CHARTER

Så här i sommartider finns väl inget mer passande än en charterresa, men vad är egentligen en charter? Komiskt nog var just detta ämne uppe på tapeten för ett tag sedan.....vad som egentligen menas med charter. De flesta vet nog i det stora hela vad det är för något men jag tänkte här och nu reda ut begreppet med lite hjälp av wikipedia.

Charter som det heter även i engelskan härstammar från latinets chartula vilket i sin tur har betydelsen kontrakt. Ursprungliga betydelsen är att hyra ett fortskaffningsmedel för ett bestämt ändamål.....och det är ju precis vad man gör eller rättare sagt resebyrån gör vilka man har bokat resan igenom. En charterresa säljs som ett paket där flygningen är en del av detta paket, även boende och transport till och från flygplats brukar ingå i dessa paket och ibland även mat även kallat all inclusive.

Tidigare har researrangören hyrt flygplan och besättning från ett flygbolag för att utföra dessa charterflygningar men numera äger ofta de stora researrangörerna även flygbolagen som utför charterflygningarna. Skillnaden mellan charter och reguljärflyg har blivit mindre, då researrangörerna sedan ett antal år också ofta säljer flygstolar till charterflygningarna. 
Charterflygningar brukar dock inte ingå i systemet för flygbokningar utan biljetter säljs bara via arrangörer och resebyråer. Charterflygningar går endast under en viss turistsäsong, vilket beror på resmålets destination.....under sommaren är de vanligaste resmålen turistorterna runt Medelhavet medan under vintern är det mer långväga destinationer som gäller till exempel Thailand och Västindien. Flygplanen går normalt en viss rutt oftast en gång varje eller varannan vecka, eftersom turisterna normalt vill vara borta så länge. I början och slutet av en säsong måste en tomflygning göras.

Charterbranschen har förändrats ganska markant sedan lågprisflygets inträde och många charterbolag har antingen gått i konkurs eller blivit uppköpta av större bolag. De charterbolag som finns i Sverige idag är framförallt TUI Fly, Thomas Cook Airlines, Novair och Primera Air......men även SAS och Malmö Aviation flyger mycket charter under sommarhalvåret. De kommande veckorna har jag tänkt att skriva lite om dessa bolag och visa bolagens förändring vad gäller namnbyten och flygplansmålningar. Med det sagt hoppas jag att jag gett en bra bild av vad en charterresa är för något. Hoppas ni får en bra sommar!
Primera Air är ett relativt nytt charterbolag som flyger med splitternya Boeing 737-800 med winglets.

Kommentarer
Postat av: Sara

Tackar tackar för denna utredning!

Tror minsann att jag var med vid diskutionen om vad charter egentligen står för... nu vet vi det =)

Puss på dej!

2009-06-25 @ 13:55:22
URL: http://alexanderjonsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0