USA vs CANADA

OS-spelens sista dag och snart dags för hela spelens höjdpunkt - hockeyfinalen! Tyvärr utan Sverige men det är väl inte mycket att säga någonting om, de var helt enkelt inte bättre denna gång! För er som inte gillar hockey kan istället titta på följande två bilder som passar rätt bra dagen till ära, jag gillar ju att visa bilder som ni har förstått.  Passande nog är det faktiskt de enda två bolag vilka jag flugit 747:an! Båda bolagen har sedan dess bytat målning och det är lite synd tycker jag, grymt snygga båda två! Air Canada's 747:a är för övrigt hälften passagerar- och hälften fraktplan, kabinen är inte så lång inuti som det kanske ser ut. Nu har jag inte tid att skriva mer....hockeyn börjar!




United Airlines Boeing 747-400



Air Canada Boeing 747-400 Combi


FACELIFT

Igår blev det ingen uppdatering på bloggen som ni kanske såg, inte vad gäller inlägg i alla fall. Antar att ni ändå hade annat göra på en lördag än att läsa min blogg, jag passade i alla fall på att sitta och "hacka" lite kod här på bloggen. Rätt roligt när man får det resultat man vill ha men annars var ju knappast programmeringskursen min favorit från min förra utbildning.

Jag kände att det nu efter ett år var dags att göra en "facelift" på sidan. Fick dessutom vissa påpekningar av brorsan att det kanske hade varit bra att ha en "flygparlör" vid sidan för att snabbt kolla upp alla de förkortningar jag skriver om, det har han helt rätt i och jag kan tänka mig att det är svårt att förstå alla dessa trots att jag väldigt ofta skriver ut hela betydelsen. I övrigt har jag försökt bevara själva designen så gott som intakt men uppe i headern har det blivit ett par bildbyten. Hoppas ni gillar det och det kommer med säkerhet någon mer nyhet i sidpanelen framöver också.

HELSINGBORG - STOCKHOLM MED FOKKERN!!!

Igår drog det in en varmare luftmassa över södra Sverige och Danmark som i samma stund gjorde att det blev väldigt disigt med dålig sikt. När jag kom till incheckningen låg dimman tät även i Kristianstad och den inkommande flighten från Stockholm låg och snurrade i ett väntläge ovanför flygplatsen för bättre siktförhållanden. Sikten blev inte bättre och planet fick flyga vidare till Ängelholm där sikten var betydligt bättre. Detta medförde att vi i besättningen blev satta i en taxi mot Ängelholm och passagerarna i buss för att istället flyga passagerarna därifrån.

Avgång från hemmaplan och Helsingborg/Ängelholm flygplats med andra ord, en flygplats som normalt Skyways inte flyger till. Detta hade jag verkligen inget emot utan jag såg det mer som en bra erfaranhet , jag antar att passagerarna kanske inte var lika nöjda med några timmars försening dock. Men vädret är så ibland och det kan man ju inte riktigt rå på. Flygtiden mellan Ängelholm och Stockholm var det i närmaste identisk som från Kristianstad och följde så gott som samma punkter längs med luftleden. Landning blev det på bama 19R och en bra bit in på banan dessutom, jag satte ner hjulen först efter ungefär halva banan! Detta bara för att snabbare komma till gate utan lång intaxning, Fokkern har inga som helst problem att hinna sakta ner farten på denna långa bana direkt.

Snabbt av med passagerarna och på med nya, sedan kurs mot Kristianstad. Fortfarande disigt på Kristianstad men det var visst ännu värre i Halmstad och Jönköping vilket gjorde att dessa flighter ställdes in. Sikten i Kristianstad var dock så pass bra att det var landningsbart och det hade bland annat mörkret bidragit en hel del med. Det är betydligt enklare att se inflygningsljusen i mörker. Under hela inflygningen befann vi oss tät dis och det var först när vi började närma oss den beslutshöjd för om man ska dra på igen som vi såg de blinkande inflygningsljusen. Inflygningsljusen sträcker sig en bra bit från banans början så banan såg vi först betydligt senare. Verkligen tur att finns så skarpa lampor får man säga! : )

Med den landningen cirka 2,5 h efter tidtabell för ovanlighetens skull var det slut på den dagens äventyr och man fick åka tillbaka till hotellet igen. Idag har jag bara flugit passivt upp med förmiddagsavgången från Kristianstad och passade därför på att testa komforten längst bak. Måste säga att Fokkern är verkligen både tyst och bekväm trots sin ålder!



Det var snabba ryck när vi väl kom till Ängelholm, men jag var tvungen att ha bildbevis på att man varit här med Fokkern. Totalt misslyckad bild egentligen men effekten blev grym och därför får den sin plats här på bloggen.



Detsamma gäller väl egentligen denna bild, men här är bildbeviset i alla fall att man varit på hemmaplan också!



Inflight-bild från sista raden på vägen upp till Stockholm idag.


BEHIND HEAVY, CAUTION FOR WAKE TURBULENCE!

Överskriften säger det mesta vad som man fick uppleva idag och givetvis var det inte under finalen till Kristianstad man fick detta meddelande på radion. Frasen löd något i still med följande, Skyexpress 471 caution for wake turbulence you are behind a heavy Boeing 767! Inte fullt så dramatiskt blev det dock för det blåste ganska kraftig sidvind under inflygningen så turbulensen som 767:an skapade blåste helt enkelt bort från inflygningen. Kände ingenting faktiskt, men det gäller ju att vara försiktigt i vart fall för man vill ju inte slå runt med sin egna kärra direkt när man ligger på kort final!

Flygningen började dock som ni förstår från Kristianstad och jag passade på att handflyga hela vägen upp till FL190 vilket tog sitt tag tidsmässigt. Vädret var rätt disigt en bra bit upp i Götaland men man såg hela tiden marken, när vi närmade oss Stockholm var det nästintill helklart i luften. Eftermiddagsavgången till Stockholm hamnar precis under kvällsruschen på Arlanda med livlig aktivitet på start och landningar. Vi fick därför lite extra sightseeing över den frusna skärgården på relativt låg höjd. Väl på marken blev det liksom i luften att följa den där 767:an och man har svårt för att inte bli imponerad av dessa maskiner när man ser dem på så nära håll. Fokkern känns trots sin storlek väldigt liten då!



