ILS INFLYGNING

Plate är det papper man har med sig i sin crewbag för att få information om vilka inflygningarna som finns till respektive flygplats. ILS är den absolut vanligaste inflygningen och i regel har alla flygplatser ILS-utrustning för åtminstone en riktning på landningsbanan. Det finns även inflygningskort för andra inflygningstyper VOR, NDB etc. men nu är det alltså ILS som det blir genomgång av.

ILS är som jag sagt tidigare en precisionsinflygning där du har riktlinjer och guidning i horistontell- som vertikalled. Inför varje inflygning görs en genomgång piloterna emellan, en så kallad briefing och det är den som flyger som gör detta samtidigt som den andra följer med i sin plate.

ILS plate:arna har jag i plastfickor för att bevara skicket samt ha möjlighet att spilla kaffe på dem om man känner för det! :)

Här kommer en stegvis förklaring på hur en briefing går till för oss i Skyways (Avia Express) och vad som är viktigt att läsa av från plate:n i fråga:

1. Övre raden innehåller inflygningstyp och bana, vilket datum den är gjord och till vilken flygplats. Detta läser man upp för att bekräfta att båda har likadan plate med samma uppgifter. Dessa plate:ar uppdateras kontinuerligt så det gäller att verkligen ha samma revision på dem.

2. Inbound course, i detta fall 252° på localizern till bana 26 på Arlanda som är den horisontella guidningen på inflygningsinstrumenten. Denna siffra ställs in på course selectorn på flygplanets Navigation Display (ND) och visas som en pil på skärmen.

3. Initial altitude är 2500 fot, det vill säga den höjd man kommer fånga glidbanan (vertikala guidningen) ifrån och som leder en ner mot bantröskeln. Detta kommer man göra på ett avstånd på 9.4 nautiska mil från Arlanda VOR/DME (avståndsmätare) som står mitt på den längsta banan på flygplatsen.

4. Detta tvärsnitt förklarar hur den sista delen av inflygningen när man är på glidbanan ser ut. Här kan man stämma av som en extra garanti att man varken är för högt eller lågt, detta ska göras framförallt vid Outer Marken (OM) då höjden ska vara 1420 fot. Man kan avläsa på sin ADF-mottagaren i flygplanet när man passerar rakt över denna OM.

5. ILS-minimum är den höjd som man får sjunka ner till för att få bankontakt, har man inte bankontakt måste man dra på för nytt landningsförsök eller flyga till ett alternativ med bättre väder. Minimum på bana 26 är 460 fot vilket är 340 fot är marken, vanligtvis är ILS-minimum 200 fot över marken men det finns ett antal anledningar till att den just skiljer sig här men det kan vi ta en annan gång. Minsta siktvärde är 800 m också för den delen och detta gäller kategori B-flygplan vilket Fokkern klassas som när den befinner sig på inflygning. Denna klassifiering har med flygplanets hastighet att göra.

6. Missed Approach Procedure som ska följas om man behöver göra ett pådrag (go around) för att man exempelvis inte såg banan på minimum. Här gäller det att vid minimum att dra på och därefter svänga till kurs 300° så snabbt som möjligt och samtidigt stiga till 1500 fot. Därefter säger flygtrafikledningen till hur du ska flyga för nytt landningsförsök.

7. Bantröskelhöjd kan vara bra att veta vad den är på och i detta fall 124 fot över havet.

8. Minimum Safe Altitude (MSA) i området skiljer sig en del beroende på vilken kurs man håller men inom denna radie som är 25 nm gäller alltså en sektorhöjd på 1700-2200 fot för att vara garanterad hinderfrihet med marginal.

9. Högsta hinder i närheten av flygplatsen är viktigt att ta med men i detta fall är hindret en bra bit ut och bara på 453 fot. Skulle man vara där på den höjden har man nog större problem än just själva hindret som en kapten som jag flugit med brukar säga. Däremot kan det på andra flygplatser finnas väldigt höga master i närheten av fältet och då gäller det att ha koll på hur höga dessa är samt var de är, de kan ju vara rätt svåra att se om man är i moln så att säga.

10. Slutligen en sista bekräftelse på att man har ställt in rätt ILS-frekvens samt tillhörande avståndsmätningsfyr vilket i detta fall är Arlanda VOR/DME.

När detta är gjort avslutar man med ställa in de hastigheter som gäller för sättningen och en eventuell go around, dessa är beroende på den vikt man för tillfället har på flygplanet. Briefing complete säger man sen och förhoppningsvis säger kapten att han har förstått det hela annars får detta korrigeras om man nu missat eller gjort något felaktigt. Det är därför man är två där framme ju!

En dag senare än lovat det här men nu har ni nog att läsa för minst hela dagen, hoppas det blir informativ och förståeligt!

Kommentarer
Postat av: Carl

Har ni en checklista i den här ordningen då eller har ni i huvudet vad för info ni skall ta upp under briefingen?

2010-05-09 @ 18:46:24
Postat av: Alex

I Operations Manual står vad man ska ta med under briefingen och det står angivet i den här ordningen. Ingen checklista alltså men man kan den som ett rinnande vatten kan jag nog påstå.

2010-05-09 @ 21:37:30
URL: http://alexanderjonsson.blogg.se/
Postat av: Pontus

Grymt pedagogiskt och intressant. Mycket bra. Tack.



//Pontus

2010-05-11 @ 11:31:06
Postat av: Alex

Pontus,

Roligt att höra, det var mitt mål med det hela! Tackar!

2010-05-11 @ 16:02:09
URL: http://alexanderjonsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0