DE-ICING

Då var man åter på skånsk mark efter några härliga dagar i Paris. Dagens inlägg blir helt enkelt det som skulle kommit redan i torsdags eller fredags. När man kom till gaten i torsdags noterade jag ganska omgående att hela vingen på den MD80 som man skulle flyga med var helt täckt av snö, uppemot ett par decimeter. Denna flygning var antagligen planets första för dagen för så mycket hade det inte snöat under dagen i Skåne/Danmark. Snö och is försämrar flygplans aerodynaminska prestanda avsevärt och innan start måste detta därför avlägsnas. Detta görs på en speciell platta på flygplatsen och kallas de-icing. De-icing ska inte blandas ihop med anti-icing som är något helt annat och som jag säkert kommer att skriva om en annan gång.


Hoppas tjockleken av snötäcket framgår av bilden...notera även att man lyckades få med både SAS A321, B737 och MD80 i bakgrunden : )

Vad som görs under de-icing är att planet avlägsnas från all snö och is som finns på flygplanskroppen genom att spruta en gulorange uppvärmd vätska bestående av olika glykoler. En de-icing tar olika lång tid beroende på hur mycket snö/is som ska avlägsnas givetvis, det tog cirka en halvtimme för oss men vi får nog räknas som ett av de värre fallen. Under tiden måste motorerna vara avslagna och när all snö/is har avlägsnats får man åter klartecken att starta upp. De-icingvätskans primära uppgift är att motverka isbildning under start/stigning vilken är den kritiska perioden för isbildning, vätskan avlägsnas efterhand av fartvinden. Då är min flygskola slut för ikväll och det är dags att lägga sig för att vara utvilad inför kommande simulatorvecka. Bon soir!


De-icing vätska sprutas på vingen ifrån en kranbil eller vad man nu ska kalla den.Rena rama skräckfilmskänslan...kan i vart fall bli om inte isen avlägsnas ordentligt.Verkar vara rätt bra fäste i vätskan trots allt, fartvinden under en 8,5 h flygning från Chicago räckte inte denna gången på SAS:s Star Alliance målade Airbus A330-300.


Kommentarer
Postat av: Anonym

Det var ju tur att du avbröt vårt samtal för att ta den bilden på Airbuss A330, annars hade vi ju inte kunnat njuta av den bilden här ;)

2009-02-23 @ 16:31:59
Postat av: Alex

Jag gör ju allt för mina läsare speciellt dig som trogen läsare, så att du/ni kan lära er lite här på bloggen! Är ledsen jag fick offra dig där för några sekunder men det onda leder alltid till något gott ;)

2009-02-23 @ 20:25:12
URL: http://alexanderjonsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0