Heavy Boeing 767 tillhörande Thomson!




EN ISLÄNNING PÅ SKÅNSK MARK

Det har varit en del nordiska influenser på bloggen de senaste dagarna och här kommer ytterligare en. Idag har jag nämligen flugit min första utlandsregistrerade kärra och det blev en islänning. Fokkern i fråga TF-JMM är inlånad från det isländska bolaget Flugfélag Islands som har bas i Reykjavik. Därifrån flyger de vanligtvis inrikeslinjer på ön samt till Grönland och Färöarna men nu under period är den hos Skyways och flyger. Jag tycker faktiskt den är riktigt snygg men tyvärr glömde jag att ta ett "helporträtt" av den idag så det får komma i framtida inlägg. Den är dessutom en aning modernare än de övriga Fokkrarna vad gäller utrustning. Displayerna skiljer sig en del och det var en liten omställning från de övriga för att ta till sig informationen som visas.

Vad gäller flygningarna idag har det blivit tre leggar och totalt 3,5 h i luften på sträckan Stockholm/Arlanda-Kristianstad och det är i Kristianstad jag nu befinner mig. Kommer bli ytterligare ett par leggar upp till Arlanda två dagar i rad nu och jag har därför nästan slagit läger här på hotel Christian IV. Har väl egentligen inte så mycket att rapportera från själva flygningarna annars, det nya momentet idag som man fick prova på var en klaff 35 landning i Kristianstad. Vanligtvis landar man med klaffläge 25 men med ytterligare några graders klaff kan man hålla sig flygande i betydligt lägre farter. Detta gör samtidigt att man kan göra en långsammare inflygning över banan och sedan snabbare få stopp på ekipaget när man väl tagit mark. Klaffläge 35 används i regel inte till de flygplatser vi flyger på i och med att banorna på alla destinationer är långa, men tidigare när Skyways hade norrlandstrafiken var det betydligt vanligare på de korta banorna som finns där.

Planet i fråga, TF-JMM, på marken i Kristianstad.


Inga problem att gissa varifrån planet kommer, utöver den isländska flaggan har man dock även fått dit en grönländsk.


EFIS-displayerna i islänningen vilket skiljer sig en del mot de andra, uppe på FL190 på väg till Stockholm-Arlanda som ni ser.


Vit motor och svart spinner till skillnad från Skyways röda.


BYE BYE FINNAIR MD11!!

Mitt i all OS-yra där Sverige imorse lyckades med en seger mot Finland i hockeyn, så är det även idag som Finnair har gjort sin sista reguljära flygning med McDonnell Douglas MD11! Flight AY022 från Delhi till Helsingfors markerade slutet för typen som varit i trafik hos Finnair i 20 år! Finnair var faktiskt det första bolaget som satte MD11:an i trafik och har under åren haft totalt sju stycken. Men nu är alltså MD11:an hos Finnair historia och bolaget har ersatt typen med modernare Airbus A330 och A340 på långlinjerna.

Jumbon i all ära men jag har alltid haft en förkärlek till de stora tremotoriga kärrorna och speciellt MD11:an! Antagligen är det den annorlunda men oerhört snygga designen som gör det! Tyvärr så kommer man antagligen aldrig få flyga denna maskin och jag tror inte heller att vi någonsin kommer få se en tremotorig widebody igen. Det är helt enkelt inte lönsamt längre nu när utvecklingen gjort så att två motorer kan utvinna lika mycket kraft som tre. I och med Finnair tar MD11:an ur drift finns det bara två bolag kvar som flyger med den i passagerartrafik men som fraktmaskin verkar typen var väldigt populär och förhoppningsvis kommer man få se den i många år framöver ändå! Förra året skrev jag ett längre inlägg om MD11:an om någon är intresserad:

http://alexanderjonsson.blogg.se/category/tema-flygplan.html

Avslutningsvis blir det givetvis några hyllningsbilder på Finnair's MD11:or och på tal om sammanträffande fyller dessutom finnen i klassen år idag! Grattis Tristan, du får se bilderna som gratulationskort! ; )













Förutom Finnair's vanliga målning som ni kan se överst fanns det även två Mumintroll i flottan. Under juletid kunde man även se jultomten längs med flygkroppen.

LJUSARE TIDER

De går mot ljusare tider både vad gäller solljuset och flygtrafiken vilken dagens kanonväder på Arlanda tydligt bevisat. Brukar i och för sig rätt ofta bli klarblå himmel dagen efter en snöstorm och det var verkligen på tiden med bra väder nu!

Solen orkar dessutom vara uppe ända fram till 16.30 vilket nu betyder att man återigen kan fånga Air China när den landar. Värre är det med Qatar Airways som landar redan vid 06.10 men som tur är startar den i alla fall i dagsljus. Varför jag just tar upp dessa bolag är framförallt på grund av att nu senare i vår kommer de uppgradera rejält vad gäller flygningarna till Stockholm. Air China uppgraderar sin Airbus A330-200 till den betydligt större Boeing 777-200, vissa avgångar kommer även flygas med Airbus A340-300 vilket även den är en uppgradering från den nuvarande. Qatar Airways uppgraderar sin lilla Airbus A319 till en Airbus A330-300 vilket är en kraftig ökning på antalet platser varje avgång till Doha, huvudstaden i Qatar. Flyget verkar alltså gå mot ljusare tider och vi får hoppas att fler bolag kan komma med liknande nyheter framöver!




