VOLCANIC ASH

Ett udda fenomen på våra breddgrader är nu på ingång över stora delar av Sverige och redan nu är luftrummet norr om Skellefteå helt stängt från "surface to unlimited". Anledningen är att vulkanutbrottet på Island för någon dag sedan har gett upphov till ett stort askmoln som nu driver ner mot Skandinavien och Nordeuropa. Norges luftrum verkar vara helt stängt likaså delar av luftrummet i Storbritannien. Atlantflygningarna har fått ta stora omvägar vilket medfört flera timmars förseningar på ankomsterna till Arlanda. Om man skulle flyga in ett sådant här askmoln kan man skada motorerna eller rent av få motorbortfall, detta har faktiskt hänt en jumbojet en gång i tiden vilket resulterade i att alla fyra motorer slutade fungera! Dessutom blir flygplanskroppen samt vindrutan helt blästrad vilket gör att det kan bli en aning svårt att se ut vid landningen.

Skyways har inställda flygningar till Skellefteå med andra ord men för egen del ska man nog kunna ta sig ner till Kristianstad i eftermiddag. Desto svårare blir det kanske att ta sig upp igen imorgon, askmolnet drar sig nämligen sydost och beräknas vara över hela Skandinavien imorgon. Vi får väl se imorgon hur omfattande det kommer bli även söderut.

Significant Weather Chart där det för första gången som jag sett i alla fall varnar för "Volcanic Ash Cloud"!Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0