TEMA: CHARTERBOLAG - NOVAIR

CRM-kursen blev inställd idag på grund av sjukdom så jag får väl vänta ytterligare någon dag innan jag skriver mer ingående om vad det är för något. Framtill dess tänkte jag att jag kan bjuda på ytterligare ett charterbolag från mitt tema som jag började med tidigare i somras. Sommaren är ju trots allt inte slut ännu men vädret kunde ju verkligen varit en aning bättre, men man kan ju alltid drömma sig bort en aning med exempelvis Novair.

Novair (Nova Airlines AB) grundades 1997 och är Kuoni Scandinavias flygbolag, flyger bland annat för Apollo Resor från flera skandinaviska flygplatser t.ex. Stockholm/Arlanda, Göteborg/Landvetter, Köpenhamn/Kastrup och Oslo/Gardemoen. Charterresemålen är runt Medelhavet, Egypten och Kanarieöarna men bolaget flyger även längre resor till Thailand, Indien, Vietnam och Brasilien. Detta gör man med tre Airbus 321 samt en Airbus A330 som är inhyrd från det portugisiska flygbolaget Orbest, framtill 2007 hade man två egna Airbus A330-200 vilka hann att uppträda både i Novairs gamla såsom nya målning.  


Novair Airbus A321 ovan och en Airbus A330-200 nedan.Innan Airbusarnas inträde flög Novair med tre stycken Boeing 737-800 för sina kortare flygningar vilket även det är ett väldigt modernt flygplan, men som sagt flygplanstypen fick ge plats till en flotta av enbart Airbusar år 2005. För de längre flygningarna använde Novair den mäktiga Lockheed Tristar vilket bolaget har haft fyra stycken utav under årens lopp. Tyvärr hann jag aldrig flyga med denna flygplanstyp och det lär inte bli det enklaste framöver heller då det endast är några få flygande exemplar kvar i världen.Boeing 737-800 till vänster och Lockheed Tristar till höger i Novairs gamla målning.


Med det sagt så får det vara slut på chartertemat för idag men tänkte bara passa på att nämna att det idag faktiskt är 100 års jubileum för den första flygningen som utfördes i Sverige. Om ni vill läsa mer om det kan jag rekommendera flygtorget.se där jag snappade upp det hela.

Kommentarer
Postat av: Mattias

CRM är väldigt intressant att läsa om. men framför allt Viktigt! Nyttigt när man får se filmer där just CRM birster och man ser klart vad det leter till.. Olyckor!Länge leve God CRM! :)

2009-08-01 @ 13:33:34
URL: http://malmkvist.blogg.se/
Postat av: Kenneth G

Hej!Hittade din blogg först nu och jag måste gratulera till en av de bästa jag läst vad gäller mitt favo- ritämne med stort F: F L Y Y Y G ! !

Din mix av bilder och text är jättebra. Du tar också mycket bra bilder till bloggen (och även till kompisarna). Vad gäller rena flygplansbilder, så är din solnedgångs-747 min klara favo, synd bara att det fortfarande inte går att vara med och tipstävla.

Jag sysslar idag på min fritid med flyghistoria i SFF - Svensk Flyghistorisk Förening www.flyghistoria.org och då har jag hand om Medlemsservice. Här är min huvudsysselsättning att sköta om försäljning av flyglitteratur, i första hand det som berör svenskt flyg, både civilt och militärt. När jag nu läser din blogg, så ser jag framför mig embryot till motsvarande de memoarböcker jag säljer idag. Fortsätt med ditt skrivande och fotograferande, så kommer du med all sannolikhet att kunna ge ut en bra bok i framtiden om ditt liv som pilot. Om du gör det, så skriv upp ett ex åt mig på den teckningslista ;-)

Jag har även läst dina kompisars bloggar, men......Självklart lägger jag upp din blogg som Favorit i Bokmärkesfältet och kommer med spänning att följa dina framsteg varje gång jag går igenom mina favoritlänkar.Keep up the good work!Sedan gillar jag ert "divisionsmärke". Jag har samlat på dylika, främst FV och då sedan 1970 när jag var flygpojke på F17. Jag har bl a första TFHS-märket från 1984 och ett från 1986, samt några Erik Svart, se http://zutgorak.ath.cx/tony/?page_id=1937/Kenneth

2009-08-01 @ 23:53:39
URL: http://www.sff.n.se/medlemsservice.htm
Postat av: Erik Löfgren-Bengtson

Tristar! vilken klassiker! flög med en av novairs kärror i April -98 kastrup-miami t/r! vill minnas att det spenderades närmre 1 timme framme i cockpit på hemvägen över atlanten!

2009-08-02 @ 13:56:41
Postat av: Alex

Mattias,

Det är bara att hålla med, CRM är väldigt intressant och som du säger livsviktigt! TFHS är väldigt specialiserade i Human Factors och CRM som du kanske vet.Kenneth G,

Roligt att höra eller rättare sagt läsa allt du har kommenterat. En bok i framtiden är säkerligen ingen omöjlighet...du gav mig verkligen en idé där! :) En fotobok kommer jag inte ha några svårigheter att få ihop i alla fall.Erik,

Tristaren står högt upp på min lista, jag är avundsjuk!

2009-08-02 @ 17:18:14
URL: http://alexanderjonsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0