Air China Airbus A330-200



Qatar Airways Airbus A319


DAGENS BILD

Dags med en bild igen med tanke på att det varit en bristvara de senaste inläggen, så här kommer en som jag knäppte för ett tag sedan i gången mellan terminal 3 och 4. Gången består av stora glasytor på båda sidor men merparten av glasytorna är delvis färgade. Kan låta fräckt i och för sig men när det är soligt blir det som en regnbåge i gången och man kan få huvudvärk av mindre. Bildresultatet blev rätt häftigt tycker jag dock!

 




LOW VISIBILITY APPROACH

Flygningen ner från Bromma till Halmstad nu i tisdags slutade med en simulerad Low Visibility Approach (LVA) som jag skrev tidigare men vad innebär detta då? Jo, när sikten är lägre än 750 m utför man denna procedur vid själva inflygningen, men det är rekommenderat att man gör det redan vid 1500 m sikt. Även vid 1500 m är sikten väldigt dålig kan jag lova! 

Inflygningen går till på följande sätt, styrman tar över kontrollerna vid lämpligt tillfälle innan inflygningen påbörjas om man nu inte alla redan är PF. Det var inte jag nu i tisdags så jag och kapten gjorde ett byte uppe i luften, när man gör detta byte måste man koppla ur autopiloten och byta läge från vilken sida autopiloten ska få sina inputs det vill säga min sida då. Därefter gör jag själva inflygningen och flyger helt på autopilot. Det är givetvis en ILS-inflygning där man både följer en localizer och glidbana. Under inflygningen sker vissa callouts mellan oss för att försäkra sig om att man befinner sig där man ska vara och att instrumenten fungerar. När vi närmar oss den höjden (100 fot innan) som man senast måste se banan ropar kapten "Hundred to go" och jag svarar "Checked". Kapten fokuserar nu helt på sikten ut och jag som styrman fortsätter att flyga på instrumenten. När det är 30 fot kvar ropar jag "Decide" och då har förhoppningsvis kapten sett banan och säger "Contact, My controls". Kapten tar över kontrollerna, kopplar ur autopiloten och slutför landningen.

Skulle kapten inte se banan säger han istället "Go around" och då genomför jag detta pådrag för att senare försöka landa på nytt eller gå till ett alternativ. Har kapten redan tagit över kontrollerna och av någon anledningen tappar bankontakten är det kapten som utför själva go arounden. Lite av ett samarbete kan man väl säga va? Det gäller verkligen att veta vad man ska göra i sådana här tillfällen för kapten förväntar sig att man gör just denna procedur och vice versa. Marginalerna är mindra och det är ju av högsta vikt att man gör som man har blivit tränad. Hade gärna velat visa upp en bild på hur lite man ser framåt i dessa sikt förhållanden, i simulatorn frös vi bilden nere på minimumhöjden och där såg man inte många ljus på banan direkt! Då vet ni lite mer om detta också, för egen del blir det snart att bänka sig i tv-soffan framför hockeyn!

NOISE ABATEMENT PROCEDURE

Igår var man på Stockholm/Bromma som sagt och där fick jag utföra en Noise Abatement Procedure (NAP) departure. Flygplatser som ligger i tätbebyggda områden eller har restriktioner nattetid har i regel speciella procedurer för att minska flygbullret på och omkring flygplatsen för att störa allmänheten så lite som möjligt. Många flygplatser och dess närområden är därför utrustade med mikrofoner som registrerar ljudnivån och skulle den överstigas kan bolaget i fråga få böta.

Det är bland annat ICAO (International Civil Aviation Organization) samt de lokala myndigheterna som sätter gränsen för vad som är tillåtet. För Bromma gäller det att man inte överstiger 89 dB om jag förstått det hela rätt och att man inte flyger över de centrala delarna av Stockholm på lägre höjd än 2000 fot förutom precis vid start och landning. En generell procedur finns publicerad på flygplatskorten för Bromma men varje bolag har som oftast en egen procedur som är speciellt anpassad till det flygplan bolaget opererar. Den skiljer sig en del från den vanliga starten vad gäller effektuttag, stigvinkel och hastighet. Den vane resenären kände säkerligen skillnaden igår, på en vanlig start lyfter man nosen cirka 8° upp från horisonten men igår var det i det närmaste det dubbla!

NAP gäller även vid landning där man inte reverserar motorerna mer än vad som är absolut nödvändigt för flygsäkerheten. På Bromma är dessutom inflygningsvinkeln betydligt brantare 3,5° kontra 3,0° på de flesta andra flygplatser, betydligt var kanske att ta i men man upplever verkligen skillnaden. Står ett rätt så högt höghus i den ände där jag landade ifrån men givetvis är det ju uträknat att man ska passera denna med god marginal.

Värre var det häromdagen har jag hört bland annat från min farbror som var ombord på ett av de två plan som var tvungna att avbryta inflygningen och stiga igen på grund av att var någon som placerat en lyftkran!!!...precis på gatan vid banänden! Sjysst parkering får man ju säga, tur att det inte var minimumväder vad gäller sikt och molnbas.


ESMT-ESSB-ESMT-ESSA

Nästintill sovmorgon idag i alla fall jämfört med om man hade utgått från Kristianstad eller Visby, uppstigning först klockan 05.00 och avfärd till Halmstad City Airport 05.50. Två Fokkers kunde man skymta på plattan på långt håll men där fanns även en liten Jetstream där. Jetstreamen tillhör flygbolaget Direktflyg men flyger för Skyways på den verkligen tidiga morgonavgången till Arlanda. Men inte långt efter var det alltså dags för ytterligare en kärra till Arlanda samt vår till Bromma. Många Stockholmsresenärer från Halmstad med andra ord!

Förberedelserna flöt på riktigt bra trots den tidiga timmen och vi var faktiskt klara för start 20 minuter innan tidtabell och vi kom till och med iväg innan Arlanda-kärran som egentligen hade tidigare avgångstid än oss. Alltid lite kul att tävla och att komma först iväg givetvis. Avståndet från platta till bana i Halmstad är extremt kort och det är precis man hinner med att göra alla punkter på listan innan kapten vill dra på ute på banan. Det tog nog inte ens en minut från och med det vi började taxa till dess att Leif tog tag i "flight controlen" och lyfte Fokkern mot den fortfarande mörka himlen. Landning på Bromma blev också 20 minuter tidigare än tidtabell så jag tror nog att passagerarna var nöjda.

