TEMA: FOTO

Tänkte inte göra någon större utläggning om något flygrelaterat idag utan tänkte bjuda på en vacker nattbild istället, i alla fall i mitt tycke. Hur tar man då sådana här bilder? När det är mörkt måste man ha långa slutartider för att kameran ska få in så pass mycket ljus för att kunde urskilja objektet man fotograferar. Vid sådana här långa slutartider finns det inte en chans att hålla kameran för hand, ett stativ är med andra ord ett måste!

När man riggat upp kameran på stativet och fokuserat på objektet väljer kameran själv hur lång slutartid som behövs, denna kan vara uppemot flera sekunder. För att få till ännu häftigare och bilder med mer djup kan man förlänga slutartiden ytterligare på Tv-mode i kameran. Bilden nedan är tagen med 30 sekunders slutartid vilket i praktiken betyder att kameran spelar in allt som händer framför sökaren under den här perioden och när tiden är slut blir detta till en enda exponering. Det är därför som ljusen blir som stjärnor eller långa streck när man tar mörkerfoton.

Tyvärr har jag inte så många mörkerfotografier med flygplan och det beror till stor del att man måste ha access att vara airside på flygplatserna, det vill säga att man är inne på gateområdet. Denna "förmån" hade man som tur var när man gjorde sin civilplikt som flygplatsbrandman på Malmö-Sturup, det var också då jag tog denna bilden.
Fraktkärrorna lever sitt egna liv på nätterna och speciellt på Sturup, i detta fall en Airbus A300-600F.   


Bilden är tagen med en Canon EOS 10D och 28-200 mm USM objektiv
ISO 100, slutartid 30 sek, bländare f/8


Kommentarer
Postat av: Conny

Nice shot ! :)

2009-05-16 @ 21:57:03
Postat av: Alex

Kul att höra Conny!

2009-05-18 @ 14:32:21
URL: http://alexanderjonsson.blogg.se/
Postat av: Fatima

Mycket fiint :D

Jag har en liten fråga,

Vet du när a380 har premiär på arlanda :D För jag tänkte dra mig dit å fota x3

2010-04-20 @ 19:42:52
URL: http://pilotdreams.blogg.se/
Postat av: Alex

Hej Fatima!

Tack så mycket! Det var en mycket bra fråga, jag tror faktiskt inte det kommer ske under en nära framtid dessvärre. Jag vet inte vilket bolag som skulle ha passagerarunderlag till att flyga en sådan stor maskin på Stockholm, skulle vara Thai kanske. Vi får vänta och se helt enkelt! Lycka till med pilotdrömmen!

2010-04-20 @ 19:51:24
URL: http://alexanderjonsson.blogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0