THUNDERSTORMS, HEAVY RAIN & GO AROUND

Tur i oturen kanske man ska säga så slapp jag att uppleva just detta idag uppe i ett flygplan, däremot var det ett flertal andra som fick göra det nu under eftermiddagen. Började först några timmar efter det att jag hade gjort mina flygningar för dagen men jag följde det hela sedan på håll från Märsta. Det var ett rejält åskoväder som drog förbi Arlanda och åtminstone ett plan fick göra go around på grund av regnet, såg helt enkelt inte banan vad de sa på radion i alla fall!

Hörde ett annat bra citat på radion dessutom och grunden till det hela är att när det är upptornande moln så försöker man undvika dessa till varje pris genom att begära nya kurs. Kan bli ordentligt skumpigt annars med både person- såsom flygplansskador som följd. Man begär ofta en annan heading för att undvika just dessa moln och detta fick även vi göra idag tidigt på morgonen. Brukar annars bli värst framåt eftermiddagen men flygtrafikledning brukar alltid acceptera en kursförändring för de har ju knappt något val med tanke på säkerheten för flygplanet i fråga.

I vart fall tillbaka till citatet som en av flygledarna svarade ett plan som begärde en ny kurs: "In these weather conditions you are the boss!". Med andra ord det var fritt fram att undvika molnen på eget bevåg och det har flertalet plan gjort med väldigt ovanliga utflygningar från Arlanda som följd. Cb-moln som det kallas ska man passa sig för som sagt!


Strax efter den värsta regnskuren lyfte Thai mot en alldeles svart himmel, regnade helt enkelt för mycket för att ta några bilder tidigare.


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0