Leggen tillbaka till Halmstad flög jag och fick då utföra den där Noise Abatement Procedure som jag snackade om igår. Proceduren innefattar att man stiger med en betydligt brantare vinkel och med lägre hastighet än vanligt för att på så vis minska markbullret. Hade en del motvind på sträckan ner till Halmstad så det tog sin lilla tid att komma ner dit. Kort stopp på plattan där, sen var det dags för Arlanda igen som man faktiskt inte varit på nu på några sträckor. De flesta andra flighter går ju i regel alltid via Arlanda men från Halmstad finns alltså chansen att även få flyga till Bromma. Den tidigare motvinden blev ju nu medvind och på sträckan kom vi upp i en hastighet jämfört med marken (groundspeed) på 325 knop som är ungefär 600 km/h! Bra ös med andra ord! Men det finns de som varit uppe i betydligt högre hastigheter med Fokkern har jag hört. Landning bana 01L blev det på Arlanda och det var slut på dagens och veckans flygningar tyvärr. Nästa vecka blir det några vändor till Kristianstad och framtill dess kan jag ju bjuda på lite mer detaljerade inlägg som jag blivit tipsad om. Håll er uppdaterade med andra ord!





Två övernattande Fokkers i Halmstad, Skyways har även en hangar här där de antagligen stått under natten.



Rätt tråkig utsikt från kontoret, eller!? ; )




Grått och tråkigt väder på Bromma, man ser knappt konturen på Fokkern. Man kan dock se en nöjd styrman som tittar ut i alla fall!


ESSA-ESMT-ESSB-ESMT

Precis anlänt till Scandic Hallandia i Halmstad efter totalt tre leggar till och från huvudstaden nu under eftermiddagen/kvällen. Kapten för dagen Leif Nätterdal lät mig själv välja vilka sträckor jag ville flyga idag och jag hade till och med få flyga alla om jag så velat. Men det är minst lika nyttigt att vara PNF så den sista leggen idag lät jag även Leif flyga en del men inte allt...men jag kommer till det lite senare.

Först ut en legg ner till Halmstad där jag var PF med andra ord och där jag nu fick göra min första egna landning, sist jag var här agerade jag PNF vid landning. Även om det var närmare två veckor sedan sist jag flög så sitter allt väldigt bra tycker jag och det var inga direkta konstigheter idag heller kändes det som. Alla våra flighter gick före tidtabell både vad gäller start och landning så det är väl ganska gott betyg för en som är ute på line training.

Dagens höjdpunkt får ändå Bromma bli och jag hoppar därför vidare till den leggen. Det blev alltså jag som flög denna sträcka igen och fick sätta ner hjulen mitt i Stockholm city nästintill. Det känns i varje fall så när man ligger på final och passerar över alla hustaken. Ska inte ens försöka beskriva hur häftigt det ser ut i ord, för det går helt enkelt inte! Blir inget längre referat ikväll utan jag kommer välja ut vissa delar och beskriva närmare för mina läsare de kommande dagarna. I och med Bromma ligger så pass centralt gäller här vissa restriktioner vad gäller bullernivån som förändrar våra procedurer en aning vid start och landning. Detta kallas Noise Abatement Procedure (NAP) och det har jag tänkt förklara närmare i dagarna.

Leif fick flyga hem till Halmstad igen som sagt och under tiden vi var på marken bytade man bana på Bromma så vi fick starta åt samma håll vi kom ifrån, det vill säga in mot stan! Jag skötte radion med andra ord och gjorde det en bra bit ner mot Götaland innan jag återigen tog över kontrollerna. Det finns nämligen vissa moment som man ska gå igenom och utföra under line trainingen och det är bland annat en simulerad Low Visibility Approach (LVA). Proceduren är sådan att styrman utför hela inflygningen och kapten tar först över och utför landningen när denna får bankontakt som kan vara väldigt sent. Passade rätt bra att göra denna nu ikväll för snön föll tungt över Halmstad och hela banan var vit! Mer om LVA får komma en annan dag liksom NAP, nu är det snart läggdags!


Under mörker ser det ut som propellern står helt stilla när strobe lighten blinkar, man blev en aning förvånad under sin första flygning när man tittade ut måste jag säga!




Linköping var den enda staden som man kunde se upplyst på vägen ner till Halmstad, annars var molntäcket rätt tjockt!



STANDBY

Nu äntliogen börjar det närma sig flygning igen, känns som det var länge sedan sist! Men först blir det en standby-dag vilket betyder att man kan bli inringd ifall någon av klasskompisarna skulle bli sjuka eller liknande. Planerna för dagen annars är väl dels ett gymbesök och dels läsa på inför flygningarna och de aktuella flygplatserna.

I nuläget ser det ut som det blir Stockholm/Arlanda-Halmstad-Stockholm/Bromma-Halmstad imorgon, men det allt kan ändra sig och det märker man när man drar sitt Skyways id-kort vid incheckningen. Då kommer automatiskt dagens schema i skrivaren och om allt blir som det är tänkt är det alltså övernattning i Halmstad som gäller. Det blir med andra debut på Scandic Hallandia som man bor på där nere i Halmstad. Ni kan väl räkna med någon form av referat från dessa flygningar imorgon kväll.

