skriva om. Det är bara roligt när man får lite förslag!

RSS 2.0