EN VANLIG SKOLDAG

Det var länge sedan sist men idag var det dags för en heldag med teoretiska studier igen. Klockan halv nio vandrade Johannes och jag ner mot Märsta station för att ta bussen till "skolan" och det kändes nästan som när man var en liten grabb och på väg till grundskolan. Den stora skillnaden idag var att skolskjutsen gick till Arlanda och att undervisningen var placerad på Skyways kontor. Här spenderades ett antal timmar ända fram till närmare bestämt halv sju ikväll med undervisning i Human Factors. En intressant föreläsare i Nicklas Dahlström som för övrigt jobbar på Emirates i Dubai med just sådana här frågor gjorde dock att dagen gick väldigt fort.

Men vad är då Human Factors för något? Jo, Human Factors är ett väldigt brett ämne men för att sammanfatta det hela kort och koncist kan man säga att HF försöker förklara samspelet mellan människa-teknik-organisation. Human Factors försöker belysa de begränsningar som människan har i den dynamiska miljö som en pilot befinner sig i och detta har vi bland annat gjort genom att ha diskuterat ett antal flygolyckor. Den mänskliga faktorn är ofta ett förekommande uttryck i media när en flygolycka sker men vad är egentligen de bakomliggande orsakerna till att piloter agerade på det sätt som de gjorde, Human Factors försöker förklara detta.

Redan nästa vecka är det dags för två heldagar till i HF och framtill dess har man en del att läsa samtidigt som man har examensarbetet att tänka på samt ett antal flygningar att göra. Veckan är räddad kan man lugnt säga!  


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0