OS-SPECIAL

OS-spelen i Vancouver är nu fullt igång och det kommer bli mycket tid i soffan framöver känner jag, igår blev det bland annat skidskyttet som är en grym tv-sport! Sport i övrigt är ett av mina större intressen bredvid flyget och jag har varit ganska aktiv ända fram till för nåt år sedan. Ishockeyn ligger närmast om hjärtan vilket både jag och brorsan spelade i många år. Det jag vill komma till och det som ger extra krydda till varje OS är de specialmålade flygplanen. Ett eller flera av flygbolagen i det land som OS avgörs i har garanterat minst en specialmålad maskin för att uppmärksamma denna event men även en och annan av deltagande länderna brukar ha någon form av dekal eller liknande när spelen närmar sig. Vancouver-spelens specialmålning står inte oväntat Air Canada för där de målat en Boeing 777-300 med olika personer som utöver OS-grenarna. Har tyvärr ingen egen bild på denna så jag får länka en från www.airliners.net.

http://www.airliners.net/photo/Air-Canada/Boeing-777-333-ER/1631450/L/

Däremot har jag ett par från ett par andra OS så jag passar på att visa upp dem. Den färgglada jumbon som ni ser här nedan är nog en av de snyggaste och coolaste 747:orna som lyft mot skyn men dessvärre står den sen några år tillbaka nu i rätt illa skick på backen.




South African Airways Boeing 747-300 även kallad Ndizani, målades i försök till att få OS i Sydafrika 1996 men flög sedan vidare i dessa färger i många år.



Ansett Australia hade ett flertal plan målade i OS-färger under Sydney OS år 2000 och jumbon här har min combo (Anton) här i lägenheten bidragit med som vid den tidpunkten bodde i Sydney! Tack för bidraget!



Till Aten OS år 2004 fanns det två stycken Boeing 737 som flög runt i denna specialmålning. Det grekiska bolaget hette vid den tidpunkten Olympic Airways passande nog och har "ringarna" även på den vanliga målningen.


ISKALLT!

De senaste dagarna har man haft ledigt från flygandet och samtidigt har jag då passat på att jobbat på min pappas företag som haft en utställning i Örebro. Även bloggandet fick ledigt igår som ni märkte men nu är jag tillbaka i Märsta och tänkte få till ett litet kort inlägg. Det får bli en iskall bild som jag tog för några dagar sedan när jag passerade igenom gångvägen mellan terminal 3 och 4. Unika fototillfällen uppstår konstigt nog när man aldrig har sin systemkamera med sig, men det är väl helt enkelt Murphy's lag som ger sig till känna. Bilden nedan fick därför bli med iPhonen men effekten blev rätt fräck tycker jag och den visar tydligt att vintern är här för att stanna ett bra tag till. Inte mig emot för hemma i Skåne har man inte så många tillfällen att få bra bilder med ett vitt och fint landskap i förgrund/bakgrund, det är dessutom nu som solen står lågt och ljuset är som bäst!



Bilden blev kanske en aning signifikativ till det läge SAS nu befinner sig i men jag hoppas verkligen att de reser sig snart och kommer ur krisen!

COM FAILURE IN THE AIR

Fortsätter den inslagna vägen som jag började med denna vecka vad gäller kommunikation eller man kanske skulle säga brist på kommunikation. Får man radiofel när man är uppe i luften och flyger i sådant väderförhållande så att man inte kan landa visuellt ska man följa en viss procedur. Först och främst ställer man in sin transponder på 7600, när detta görs ska ens flygplan bli upplyst på flygledarens skärm och samtidigt göra personen uppmärksammad på att man har ett problem med radion.

Därefter följer man under sju minuters tid den hastighet och flyghöjd som man senast fick klarerat, undantaget är om området i fråga har en minimumhöjd som är högre än den flyghöjd man för tillfället har för då behöver man givetvis stiga. Efter dessa sju minuter försöker man följa sin färdplan både vad gäller hastighet och de punkter man ska passera tills det man slutligen når den sista punkt som är förbunden till den flygplats man ska landa på. På Arlanda gäller det att man flyger till VOR-fyran TEBBY efter sin sista punkt och vid denna fyr sjunker man sedan när till den flyghöjd (2500 fot) som man ska vara på när man påbörjar inflygningen.

Härifrån gör man en inflygning till den bana som är mest trolig för landning eller som man har hört varit i användning innan man fick radiofel. Det gäller att försöka planera sin inflygning så precist som möjligt vad gäller landningstid kontra den tid som är uträknad på färdplanen, om möjligt ska den vara inom 30 min från den uträknade i alla fall. Flygledarna förväntar sig att man följer denna procedur när man har radiofel och kan därmed föra bort annan trafik som är i närheten samt hålla den bana som gäller fri.



Om det blåser norrifrån är det 01R som gäller om man får com failure och denna har en speciell procedur som man ska följa enligt plate:n.

Har man visuell kontakt gäller det liksom igår att klareringar ges via ljussignaler med följande betydelser om man är i luften.

Grönt fast ljus = Cleared to land
Grönt blinkande ljus = Return for landing (man kommer få "cleared to land" vid inflygningen)
Rött fast ljus = Give way to other aircraft and continue circling
Rött blinkande ljus = Aerodrome unsafe, do not land
Vitt blinkande ljus = Land at this aerodrome and proceed to apron (man kommer få fortsatta klareringar på inflygningen och efter landning)

Sedan så finns det ett rött signalljus liknande en fyrverkeripjäs som man kan skjuta upp och då ska man bortse från tidigare ljussignaler och inte landa för tillfället. Sätter punkt där för dagens inlägg.

COM FAILURE ON THE GROUND

Radiofel är något som man absolut inte vill råka ut för och skulle man få det alla redan på marken vilket är att föredra om man jämför med i luften. Befinner man sig på marken ska det ju mycket till om man överhuvudtaget startar, undantaget är ju om man inte kan reparera utrustningen där man befinner sig. Skulle man ha radiofel kan tornet ändå kommunicera med flygplanet i fråga med hjälp av olika ljussignaler.

Följande gäller:

Grönt fast ljus = Cleared for take off
Grönt blinkande ljus = Cleared to taxi
Rött fast ljus = Stop
Rött blinkande ljus = Taxi clear of runway
Vitt blinkande ljus = Return to starting point at the aerodrome

Man svarar att man förstått signalen genom att röra på skev- eller sidorodret vid dagsljus medan man under mörker blinkar med landningsljuset två gånger alternativt navigationsljuset.

