OFF BLOCK, ON BLOCK

"Off block" och "On block" tid, vad är då egentligen det!? Jo, off block är den tid från och med att man börjar rulla med egen kraft från gate eller uppställningsplats för start. Det är denna tid som gäller som avgångstid för flygningen och det är alltså ifrån gate man ska vara vid den tidpunkt som passageraren kan läsa på sin biljett. On block är när man efter landning återigen står parkerad vid gate eller uppställningsplats med motorerna avstängda. Tiden anges numera dock alltid i UTC för all dokumentation som vi piloter gör och tiden mellan off block och on block kallas även block-tid. Det är denna tid som vi piloter loggar i våra loggböcker!

Om jag inte missminner mig kommer ju givetvis detta uttryck från engelskans blockera vilket är det man egentligen gör när man parkerar dvs. förhindrar att planet kommer i rullning. Till detta används givetvis bromsklossar och det är ju egentligen vad det handlar om, av/på med bromsklossarna eller chocks som det också kallas.
On block i Kristianstad


Kommentarer
Postat av: Conny

Parkeringsbroms ja,hur är den gjord på Fokkern......mekanisk,hydraulisk eller kanske pneumatisk....elektrisk?

2010-03-04 @ 23:43:17
Postat av: Alex

Den är hydraulisk på Fokkern.

2010-03-05 @ 00:30:02
URL: http://alexanderjonsson.blogg.se/
Postat av: Anonym

chokes = stryper, strypningar

chocks = bromsklossar, bromsklotsar (alternativ stavning)Räknas blocktiden från push-back eller från det man börjar rulla för egen maskin?

2010-03-05 @ 01:13:54
Postat av: Alex

Tryckfelsnisse var framme där ja, chocks ska det vara om man ska vara riktigt korrekt! :)Off blocktiden sätter vi som den tid när vi börjar rulla, vi får i regel aldrig push back på de flygplatser vi flyger.

2010-03-05 @ 07:17:48
URL: http://alexanderjonsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0