"Com failure in the air" får bli morgondagens inlägg, efter det har man nog täckt in det viktigaste inom kommunikationen som en av mina läsare tidigare efterlyste. Hoppas ni har lärt er något än så länge i alla fall!

DAGENS BILD

Efter gårdagens långa inlägg blir det idag bara en liten bild men en ganska fräck sådan om jag får säga det själv. Den är tagen igår morse men jag var nära att helt missa tillfället. Det var nämligen så att jag hörde världens buller men kunde inte se ett enda flygplan någonstans! Efter en snabb scanning över horisonten eller rättare sagt grantopparna fick jag syn på det jag hörde. En jumbo strök grantopparna och steg väldigt långsamt uppåt, den måste varit rejält tung och använt nästan hela banan skulle jag tro. Häftig syn var det i alla fall och rätt bra effekt med motljuset samt de tunna molnen som jumbon passerade igenom!



Svårt att ta miste på typen med den tydliga silhuetten!

RADIOTRAFIK PÅ MARKEN

Har nog inte varit inne på detta ämne tidigare direkt så jag tänkte det kunde vara intressant för mina läsare att veta hur det fungerar med snacket på radion när man befinner sig på marken. Detta blir ur ett Arlanda-perspektiv, på de mindre flygplatserna blir det inte så mycket frekvensbyten utan där talar man i regel bara på en frekvens hela tiden, nämligen tornfrekvensen.

Styrmans uppgift hos Skyways (Avia Express) är att när man gjort flight deck redo för flygningen att lyssna av ATIS-frekvensen. ATIS:en (Automatic Terminal Information Service) finns faktiskt två utav på Arlanda, en för avgångarna och en för ankomsterna. Här läser en dataröst upp vilken bana som är i användning, vinden, sikt, molnhöjd, temperatur, daggpunkt, lufttryck och nu under vintern även bankonditionen och bromsvärden. ATIS:en har också en tidsangivelse med en bokstav beroende på när den är giltig och uppspelningen uppdateras varje halvtimme och får då en ny bokstav.

När detta är gjort och kapten sitter bredvid är det dags för att få sitt färdtillstånd. Då har man bytat från ATIS-frekvensen 121.625 MHz till Delivery som har frekvensen 121.825 MHz. Vi säger nu att vi heter Sky Express 1313 och ska till Visby, då säger man följande:

Jag: Delivery, Sky Express 1313 Information Bravo with QNH1007 Fokker 50 Stand 54. Request startup and clearance for Visby. (Jag läser med andra ord upp bokstaven och lufttrycket och sedan vad vi har för flygplanstyp och var vi står).
Delivery: Sky Express 1313 startup is approved, clearance Visby 3000 feet after departure turn right heading 160 vectors BABAP, Squawk 0753. (Kod som vi skriver in på flygplanets transponder så flygledarna kan se oss på sina skärmar)
Jag: Startup is approved, clearance Visby 3000 feet after departure turn right heading 160 degrees vectors BABAP, Squawk 0753, Sky Express 1313.
Delivery: Sky Express 1313 all correct, for taxi contact Ground on 121,7.
Jag: Taxi on Ground 121,7, Sky Express 1313.

När passagerarna är ombord och allt annat är klart startar vi motorerna, när detta är gjort och checklistan är läst begär vi taxi.
Jag: Ground, Sky Express 1313 Stand 54 request taxi.
Ground: Sky Express 1313 taxi to holding point runway 08, hold short of Zulu Kilo. (Zulu Kilo är en taxibana som vi inte får passera utan att vi fått fortsatt klarering senare)
Jag: Taxiing to holding point runway 08, hold short of Zulu Kilo, Sky Express 1313.

När vi närmar oss Zulu Kilo hörs följande:
Ground: Sky Express 1313, contact ground on 121.925. (En annan ground-frekvens som har ett annat ansvarsområde på flygplatsen än den förra frekvensen)
Jag: Ground on 121.925, Sky Express 1313.

Jag: Ground, Sky Express 1313 approaching Zulu Kilo.
Ground: Sky Express 1313, continue on to holding point runway 08.
Jag: Continuing to holding point 08, Sky Express 1313.

När man närmar sig banan blir det ytterligare ett frekvensbyte.
Ground: Sky Express 1313, contact Tower on 128.725.
Jag: Tower on 128.725, Sky Express 1313.

Jag: Tower, Sky Express 1313 at holding point runway 08.
Tower: Sky Express 1313, line up and wait runway 08.
Jag: Lining up and wait runway 08.

När banan är fri är det dags.
Tower: Sky Express 1313, runway 08 clear for take off.
Jag: Runway 08 cleared for take off, Sky Express 1313.

Full aktivitet är det som ni märker och det går i en rasande fart, allt utspelar sig samtidigt som man gör allt annat och man blir ständigt avbruten i checklistan eller i något annat. Simultanförmåga kan man lugnt säga! När man sen kommit upp i luften fortsätter det med flertalet frekvensbyte, det första sker ganska omgående under stigning då man egentligen är upptagen med massa andra uppgifter oavsett om man är PF eller PNF.

Ska man krydda till det lite extra kan man ju säga godmorgon, godkväll, hej, hej då, ha det bra.....och sådana saker vid första och sista kontakt med de olika stationerna. Jag har min radio igång ganska frekvent här på rummet och det är verkligen roligt vad vissa säger, jag håller på att samla lite citat som man kanske kan skriva om vid senare tillfälle. Ofta försöker dessutom flygledarna dra till med lite utländska fraser beroende på flygbolag, bonjour, tschüss och liknande är inte ovanligt. Inte heller utländska piloters försök att säga hej då!

Blev rena uppsatsen idag med märker jag...enjoy!

VINTERSOL

Vaknade idag av ett ganska rejält flygbuller som antagligen kom från en MD80, ingen dum väckarklocka det inte! När man sedan slog en blick mot fönstret var himlen nästintill klarblå, än så länge behöver man inte rulla ner för fönsterna men det får man nog göra senare när det nästan är ljust dygnet runt. I vart fall blev det några bilder i vintersolen och passande nog var Thai Airways rejält sen idag. Landade inte förrän runt 13.00 till skillnad från den normala ankomsttiden vid cirka 06.00 vilken inte är helt lyckad för några bilder. Så här kommer några Thai-bilder från ett vitt Arlanda!



Thai Airways Boeing 747-400 landning runway 26...



...och under start från runway 19R tagen från balkongen, svårt att tröttna på denna utsikt!


TANKNING

Det efterlyses lite information om tankningen för någon vecka sedan av en av mina läsare, så det är väl lika bra att man förklarar hur det det fungerar. Fokkern har en bräsnlekapacitet på 4160 kg och har en bränsleförbrukning på cirka 700 kg i timmen vilket skulle innebära att den skulle kunna hålla sig i luften uppemot 6 timmar! Jag har än så länge inte varit med om att vi tankat fullt någon gång, däremot rundtankar vi som det heter och det innebär att planet tankas på Arlanda för flygningen till och från destinationen i fråga.

Detta beror på dels på att det ur ekonomisk synvinkel är billigast att tanka på Arlanda och dels är det inga problem för Fokkern prestandamässigt att lyfta med så mycket i tankarna trots att den i övrigt är fullastad med passagerare och frakt. Detta gäller även på de korta banorna i Norrland, men det flyger inte Skyways längre tyvärr. På så sätt är det väldigt enkelt med bränsleplaneringen vid briefingen och i regel lyfter inte kaptenerna med mindre än 2000 kg bränsle i tankarna. Det är ju alltid bra att ha lite extra om något oförutsett händer, exempelvis nu häromdagen då vi blev klarerade till ett holding för att banan skulle sopas rent från snön. En annan fördel med rundtankningen är att man kan hålla nere turn around tiden på marken, det hade varit svårt att hålla de 20 minuter som avses om vi varje stopp det även skulle tankas.

Det finns dock en sak man ska observera, max startvikt för Fokkern är 20 820 kg och max landningsvikt är 19 730 kg vilket betyder att man får vara lite observant om man har korta flygningar såsom till Visby eller liknande så att man verkligen har förbrukat så pass mycket bränsle så att inte max landningsvikt överskrids vid landning. Det ska man alltid ha i åtanke och det försökte en av instruktörerna sätta dit mig och Johannes på en gång i simulatorn, men han lyckades givetvis inte med det som tur var!



Här tankas Fokkern faktiskt på Kristianstad som är den enda basen där bränslet verkar vara ännu billigare än Arlanda.

TEMA: FOKKER-FOTO!

Idag blir det ett kort inlägg på bloggen med en bild på Skyways albino Fokker som jag tog för några dagar sedan. Riktigt helvit är den inte som ni kan se och planen blir lätt skitiga dels av de-icingen men även av all nersmutsad snö med mera. De övriga Fokkrarna är väldigt rena måste jag säga, speciellt de med den nya målningen men jag tror inte att det enbart beror på att de är nymålade. Jag får nog höra mig för hur ofta de tvättas egentligen, kan vara kul att veta. "Albinon" ser rätt häftig ut ändå måste jag säga, den var för övrigt med den jag gjorde min första pax-flygning!


DAGENS FLYGNINGAR

Klockan är bara lite efter lunch men trots det är jag redan klar med dagens flygningar, inte så konstigt kanske när man redan har incheck 05.20. Men man hinner fara och flyga rätt mycket i vårt avlånga land under dessa timmar, upp till Stockholm/Arlanda tillbaka till Kristianstad och sen upp till Stockholm/Arlanda igen.

Vid det här laget har jag redan haft åtminstone ett utförligare inlägg om just Kristianstad så jag ska försöka plocka ut de saker som skiljt sig en aning från föregående flygningar. Uppe på FL190 blev vi klarerade för att flyga in till Arlanda via en arrival route som går via Trosa. Utöver samhället finns här även en VOR-fyr och ett publicerat holding, det vill säga ett väntläge i luften där man flyger runt fyren men en viss tidsbestämmelse. När vi närmade oss Trosa fick vi mycket riktigt holding vid Trosa på grund av det för tillfället var snöröjning på banan. Detta kan programmeras in i FMS:en så att autopiloten själv flyger den förutbestämda banan runt VOR-fyren, vi hann dock bara påbörja den med första svängen innan vi istället blev radarledda av flygledarna för landning. Det blev dock inte raka flygvägen till banan direkt utan vi dirigerades ut på en liten tur så att säga. Till slut låg vi på en lång final till bana 19R, men på Arlanda snöade det kraftigt och det tog verkligen lång tid innan man såg banan. Banan var fortfarande rejält vit med snö när jag landade!



Blå och fin utsikt idag från "kontoret", fönsterna är eluppvärmda för att förhindra isbildning vilket ni kan skymta uppe till vänster.

Nästa flygning ner till Kristianstad var jag PNF och det blev verkligen mycket snack på radion denna gång med olika höjdklareringar hela tiden upp till FL180. Vädret på Kristianstad var betydligt bättre och kapten Tommy Mårtensson passade på att göra en klaff 35 landning, vanligtvis är det 25 som gäller. Vi stannade nästan på en femöring hehe! Dessutom tyckte jag skymta en nybliven kändis kliva ombord till Kristianstad. På ryggen hade personen i fråga en gitarr, om det skulle hjälpa vid gissningen!?



Försök till en liten mer konstnärlig bild!

Kort stopp på marken i Kristianstad och sen var det iväg igen, vinden låg i sidan så det var fritt fram att starta antingen 01 eller 19. Det blev start 01 som är betydligt smidigare när man ändå ska norrut, man försöker vara lika smidig vid landning när man kommer norrifrån det vill säga landning bana 19. Vädret hade nu blivit betydligt bättre på Arlanda och flygtiden upp denna gång blev betydligt kortare när man slapp holding med mera. Landning bana 19R blev det igen med en aning sidvind och därefter var det in och fixa med allt pappersarbete.



Blå himmel var det ja samt ett litet ljusfenomen!

Nu dröjer det ett tag innan man ska ut och flyga som det ser ut, men man vet aldrig och jag är alltid beredd när de ringer under min standby-tid. Framtill dess blir det med andra ord inga flygreportage utan jag får väl passa på att ta upp en del olika ämnen som vissa av mina läsare har önskat!

ESSA-ESMK

Nya koder idag som ni ser, trots det så har jag alla redan varit på båda flygplatserna tidigare. Stockholm/Arlanda har ESSA medan dagens destination Kristianstad har ESMK. Dessa flygplatsförkortningar är ICAO's (International Civil Aviation Organization) och till skillnad från IATA's är de istället bestående av fyra bokstäver. De första två bokstäverna visar i regel vilken kontinent och land som flygplatsen är belägen i (E för Nordeuropa och S för Sverige), de resterande två bokstäverna bestämmer flygplatsen.
Nu när man ändå alla redan har så många förkortningar i branschen är det väl lika bra att vi har några till, eller hur?

I vart fall så är man nu på hotellet i Kristianstad och tar det lugnt på rummet. Tidig uppstigning blir det imorgon, antagligen redan vid 04.00 och sen blir det faktiskt en crewbil som jag själv kör denna gång till flygplatsen. Tre flygningar blir det imorgon, en tur och retur Kristianstad-Stockholm och sen ytterligare en sträcka upp till Arlanda innan man går av för dagen.

Dagens flygning då, jo den började med incheck 13.20 på Skyways Traffic Control Center, det vill säga byggnaden på rampen vid terminal 3 vilket jag visat en bild på tidigare. Efter en genomgång av vädret blev det en kort promenad till flygplanet för dagen, nämligen SE-LEC som var ny för mig! Vad gällde vädret bestämde oss för att ha Malmö-Sturup som alternativ vid en eventuell "diversion", vilket det brukar stå på ankomstlistorna om planet inte landar där det ska. Ängelholm brukar vara det förvalda alternativet på färdplanen men idag höll inte detta alternativ vädermässigt.

Flygningen som sådan gick helt enligt planerna och jag var PF på sträckan. Uppe på höjd FL180 var vi en rejäl bit ovanför molnen så Fokkerns egna solglasögon åkte upp i rutan för att skydda en aning mot solen som stod rakt i ögonhöjd på oss. Efter cirka 50 minuter var det dags att börja sjunka och det tog ett bra tag innan vi kom ner i molnen, men de var inte särskilt tjocka och vi såg ganska snabbt den vita marken. Det var en del sidvind vid landningen men den satt vädligt bra idag tycker jag. Avslutar med två bilder nere från Skåne och med det gjort säger jag godnatt!


Dagens kärra, SE-LEC, vilar lite innan det är dags för nästa flight upp till Arlanda igen.



Kristianstad Airport återigen på bild men rätt häftigt ljus denna gång!

SUMMERING FOKKER-FLYGNINGARNA

Tänkte det kunde vara kul att få lite siffror på hur mycket man flugit under januarirostern innan det är dags för att gå in på nästa månads roster imorgon. Kan ju vara intressant både för er men framförallt för min egen del för den sakens skull. Det tickar på rätt snabbt vad gäller timmar och landningar, så snabbt att man redan börjar ha svårt att komma ihåg vad som hände på varje specifika flygning och vad för sorts inflygning man gjorde på den aktuella flygplatsen. Min statistik än så länge på Fokkern kan ni se nedan, men alla redan imorgon kommer den att öka som sagt! Sedan tidigare har man ju haft 112 h i simulatorn dessutom och studsarna på Visby är inräknat i totaltiden och antal landningar som ni kanske ser.

Antal timmar: 21,9 h
Antal timmar mörker: 14,3 h
Antal landningar: 33 st

Totalt sex olika Fokker 50 har man flugit med följande registreringar:
SE-LEH
SE-LEL
SE-LEU
SE-LIO
SE-LIR
SE-LIT

Linjer flugna:
Stockholm/Arlanda - Tammerfors
Stockholm/Arlanda - Vaasa
Stockholm/Arlanda - Visby
Stockholm/Arlanda - Karlstad
Stockholm/Arlanda - Kristianstad
Stockholm/Arlanda - Skellefteå
Stockholm/Arlanda - Halmstad

Imorgon blir det dock ingen ny nål på min tavla utan det blir till en destination som jag fick flyga till förra veckan trots det inte var planerat......nämligen Kristianstad. Det blir bara en enda flight imorgon för min del och därefter en natt på hotell i Kristianstad, för att sedan dagen efter igen flyga ett par vändor på samma rutt. Ska verkligen bli kul att flyga igen och denna gång blir det med en ny line training-kapten. Blir väl ett sammandrag av dagen imorgonkväll från hotellet antar jag, håll till godo tills dess!


ÅRETS BILD, ANTAGLIGEN REDAN TAGEN!!!

I mitt fotografiska huvud dyker det jämt och ständigt upp nya idéer som man förverkliga på bild, inte alltid så lätt kanske men plötsligt händer det och det gjorde det verkligen igår! Vet inte om jag behöver skriva så mycket mer utan jag låter bilden tala! Jag vill dock passa på att tillägna bilden till min goda vän och numera också pilotkollega Anton Pettersson som passande nog snart kommer flyga Boeing 737-300 hos just Norwegian! 


Norwegian Boeing 737-300 LN-KKW

Bilden är tagen med en Canon EOS 50D, 100-400L mm USM objektiv med 2 x konverter och med följande inställningar:
ISO 1600, slutartid 1/125 sek, bländare f/11,0 med tvåsteg underexponering.

RSS 2.0